Szépüljünk

Ezt a szánkra vehetjük

A nõiesség és az ajakrúzs szorosan összekapcsolódik. Ápolt ajkunk színével és fényével sok mindent elmondhatunk magunkról és az éppen aktuális hangulatunkról is. Akár rúzs-, akár szájfénypárti vagy, bátran varázsolj!





 Használd ki a lehetőségeket!


 








Maybelline WaterShine Elixir, folyékony ajakrúzs
Egy rúzstól legalább hat dolgot várunk el. 1. Ápolja az ajkainkat, 2. nyáron különösen fontos, hogy tartalmazzon fényvédőt, 3. könnyen használható legyen, 4. a lehető legtovább tartson, 5. ne kenődjön el, 6. ne ragadjon.
Az ajakápolók között már színezetteket és csillogóakat is találunk. A szájfények – a nevükből is következik – még ha színesek, akkor is kevesebb színpigmentet tartalmaznak a rúzsoknál, hiszen a szerepük a fényesítés. Használhatjuk őket önmagukban, vagy a rúzsalapra felvive is. Klasszikusan szivacsos applikátoros kiszerelésűek, de golyós végű vagy a felvitelt könnyítő levágott végű tubusban is kaphatók. A tégelyes változatok is elterjedtek, ezeket az ujjunkkal tudjuk könnyen felkenni. A rúzsok között megtaláljuk a matt, a selyemfényű, a vizes hatást nyújtó, a gyöngyházas, az extra csillogó, a csillámos változatokat. Lehet folyékony és krémes is. A klasszikus rúd forma mellett csomagolhatják tégelybe is szivacsos applikátorral, de újabban az adagolós változatok is megjelentek. Az ajakrúzsok a hozzáadott E-vitaminnak köszönhetően hidratálnak, az Aloe vera tartalmúak nyugtató hatásúak, a méhviasznak köszönhetően krémesebb állagúak. Az igazán tartós változatok többnyire kétlépésesek. Jól tanulmányozzuk a feliratokat, mert míg az egyiknél először a színt visszük fel, majd fixáljuk, addig más változatnál először alapot adunk, és erre jön a festék.  Magyarországon újdonságnak számítanak az ajakduzzasztó hatású szájfestékek. A lényegük, hogy vérbőséget okozó hatóanyagot tartalmaznak, ilyen a niacin (B-vitamin), a fahéjolaj vagy a paprikakivonat.







Estée Lauder, Double Wear Stay in Place, kétlépéses tartós ajakrúzs






Yves Saint Laurent, ajakfeltöltő hatású, fényvédős szájfény


































Mac, Barbie ajakrúzs





Hogy a várt eredményt érd el



 








L’Oréal, Glam Shine Crystals tükörfényes szájfény
• A fogmosás során szánjunk pár pillanatot az ajkunkra is, a vizes fogkefével masszírozzuk át.
• Ha a szád sarka lefelé görbülő, vagy túl szélesnek tartod, akkor ne fesd ki teljesen, állj meg a sarok előtt pár milliméterrel.   
• A határozott és tartós szín érdekében az első réteget a rúzsozást követően itassuk le papírtörlővel, ezután jöhet még egy réteg.
• A vastag ajkakat még jobban kihangsúlyozza a fény, ezért inkább selymes vagy matt árnyalatot válassz. Ellenben a keskeny ajkakat a rúzsozott ajak közepére felvitt csillogó fény optikailag teltebbnek mutatja.
• A krémes rúzsok színe csodás, de ezek kenődnek el a legkönnyebben. Ha nincs külön rúzsalapozónk, akkor egy natúr színű szájceruza is megteszi. Satírozzuk át vele a szánkat a rúzsozás előtt. Egyébként a természetes hatás érdekében a száj színezésére is használhatjuk a szájkontúrceruzákat, ha nem tetszik, hogy matt a hatása, tegyél rá egy kis szájfényt.
• A rúzsokat és a szájfényeket önmagukkal és egymással is nyugodtan keverjük össze. A kézfejünk működhet palettaként, aztán az ujjunkkal (ez a most divatos legtermészetesebb hatást eredményezi) vagy ecsettel vigyük fel.
• Az igazán tartós rúzsok maradványait a szemfestéklemosókkal tudjuk a legkönnyebben eltüntetni.
• Minél sötétebb a rúzs színe, annál nagyobb odafigyelés kell a használatakor.
• Matt rúzzsal tartósabb lesz az eredmény.
• A rúzs más színű lesz az ajkunkon, mint egyben a rúdban, és mint a kézfejünkön, ahol a legtöbbször kipróbáljuk vásárlás előtt. Egy papírkendővel óvatosan simítsuk át a teszter felületét (ki tudja, ki használta előttünk), majd az ujjunkkal vigyük fel a festéket a szánkra. Lehetőleg természetes fényben – a magunkkal vitt pici tükröt használva – nézzük meg, hogy mutat rajtunk.
• A szájkontúrceruzát könnyebb kihegyezni, ha előtte hűtőbe tesszük.







Lancôme, Color Fever Shine ajakrúzs






Avon, Ultra Color Rich ajakrúzs

































Max Factor Lipfinity Nudes, szupertartós szájfény





Ha van időd, kísérletezd ki a legjobb módszert! Fesd ki a szád különböző színekkel, más-más technikával, majd fotózd le mindegyik verziót. A képeket újranézve megdöbbensz majd, mennyire eltérő látványt eredményeztek, válaszd azt, amelyiket legjobban a sajátodnak érzed.





 Rúzsévszámok

 


1828. A Guerlain színezett ajakbalzsamot alkot.
1915. Megjelennek a fémtokos, kupakos ajakrúzsok.
1927. Megalkotják az első „csókálló” rúzst.
1928. Megjelenik az ajakfény az Oroszországban született, majd Amerikába emigráló Max Factornak köszönhetően.
1950-es évek. Már egyéni színt is lehet alkotni. Az első ajakrúzspalettát tükörrel és kis kefével a Rimmel dobja piacra.
1975. A nagy divatházak sorra kezdik megalkotni a saját dekorkozmetikumaikat. Ebben az évben jelennek meg a Chanel első sminktermékei, köztük rúzsok is 26 árnyalatban.
1983. Elizabeth Ardennek köszönhetően színre lép a Lip-Fix zselé a rúzs tartósítására.
1980-as évek. Divat lesz a szájfény, ami máig tartja magát változóan szikrázva, hol csillámmal, hol nélküle.
2000-es évek. Már ajakduzzasztó és kétlépéses tartós rúzsok között válogathatunk.







Chanel, Rouge Allure






Bourjois, Eau de Gloss, ecsetes szájfény






































Figyelj a fogadra is! A  szájfestés csak akkor éri el a hatását, ha a fogaink teljesen rendben vannak. Nem a tökéletes forma és a mértani szabályosság a lényeg, hanem a lepedék-, elszíneződés- és fogkőmentesség. A rúzs és a fogaink színe egymást felerősítik, ezért ha a fogsorod sárgás árnyalatú, akkor kerüld a barack- és a narancsos árnyalatokat. Helyette a cseresznyepiros, a finom rózsaszínek és a bézs árnyalatai közül válogass.

 






Figyelem! A rúzsoknak is van szavatossági idejük! Szerencsére az orrunk segít a használhatóság eldöntésében, mert a romlott anyagok avas szagot eredményeznek. Ha ezt érzed, rögtön válj meg tőle, mert akár allergiás reakciót is kiválthat.


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top