Szex

A hűtlenek csapdája: a Facebook

Tartásdíjat nem fizető apák, hűtlen feleségek és galád férjek csapdája lehet a Facebook, ugyanis válóper esetén, a közösségi oldalnak köszönhetően, semmi perc alatt megüthetik bokájukat: az ott fellelhető tartalmak ugyanis bizonyító erejűek.

Sokak számára meglepő lehet, hogy manapság az egyik leggyakoribb válóok a Facebookon való flörtölés. Egy válóperes portál, a Divorce-Online munkatársai számokkal is alátámasztották a jelenséget: több ezer bontóperes ügyvéd megkérdezésével készült felmérésükből kiderül, hogy Angliában például 2012-ben minden harmadik válásnál a Facebookot nevezték meg a párkapcsolat megromlásának okozójaként. Nem csoda hát, ha a Facebook-megcsalások műfajára mára egy egész portál épült, ahol újabb és újabb – olykor egészen képtelen – történeteket lehet olvasni arról, hogy a „kék” oldal közreműködésével hogyan robbant a bomba.

A hűtlenek csapdája: a FacebookApasági bonyodalmak

Aki még hisz a hűségben, és nem akar lehangoló sztorikat olvasni, az ide ne tévedjen, mert már kapásból az első, találomra kiválasztott történettől elhervad a kedve: „Azok közé a férfiak közé tartozom, akik nem néznek bele a feleségük mobiljába, és akik abban a hitben éltek, hogy megtalálták az igazit – de tévedtem, nagyon nagyot tévedtem – írja egy csúnyán felszarvazott férfi a FacebookCheating oldalon. – Már két éve együtt voltunk, amikor eldöntöttük, gyereket szeretnénk. Az elhatározást hamarosan örömhír követte, a barátnőm terhes lett, kilenc hónappal később pedig egy gyönyörű kislánynak adott életet. Aztán egyik nap munkába menet véletlenül otthon felejtette a telefonját, majd felhívott és könyörgött, hogy vigyem el neki. Mivel az időjárás rossz volt, nem indultam útnak, de gyanús lett, hogy miért olyan fontos számára a mobilja. Belenéztem, és a létező legrosszabb történt: egy évre visszamenőleg üzeneteket találtam, amelyek arról szóltak, hogyan találkozgatott titokban valakivel egy hotelban. Ám az a legrosszabb, hogy a gyerek is a másik férfitől van. Levelezésükben a férfi a gyerek hogyléte felől érdeklődött, nincs-e szüksége valamire, nagyon szeretné látni…”

Mit számít hat év?

Persze nem kell idegen nyelvű portálokat bújni hasonló esetekhez, itthon is akad bőséggel Facebookon szövődő románc: „Hat évig éltünk együtt, és mint minden pár életében, nyilván nálunk is voltak hullámvölgyek, amelyekből kisebb-nagyobb mosolyszünetek árán, de mindig kimásztunk – írja olvasónk, Emese (36). – A bizalom mindig megvolt közöttünk, soha nem jelentett problémát, ha a másik kezébe került a mobil vagy az iPad. Aztán hirtelen minden megváltozott. Elkezdett kényesen ügyelni arra, hogy mindig kilépjen a postaládájából, hogy mindig rejtve maradjon a mobil; észre sem vette, hogy mennyire feltűnő volt ez az egész. Persze hogy gyanút fogtam! Mindent megtettem, hogy hozzáférjek a géphez. Egyszer, amikor a mellékhelyiségben tartózkodott (sokat szeret ott időzni), bekapcsoltam a táblagépet, beléptem a levelezéseibe és a Facebook-oldalára, és kettő perc alatt kiderült, hogy egy Évi nevű nővel csal. Itt most ugrok a mesélésben, mert elég randa jelenetet rendeztem, de a lényeg, hogy egy céges bulin ismerkedtek meg, bejelölték egymást Facebookon, és bár a nő pécsi, »tartották« a kapcsolatot. Két hónapja mondták ki a válásunkat.”

