Szex

A szükséges pluszköltség

Miközben azt hiszed, hogy minden elképzelhetõ esküvõi költséget kifizettél már, akadhat még egy összeg, amely elkerülte a figyelmedet: a borravaló. De vajon konkrétan kinek is adjuk oda a pénzt, és mennyi is az annyi?

Hivatalnokok és egyházi képviselők

Nem szükséges a papnak, a lelkésznek, a rabbinak vagy az anyakönyvvezetőnek adni a borravalót, helyette inkább ajánld fel adományként az egyháznak, illetve az önkormányzatnak. Az összegnek azonban el kell különülnie a hivatalosan kifizetendőtől.
Adománytól függetlenül mindig meg kell külön köszönnöd a szertartást az egyház emberének, hiszen személyes kedvességről van szó.
Ha csak polgári esküvőt rendeztek, előfordulhat, hogy a törvényes képviselők hivatalból nem is fogadhatnak el pénzt. Figyelmesek azonban ebben az esetben is lehetünk.

Felszolgáló személyzet

Sok szervezőcéggel kötött szerződésben szerepel, hogy a személyzet szintén részesül a befolyt összegből. Ha ez mégsincs írásba foglalva, akkor minden egyes alkalmazottnak illik borravalót adni.
A borravalót lehet még a szervezés elején a cégvezetőnek, vagy már az esemény végeztével a szervezőnek adni.
Az összeget igazíthatod a szervízdíj egészéhez, vagyis 15-20 százalékot fizetve a szervezőnek, aki majd elosztja a konyhai és a felszolgáló személyzet között. De diszkrétebb – és drága cég esetében olcsóbb – megoldás minden egyes alkalmazottnak külön kézbe adni a lezárt borítékba tett pénzt.

Zenészek és dj-k

A borravaló mennyisége függ attól, hogy ügynökségtől kérsz segítséget, vagy önmagad szervezed meg a dolgot, illetve együttest, vagy egy dj-t bízol meg a munkával. A független zenekarnak, amelyik direktben kapja tőlünk az összeget, nem szükséges külön pénzt adni. Ők a fix árba úgyis belekalkulálják a borravalót is. Ám ha szórakoztató cég küldi a zenészeket vagy a dj-t, akkor a szerződésben általában történik utalás arra vonatkozóan, hogy illő kis készpénzzel kiegészíteni a bért. Amennyiben a leírtak szervizdíjat említenek, az még nem jelenti azt, hogy a zenész kapná – általában ez is a társaságé lesz.
A zenészeknek 2000-4000 forintot szokás adni, dj-nek ugyanígy. Sok együttes énekest is ajánl a ceremóniához, plusz költségért. Ha őt is alkalmazzuk, neki is csak annyi borravalót adjunk, amennyit a többi zenész kapott. Az est végén fizessünk, készpénzben!

Fodrászok és sminkesek

Még ha ez különleges alkalom is, fizessünk annyi borravalót szépítészeinek, mint rendesen szoktunk, azaz 15-20 százalékot. Azoknak a munkatársaknak, akik ezúttal besegítenek, például a hajmosónak, adjunk ezer forintot.
Tehetjük borítékba a pénzt, vagy otthagyhatjuk a szalonban, a kisasztalon is. Ha a stylist házhoz jön, fizessünk annyi borravalót, amennyit a szalonban fizetnénk. Természetesen a szalontulajdonos fodrásznak vagy kozmetikusnak ne adjunk borravalót.

Fotósok, videósok, virágárusok és esküvői koordinátorok

Akik üzlettulajdonosok, azoknak nem szükséges külön borravalót adnunk, ők a végösszegbe ugyanis eleve belekalkulálták ezt is. A fotósok, videósok, virágárusok tarifája, ha csak alkalmazottak, akár 5000 forintig, az esküvői koordinátoroké pedig 25 000 forintig is terjedhet.
Ha úgy érzed, minden várakozásodat felülmúlta a kiszolgálás (ha például a fotós végigfotózta az esti partit, holott ez eredetileg nem szerepelt a szerződésben), az 10 százaléknyi „kedves gesztust” jelenthet. De küldhetünk ajándékba virágot, vagy stílszerű humorral fotókat a fotósról.


Helyszíni személyzet

Bármennyire is szervezett keretek között zajlik egy esküvő, mindig lesznek minden foglalkoztatott cégtől független, helyi alkalmazottak, mint például a parkolóőr. Noha nem sokat tudunk figyelni ezekre az emberekre, ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Az est végeztével 200-400 forint között illő adni nekik – vendégenként. De a vezetőjük is elosztja közöttük.

Kiszállítók, sofőrök, varrónők

Noha ők nem vesznek részt az esküvőn, hanem munkájuk, azt illik honorálni is. A virágokat és a tortákat kiszállítóknak 1000 forintot szokás adni. A bérelt kocsi sofőrjének a kölcsönzési díj 15-20 százalékát, készpénzben. De a varrónőnek már kedveskedhetünk apró ajándékkal is, mint például a ruhában pompázó gyönyörű menyasszonyról készült fotóval – amit akár mint szép emléket, illetve jó reklámot ki is tehet az üzlete kirakatába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top