Szépüljünk

Idén karácsonyozz bűntudat nélkül!

Az ünnepek közeledtével nemcsak a rénszarvasos mézeskalácsformák és a szárított narancshéj illata kúszik be a mindennapjainkba, hanem a bűntudat is. Mert az amerikai filmekből ismert makulátlan karácsonyi vacsora, az évi nagy ünnepeknél látott utálatos rokon gondolata és a soha el nem múló kellemetlen kérdések sora, mint „Mikor jön a baba?” vagy „Még mindig nincs pasid?” is színre lépnek, amik meglehetősen stresszessé teszik ezt az időszakot. Nem beszélve az anyagiak miatti aggódásról, az időhiányról, a feladatok túlvállalásáról és a nyomásról, hogy most bizony jól KELL érezni magad, hiszen karácsony van!

Mi lenne azonban, ha ez a karácsony bűntudat nélkül telne? Ha most először nem hívnád meg kötelezően Borikát vagy József bátyát, ha ki nem állhatod őket? Ha végre nem gyomorgörccsel vágnál neki a szabadságod első napjának? Íme pár gondolatébresztő ötlet, ha úgy döntenél, idén felszabadultabb lesz az ünnepi időszak.

1.     Érezz ítélkezés nélkül!

A minap egy koncerten (ami nem karácsonyinak indult) előkerültek az ünnepi dallamok, hiszen december van. A mellettem ülő barátnőmre néztem, aki felsóhajtott: „Unom!”, mire én folytattam a gondolatmenetet: „Nincs karácsonyi hangulatom!”, amire érkezett a felszabadult válasz: „Nekem sincs!” Miért akarsz magadra erőltetni érzéseket, mert mások vagy épp saját elvárásaid azt diktálják? Fogadd el, ha szomorú, dühös vagy épp kimerült vagy, és ne akarj úgy tenni, mintha minden csillámporos lenne. A saját érzéseid elismerése, felismerése és megélése roppant felszabadító tud lenni! Le a műmosollyal, és elő a valódi érzésekkel! Kérj segítséget az előkészületekben, ahelyett, hogy úgy csinálnál, mintha egy szuperhős erejével rendelkeznél. Maradj otthon, ha nincs kedved az estéd olyanokkal tölteni, akikkel színjáték lenne minden együtt töltött perc.

2.     Az én testem

Talán mindannyian találkoztunk már – még ha nem is közvetlenül érintettként – az ünnepi testszégyenítés jelenségével. Amikor epés megjegyzéseket kapunk, hogy idén se híztunk/fogytunk sokat, vagy mikor a család egyik hölgy tagja hosszasan taglalja, mennyire utálja, hogy télen mindig meghízik, na de majd ünnepek után indul a testterror és önsanyargatás. Mindenkinek autonóm joga van a saját teste felett, így azt tesz, amit csak szeretne, s erre más nem kötelezheti. Vagyis attól, hogy más rosszul érzi magát a bőrében, neked miért kellene lelkiismeret-furdalással hozzá hasonlítanod magad, és még mélyebbre süppedni a bűntudatban? Ne vedd más negatív testképét magadra, ha kell, állj odébb, szállj ki, sőt bele se menj egy ilyen beszélgetésbe, és húzd meg azt a bizonyos vonalat saját magad és a testszégyenítő között.

3.     Elismerés

A rokonokkal töltött karácsonyi találkozó első mondata rendszerint a kinézetre utaló bemelegítő mondattal kezdődik. Amikor a másikat méregetve megállapítod, mennyit fogyott vagy hízott, mennyivel öregebbnek tűnik, vagy épp ellenkezőleg, és ezt szóvá is teszed. Azonban mi lenne, ha a külsőségek helyett elismeréssel illetnénk a másik eredményeit? Nem vonom kétségbe egy életmódváltás látható eredményének fontosságát, de a külsőségekre való kizárólagos figyelem helyett dicsérjük meg, ha a másik ügyesen teljesít az iskolában, ha a másik adománygyűjtést szervezett a rászorulóknak, vagy épp következetesen bevezette a kutyasétáltatást az életébe, s ezzel megtanult felelősséget vállalni. Ezek ugyanis legalább annyira fontosak (ha nem még picit fontosabbak is), mint a csípőméret.

4.     Internet nélkül

Az ünnepek egyik legnagyobb nyomása, hogy minden legyen tökéletes. A csomagolástól a zserbó tetejéig, minden. Teljesíthetetlen elvárásokat támasztunk saját magunkkal szemben, és persze, hogy elbukunk, amire csak rátesznek egy lapáttal az ismerőseink, ismert vagy híres emberek, oldalak, amiket követünk, hiszen ott minden olyan csodásnak tűnik. A szomszéd gyereke bezzeg felvette az ünneplő ruhát, a kedvenc színésznőnk tökéletes sminkben teríti meg az ünnepi asztalt, és még a munkatársunkat is eljegyezték karácsonykor. Információk, amelyek valóságtartalma sokszor megkérdőjelezhető, hiszen tudod, a kirakatélet sokaknak kenyere, s szeretik picit kiszínezve bemutatni az életüket ország-világ előtt. Ne dőlj be ennek, ne nézegesd epekedve a csillámporos posztokat, inkább internet nélkül, a tökéletlen valóság varázsát élvezd ki, mert az valós, igazi és csak a tiéd!

Végezetül pedig ne feledd, az ünnepek alatt is igaz az a tény, hogy noha megpróbálhatod leállítani a testszégyenítőket, témát válthatsz, ha kellemetlen a beszélgetés, és még át is mehetsz egy másik szobába, de igazából csupán egy dolog fölött van hatalmad a változtatásra. Saját magad s a reakcióid felett, így ismételten csak fejben döntsd el, ez a karácsony más lesz, bűntudat mentes lesz! Mert te így döntöttél, és ennek megfelelően cselekedsz, ha tetszik másnak, ha nem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top