Rossz látni…

Bár Andrea (37) szakításához a Facebooknak nem volt köze, utólag mégis ez a felület okozott neki szomorú perceket: „Hat hónapos terhes voltam, amikor Zoli elhagyott. Szerelem volt, igazi szerelem a javából, de azt mondta, neki többet ér a szabadsága, mint egy gyerek, én viszont nagyon szerettem volna. Elengedtem, nem tehettem mást. Ma nyolcéves a gyerek, néha kap az apjától levelet Floridából, – mert egészen addig ment a parti őrséghez dolgozni –, amit én felolvasok neki, de se karácsony, se szülinap, se évente egy találkozás, se gyerektartás, egy fillér se. Alig egy éve találtam rá Facebookon, és hát láttam a fotókat, hogyan él. Nem keresem vele a kapcsolatot, úgy érzem, mindent megadok a gyereknek, ami erőmből telik, de sokszor dühít, amikor el kell magyaráznom neki, hogy mi miért nem tudunk idén nyáron sem nyaralni menni, mint a társai, és hogy miért nincs focicsuka meg teleszkóp. Mindeközben az apja éli világát Miamiban, és olykor egy levéllel szúrja ki a gyereke szemét.” 

Bizonyítékok tárháza

Andreának a válóperes ügyvéd a csendes szomorkodás helyett biztosan mást javasolna, hisz nemcsak külföldön, de a hazai joggyakorlatban ismert, hogy a közösségi portálon fellelhető tartalmak felhasználhatók a másik fél ellen – például a tartásdíjért folyó perben:

Dr. Illés Blanka
Dr. Illés Blanka
családjogi ügyvéd és a Se Veled
blog szerzője

„A Facebook és a Twitter is mint minden más interneten található információ felhasználható Magyarországon is egy válóper során – magyarázza dr. Illés Blanka válóperes ügyvéd.Például a gyermektartásdíj körüli vitáknál kötelező feltárni a felek jövedelmi és vagyoni viszonyait. Ekkor nemcsak a látható jövedelem és vagyon számít, hanem a felek életmódja is. Tehát ha az apuka külföldön nyaral és síel, vitorlázik és sziklát mászik, vagy ha költséges szabadidős programokon vesz részt, és ez a felrakott fényképekből nyomon követhető, akkor nem tud arra hivatkozni, hogy a minimálbéréből nem telik rendes tartásdíjra.

A gyermekelhelyezési perek során fontos szempont a szülők személyisége és életmódja is: akik a bulik legjobban pillanataiban szeretnek pózolni, bizony szép kis gyűjteményt láthatnak viszont egy bontóper során. Nem mutat jól, ha valaki négykézláb megy be egy boltba, édesdeden alszik egy aluljáróban, vagy ha a whiskey-t reklámozó hoszteszek mély dekoltázsai között pózol.”

Legális, nem legális?

A fenti két – válással végződő eset kapcsán – szükségszerűen felmerül a kérdés: a becsapott fél a hűtlenség bizonyításakor hogyan férhet hozzá törvényszerűen a bizonyító erejű információkhoz (képekhez, e-mailekhez, chatszövegekhez); a másik fél fiókjának feltörése ugyanis illegális. Óriási szerencse, hogy az élet mindig biztosít valamilyen kiskapukat: „Az ember kedvese – legalább is, amíg jóban vannak – többnyire megkapja az újabb és újabb Facebook-posztokat, márpedig az interneten fellelhető valamennyi nyilvános adat felhasználható – magyarázza Illés Blanka. – De a válóper során is mindig akad a baráti társaságból egy-egy »jóakaró«, aki a kínos képeket szívesen rendelkezésre bocsátja. Emellett sokszor a közös – családi – gépet használva, jelszavak feltörése nélkül is hozzáférhető számos adat. Természetesen a személyiségi jog megsértésével megszerzett bizonyítékok felhasználásának szigorú törvényi feltételei vannak, de ha adott tény mással nem bizonyítható – pl. a házastársi hűség sértést csak chatbeszélgetésekkel igazolható –, akkor a bíróság figyelembe veszi.”

Vigyázni kell pont ezért a jelszavakkal, ha romlik a viszony a másik féllel, és véres válóperre készülünk, meg kell őket változtatni! „Láttam már nem is egyszer olyan ügyet, ahol a másik fél nevében küldtek terhelő tartalmú e-mailt, vagy tettek fel hamis adatokat a Facebook-oldalára – minden héten másik barátnő bejelölése mint aktuális hódítás igen rossz fényt vet bárkire. Szerencsére a legtöbb esetben informatikai szakértővel kideríthető, milyen IP-címet használva kotorásztak a mailfiókunkban vagy a Facebookon, de mire ez kiderül, igen hosszúnak és kínosnak tűnik az idő, amit magyarázkodással tölthetünk.” 

A hűtlenek csapdája: a FacebookEzt már olvastad?

„Nagyi, megbántad, hogy hűséges maradtál?”

Amiről nem tud, az nem fáj? 

Hűséges típus vagy? A számmisztika elárul

Kapcsolatban a hűség, munkában a hűtlenség kifizetődőbb  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top