Szex

Regényajánló





Hedwig Courths-Mahler: Egy boldogtalan asszony

Ria Rottmann és anyja már évek óta a család egyik barátjának ajándékaiból él. A világ előtt érthetetlen viszony magyarázata egyszerű: Rolf Matern, a sikeres építész Ria édesapjának találmányát ellopva tett szert vagyonára. Ria anyja azonban nem akar szégyenbe taszítani egy embert, „mert egyszer letért a helyes útról”, ezért (miután felvilágosította lányát a viszony természetéről,) haláláig elfogadja a támogatást. Az árván maradó lányt Matern magához veszi, s felesége, bár házasságát Ria anyja miatt érzett féltékenysége tette tönkre, viszonylag kedvesen fogadja. Ria bájos lénye azonnal levesz mindenkit a lábáról, s a lány elsimítja a szülők közti nézeteltérést. Egyedül Maternék felnőtt fia, Heinz nem tud mit kezdeni a félénk „húggal”, nem ismervén fel, hogy Ria félénkségének oka az iránta érzett szerelem. A Matern-szülők kibékülésük után néhány oldallal végzetes sebességgel meghalnak, s Heinz úgy látja a legkényelmesebbnek, hogy feleségül vegye a rábízott lányt. Épp ebben az időben jelenik meg Ria életében apja egyik munkatársa, aki mindent tud Rolf Matern múltjáról, és pénzt akar a hallgatásáért. Márpedig Ria bármire hajlandó, hogy Heinz-nek ne kelljen apja miatt szégyenkeznie – akár még a boldogtalan asszony szerepét is elfogadja…
Bár a Courths-Mahler rajongók számára ez a regény is kötelező, a gondos olvasót számos alkalommal hökkenti meg a mű. A „házasság mint állampolgári kötelesség” gondolata megmosolyogtató (mielőtt megbotránkoznának, lapozzanak a 105. oldalra), ennél súlyosabb a „házasság mint adásvételi szerződés” elmélet. A legfurcsább azonban a férfiak eljárása, hogy közelebb férkőzzenek a szeretett nőhöz: gátlástalanul kurkásznak a fiókjukban, a jegyzeteik közt, sőt, attól sem rettennek vissza, hogy a család anyagi támogatásával férkőzzenek a kiszemelt ara közelébe. S hogy a szerelem mindezt szentesíti-e? Ezt már Önöknek kell eldönteniük.

Érzelem: 3
Kaland: 2
Erotika: 1


Bastei Kiadó, 174 o., 696 Ft







Soheir Khashoggi: Nadja éneke


Titkos szerelemre lobban az egyiptomi gyapotpasa fia, Charles Austen a kis szolgálólány, Karima Izmail iránt, s emiatt egész élete fenekestül felfordul. Karima csodálatos énektehetség, de mégiscsak cseléd. Tiltott kapcsolatuk szomorú véget ér. A lány arra kényszerül, hogy beleegyezzen egy sietve összeboronált házasságba, s megtanuljon elégedetten élni férjével és kislányával, Nadjával. A gyermek az egyetlen kapocs, amely Karimát és Charlest összeköti. Idővel Karima kora legsikeresebb és legcsodálatosabb hangú énekese lesz – az egyiptomiak imádott “Csalogánya”. De mit számít a siker, ha a sors kíméletlenül elszakítja tőle Nadját? Ez a tragédia évekre beárnyékolja Karima és gyönyörű lánya életét, aki új névvel és új személyazonossággal, anyjától több ezer mérföldre nő fel. Amikor Gaby-Nadját az események váratlanul Egyiptomba sodorják, kutatni kezd titokzatos múltja után – és megtalálja a boldogságot, amire vágyott.

A szerző egyiptomi származású írónő, angolul ír. Származásánál fogva belülről ismeri a Közel-Kelet arisztokráciájának életét. Mohamedán arab kultúrában nevelkedett, ismeri az elzártan tartott előkelő arab nők életét.

„Soheir Khashoggi lebilincselő történetében, amely tiltott szerelemről, gyengéd érzelmekről szól, ott rejlik egy mélyebb réteg is: hogyan találja meg egy gyökereitől, kultúrájától elszakított lány szíve mélyén újra a hazaszeretetet, hogyan támadnak fel benne az ősei.”


Érzelem: 3
Kaland: 5
Erotika: 2


Magyar Könyvklub, 374 o.







Julie Garwood: Szívtipró


Titokzatos férfi tér be gyónni a kisváros templomába. Tom, a fiatal pap elhűlve hallgatja a férfi beszámolóját két gyilkosságról – egyiket a múltban követte el, a másikat azonban csak most tervezi, s a kiszemelt áldozat éppen Tom húga, Laurant. A veszély komolysága miatt Tom az FBI-hoz fordul. Szerencsére gyermekkori barátja, Nick épp az ilyen ügyekre szakosodott osztálynál dolgozik, s készségesen vállalkozik Laurant mellett a testőr szerepére. Az álmos kisváros azonnal felfigyel a férfira, akit Laurant jobb ötlet híján a vőlegényeként mutat be mindenkinek. Ahogy az lenni szokott, a kényszerű összezártságból szerelem születik, de kibontakozását akadályozza az állandó veszély és a pletykára éhes városi közöség. Úgy tűnik, mindenki Laurant-t figyeli, s ez növeli a veszélyt, és megnehezíti a nyomozást is.
A történet további részleteit nem árulom el, mert elrontanám a meglepetést. A fodulatos, izgalmas krimi méltatása helyett inkább az író könnyed, hétköznapi stílusát emelném ki, a humoros párbeszédeket, amelyek a kellő mértékben adagolva, jól ellensúlyozzák a véres, néhol brutális történetet. Mert el kell rettentenem az érzékenyebb olvasókat: a plasztikusan leírt gyilkosságok keveset hagynak a találgatásnak, és rossz éjszakákat okozhatnak.


Érzelem: 3
Kaland: 4
Erotika: 3


Gabo, 446 o., 1290 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top