Szépüljünk

Még nem támadnak a hárommellű nők

A közelmúltban egy nő azzal várt híressé, hogy azt állította, harmadik mellet plasztikáztatott magának. Az esetről utóbb kiderült, hogy átverés volt, az ötlet azonban így is kellőképpen szörnyű, ezért dr. Lévay Bernadett plasztikai sebészt kérdeztük arról, vajon Magyarországon milyen különleges kérések fordulnak elő a plasztikai sebészeteken.

Elvállalnál egy ilyen hárommellű-ügyet, ha megkeresne valaki ezzel a kéréssel?
Semmiképpen. Nem vagyok az extremitások híve. És nehéz még elképzelni is, hogyan juthat egyáltalán eszébe ilyesmi.

Lehetne kivitelezni az ilyesmit egyáltalán?
Igen, ha egy szövettágító eszközt helyeznének be a mellek közé, fokozatosan tágítanák ki a bőrt, aztán a kitágult bőr alá ültetnék be az implantátumot.

Fordultak már hozzád is extrém kérésekkel?
Talán szerencsém van, de az ennyire különleges kívánságok elkerülnek. Nem jellemző, hogy itthon ilyen fajta különlegességeket kérnének, de persze nincs kizárva, hogy egy-két őrület néhány éves késéssel majd nálunk is megjelenik.

Még nem támadnak a hárommellű nők

Mi az, ami nálunk, pontosabban a te praxisodban túlzásnak számít?

Egyre nagyobb mellméretet kérnek a nők. Amióta elterjedtek az implantátumok, egyre nagyobbat szeretnének. Ma már teljesen átlagosnak számítanak a 4-500 köbcentis implantátumok, melyek D-s, E-s kosárnak felelnek meg, de akad, aki ezer köbcentist kér. Van pedig, aki éppen csak 100-as méretet. Megérkezett hozzánk is a fenékimplantálás, de még nem olyan kirívó méretekben és gyakorisággal, mint mondjuk Dél-Amerikában. Itthon a páciensek inkább a beavatkozás mértékével esnek túlzásokba. Gyakran előfordul, hogy fiatal lányok egyből 3 ampulla hialuronsavat szeretnének a felső ajkukba. Ha ilyen túlzásokat kérnek, nem csinálom meg.
Hol van a határ? Melyik az a pont, amire már nemet mondasz?
Mellimplantátumnál a méret és a szándék is fontos szempont lehet. Előfordult, hogy 18 éves lány keresett meg, és hatalmas mellet szeretett volna azért, mert a barátja azt szereti. Sportmelltartóval megmutattam neki, hogy az ő vékony alkatához egyszerűen nem kivitelezhető, amit szeretne. Gyakran fordulnak hozzám intim régiók helyreállítása miatt. Szeretnék, ha kisebb, rózsaszínebb lenne a nemi szervük, nehéz elfogadniuk a választ, hogy soha nem lesz már olyan, mint egy újszülötté. A szülés, a szexuális élet mind hatással van erre a területre, nem lehet erőltetni ekkora változtatást.
 
Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor nőgyógyászhoz irányítom vagy másik orvos segítségét ajánlom fel. Hasonló a helyzet az ízületek – például térd vagy könyök – mozgása miatt ráncosodó területek ránctalanításával is. Ezeket a területeket sem látom indokoltnak sebészi beavatkozásra, hiszen az állandó mozgás miatt a beavatkozás csaknem fölösleges lenne. A gravitáció vagy a mimika okozta arcredőknél viszont már nagyon is szép eredményeket lehet elérni.
Vannak, akik az arcplasztikával vagy éppen a botoxszal is elvetik a sulykot. Elég megnéznünk néhány amerikai sztárt.
Van az a pénz, amiért Melanie Griffithnek már nem szól vissza az orvosa. Én viszont sokkal inkább a fokozatosság híve vagyok. Sokszor otthon úgy tűnhet egy laikusnak, hogy akár 3 centit is ki kellene vágni a bőrből egy szemfelvarrásnál. De figyelembe kell venni a fizikai adottságokat és a végeredményt is. Ha a végeredmény kevésnek tűnik, akkor még mindig lehet folytatni a felvarrást.
dr. Lévay Bernadett
Dr. Lévay Bernadett

Nagyon más az elképzelésünk, mint amit az orvos helyesnek lát?

Azt tudnám mondani, 70-30 százalék az arány. 70 százalékban egyezik a véleményünk, 30 százalékban viszont eltér. Többször is előfordul, hogy egy ránckezelésnél egészen más terület zavarja igazán a pácienst, mint ami külső szemlélőként szembetűnő. Ilyenkor gyakran megosztva használom fel az ampulla tartalmát az általa és az általam problémásnak vélt területre. Természetesen tükör előtt, hogy ő is lássa az azonnali változást.
A beavatkozások nagy része már ambulánsan is megoldható. Kihasználjuk ezt a lehetőséget?
Egyre inkább igen. Gyakran kerül egy-egy botoxra vagy ráncfeltöltésre sor szó szerint az ebédszünetben, még a kávé előtt. És tulajdonképpen ilyen beavatkozást már bármilyen ráncos területen lehet alkalmazni, természetesen az anatómiát jól ismerve és módjával. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne más megoldás. Szerencsére a legtöbben úgy érkeznek a rendelőbe, hogy az orvos véleményére is kíváncsiak és konzultálni szeretnének, mielőtt a saját terveiket kiviteleztetik. Tapasztalataim szerint Magyarországon jóval kevesebb az extremitás és többnyire adnak a páciensek az orvos meglátásaira is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top