Szex

8 tanács a hálószobai félreértések elkerülésére

A testi szerelem a legnagyobb egyetértés és vágy kifejezése férfi és nő között. Hálószobánk azonban gátlásaink rabságában mégiscsak a legkellemetlenebb félreértések színtere lehet. Ne féljünk beszélni róla!

Talán az egyik legnagyobb félreértés a szexuális konfliktusokban ott kezdődik, amikor a testi vágyak és az érzelmi szükségletek harmóniája felborul. Tagadhatatlan, hogy szoros összefüggés van e két dolog között, hiszen a vágyat általában intenzív érzelmek ébresztik fel. Ez mindaddig nagyszerű harmóniában működik, míg a párokban tombol a szerelem, egymásra hangolódva figyelnek társukra és a kapcsolatukra. A problémák ott kezdődnek, amikor hosszabb együttélés után a nők egyre jobban érzelmi oldalról közelítik meg a szexualitást, a férfiak pedig hajlamosak a napi rutin szintjére lealacsonyítani a testi szerelmet. Mindebből persze rengeteg csalódás születhet, ráadásul sokszor nem tudjuk megbeszélni az érzelmi félreértéseket, leggyakrabban attól félve, hogy a másik esetleg kinevet, vagy nem viszonozza, elutasítja a közeledésünket. Aztán jönnek a sértődések, a sírás és a közöny” – állítja dr. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus.

A férfiak nem gondolatolvasók

A nők nem szeretnek az intimitásról beszélni. Úgy gondolják – sokszor tévesen –, ha partnerük kellőképpen szereti őket, akkor úgyis kitalálja, mi a vágyuk, és mi okoz kellő örömet nekik. Pedig ez nem így van, a férfiak nem gondolatolvasók. Igenis vágynak a visszajelzésre, az egyenes kommunikációra. Már csak azért is, mert egyáltalán nem önző lelkek, igenis fontos számukra, hogy partnerüknek élvezetes legyen a szex. Ráadásul az egyenes beszédet nemcsak az ágyban, de a mindennapokban is elvárják. Hogy csak egy példát említsünk. A férfiak nem értenek abból a mondatból, hogy: „Te soha nem viszel el engem étterembe!” Ők ezt szó szerint értelmezik, vagyis nekünk ugranak: „Ez hazugság, a házassági évfordulónkon is elvittelek vacsorázni!” Pedig ez félreértés, a nő ilyenkor csak annyit akar mondani: „Úgy szeretnék elmenni, egy kicsit kimozdulni valahová kettesben, veled, most!

8 tanács a hálószobai félreértések elkerülésére
8 tanács a félreértések elkerülésére

1. Beszéljünk róla!

Sokan gátlásosak, ezért nehezen beszélnek a szexről. Ennek ellenére érdemes legyőzni ezeket a félelmeket, mert sokat javíthat a szexuális kapcsolaton, ha megbeszéljük a vágyainkat. Vannak pillanatok, amikor szabadon ereszthetjük a fantáziánkat, elmondhatjuk, mit szeretnénk. Természetesen az ilyen beszélgetésnek megvan az ideje és helye. A javaslatokat úgy érdemes megfogalmazni, hogy a párunk ne gondolja, hogy eddig rossz volt, ahogy csinálta a dolgokat.


2. Csak olyan történjen, amit mindketten akarunk!

Ez a legfontosabb szabály a szexuális életben. Vagyis ne hagyjuk, hogy a párunk olyasmit kényszerítsen ránk, ami bennünk rossz érzést kelt! És persze azt is el kell fogadnunk, ha valamire ő mond nemet. Néha engedhetünk azonban, mert a partner vágya és öröme valószínűleg nekünk is örömet fog okozni.


3. Figyeljük egymás ritmusát!

Azok a férfiak, akiket a párjuk jó szeretőnek tart, azért jók, mert odafigyelnek a nőre. De a nőknek is figyelniük kell a társukra. Bár a férfiak hamarabb izgalomba jönnek, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükségük arra, hogy a partnerük tudja, hol tart éppen a folyamat.


4. Fontos a visszajelzés!

A partner kapjon visszajelzést arról, hogy amit éppen csinál, az milyen érzés. Ha nem szeretünk beszélni, apró sóhajokkal, hangokkal is visszajelezhetünk neki. Ugyanis ha nem reagálunk arra, amit csinál, elbizonytalanodik, és ez szinte megöli a férfi vágyát. Ha tudja, érzi, hogy örömet szerez, később már apró rezdülésekből is tudni fogja vágyainkat.


5. Egy kis meglepetés!

A nőknek sokszor az előjáték része egy kettesben elköltött vacsora, egy aprócska ajándék. A férfiak pedig néha változatosságra (is) vágynak. Ezért a szexuális életben értékelik az apró meglepetéseket. Fontos, hogy olyan dologgal okozzunk meglepetést, ami számunkra is vonzó. Ha mindez csak áldozat, és mi sem érezzük magunkat jól közben, az elveszi az ő kedvüket is.


6. A kudarcot türelemmel kezeljük!

Előbb vagy utóbb minden férfi életében eljön az a pillanat, hogy kudarc éri a szexben. A nő reakciója azonban meghatározhatja a kapcsolat további alakulását. A férfiaknak a szex a teljesítményről is szól, fontos számukra, hogy képesek legyenek örömet okozni a partnerüknek, ezt a legtöbben férfiasságuk egyik mérőeszközének tekintik. Ezért ne hibáztassuk se őt, se magunkat. Ne tulajdonítsunk nagyobb jelentőséget a dolognak, mint amekkora.


7. Jogunk van nemet mondani!

Ha egyáltalán nincs kedve valakinek a szexhez, legyen joga nemet mondani! De erről is beszélni kell! Fontos tisztázni, hogy a nemet a másik ne elutasításként élje meg! Nem várhatjuk el egymástól, hogy a másik mindig készen álljon! Viszont ha egyik fél többször utasítja el a másikat, szerencsés, ha ő kezdeményez legközelebb, mert ha az elutasítás bizonytalanságot okozott, akkor a másik így visszanyerheti a magabiztosságát.


8. A szex nem békülésre való

Sokan úgy gondolják, a veszekedések megoldása a szex. Ez lehet pillanatnyi megoldás, de hosszú távon komoly sérüléseket okoz!

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top