Szex

Olvasóink megtalálták a hűtlenség okát

A Nők Lapja Café Nagy Hűségtesztjének köszönhetően most már tudjuk, miért olyan nehéz a testi, lelki önmegtartóztatás. Az elhidegülés, a kapuzárási pánik, de még a genetika is felkerült olvasóink listájára.

A Nagy Hűségteszt kielemzéséből rengeteg érdekes dolgot megtudtunk: fény derült arra, hogy sokan képesek lennének megbocsátani, de csak akkor, ha a partner nem örömlánynál keresi a testi gyönyört, a többség számára ez megbocsáthatatlan kategória. Kiderült az is, hogy 15 794 válaszadóból 60 százalék úgy hiszi, a félrelépés biztos jele annak, hogy a párkapcsolat működésképtelen; velük ellenben azonban sokan (48%) egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a hűtlenség megerősítheti a párkapcsolatot. 

Olvasóink megtalálták a hűtlenség okát

A kiértékelésből azt is megtudtuk, hogy azok, akik jelenleg is párkapcsolatban élnek, alapvetően hűségesnek ítélik magukat. Egy 1-től 10-es skálán 65 százalék 10 pontot adott magának, 12 százalék csak 9-et, 5 százaléknál azonban erősen rezeg a léc, a hűség nem az erősségük: mindössze 1 pontot ítéltek maguknak. És hogy mit gondolnak az olvasók jelenlegi partnerük hűségéről? A párkapcsolatban élők 72 százaléka biztos benne, hogy a másik hű. Sőt, mindezt akár egy életen át, kérdésünkre ugyanis, hogy elképzelhető-e a sírig tartó hűség, a nők 86%-a, a férfiak 76%-a válaszolt igennel.

 Aki válaszoltak…

A Nők Lapja Café Nagy Szextesztjét 15 794-en töltötték ki, többségük (93%) nő. A válaszadók 27 százaléka a fővárosban, 29 százaléka vidéki nagyvárosban, 27 százaléka vidéki kisvárosban, 16 százaléka pedig falun lakik, 81 százalékuk párkapcsolatban él.

 
A hűtlenség okát kerestük

A teszt talán legérdekesebb része arra kereste a választ, hogy ki mit gondol: mi lehet a félrelépés leggyakoribb oka? A többség (19%) szerint a félrelépés azt mutatja, hogy a párkapcsolat már nem működik, 16 százalék szerint az ismeretlen iránti kíváncsiság az ok, mások (15%) az új szexuális élmények keresésében látják a magyarázatot, de az unalom is bőven kapott szavazatot (11%). Mások (6%) a barátoktól, illetve a médiában tapasztalt rossz mintákat hibáztatják, míg sokan (9%) az alkohol, a drogok számlájára írják a balkanyart. És persze ne feledkezzünk meg a szerelemről sem, egyesek szerint (11%) előfordul, hogy egy új láng robbantja ki az embert régi párkapcsolatából. 

Genetika, poligámia és gerinctelenség

Sokan nem elégedtek meg a felkínált válaszlehetőségekkel, saját magyarázattal szolgáltak a hűtlenség okát illetően. Van, aki egész egyszerűen egy harmadik személyre fogja a félrelépést, míg más a kínálkozó, visszautasíthatatlan lehetőségben látja a magyarázatot. Egy olvasónk úgy tartja,  hogy egy hű párkapcsolat alapja, hogy a felek kiéljék magukat, ha ez nincs meg, úgy a félrelépés esélye is valószínű. 

Rengetegen írták, hogy a hűség legnagyobb ellensége nem más, mint a megszokás, az elhanyagoltság érzése, de sokan megemlített az elhidegülést is. Egy olvasónk például így vallott: Jól működő házasságban egy idő után megkopik a szenvedély. Nekem ez hiányzik. Rengeteg szavazatot kapott az elégtelen kommunikáció is, amikor is a felek félelemből, szégyenből, szeméremből vagy más okból kifolyólag nem bírja megosztani a másikkal, ha valami nem jó. Mások szerint hűtlenség lesz az eredménye annak is, ha az aktuális partner elviselhetetlenül féltékeny, vagy egész egyszerűen a félrekacsintással akarja kicsikarni a másik féltékenységét. A bosszú is a legtöbbször megjelölt válaszok között szerepelt, amire legalább annyian szavaztak, mint az önbizalomhiányra

Sok válaszból érezhető volt, hogy saját tapasztalat húzódik a háttérben. Egy olvasónk a hűtlenség okát például a szerepek összekeverésében látja: A párom már nem nőként kezel hanem csak „anya” vagyok! Egy másik olvasónk szerint az erkölcstelen harmadik az ok: Sokan akkor is ráhajtanak valakire, ha tudják, hogy az foglalt. Egyszóval a tisztelet hiánya mások kapcsolatával szemben. Az anyagiak és a túlhajszolt világ is sokat nyom a hűségfaktoron, olvasónk szerint a félrelépést erősíti: Kevés pénz, kevés idő, túlhajszolt emberek, a világ „ha nem működik, cseréld le” magatartása, gyermekszületés és az ezekből adódó egymás elhanyagolása.

Várható volt, hogy sokan leírják a szexhiányt is, amit egyesek a szülés utáni frigiditásra, mások meg az eltérő szexuális vágyakra fognak: Olyan szexuális igények, amit az adott partnerrel nem lehet kielégíteni (pl. az egyik fél szereti a durva szexet, vagyis csak nagyon szeretné, de a másik teljesen elzárkózik az ilyesmitől). Olyan olvasónk is volt, aki egyenesen a genetika (egy olvasó szavával élve: öröklődő vérmérséklet) számlájára írnak. Mivel a teszt kitöltőinek túlnyomó többsége (93%) nő volt, a férfiak kapuzárási pánikját is sokan felvették a hűtlenségi okok közé. És akkor még nem említettük a gerinctelenséget, a poligámiát, vagy épp a nosztalgiát az exszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top