Szex

Nem kell félnünk a pornótól

Mennyire vagyunk tisztában saját vágyainkkal? Milyen elvárásokkal és kötelezettségekkel küzdünk? Van-e okunk félni attól, hogy a pornó vagy egy-egy népszerű médiatermék növeli az erőszak esélyét? – A Bálint Ház kerekasztal-beszélgetésén jártunk.

Sok nő nincs tisztában a saját testével

Félnünk kell a pornótól? - kerekasztal beszélgetésen jártunkA szex mint téma egyre nyilvánvalóbban van jelen a hétköznapjainkban, hálószobánkon kívül is. Ez a felszabadultság viszont többnyire inkább látszat: egyes témák és helyzetek tabu mivolta nem sokat változott mostanra sem, ráadásul még hétköznapi kérdésekben is sok a szürke folt. “Rengeteg nő nincs tisztában magával, a saját testével még ma sem. Nem meglepő, ha valaki megkérdezi, a csikló »az a fityegő valami-e ott, középen«” – meséli Pop Andrea szülész-nőgyógyász. A fiatalokról ugyan azt gondolhatnánk, hogy már gyerekként is lekéstük náluk a felvilágosítást, a helyzet mégis az, hogy bár sok információhoz jutnak hozzá, kevésről tudják, hogy melyik a hiteles.

Gátlást szülnek az elvárások

“A művészet és közgondolkodás is a szex felé fordult, de az ismeretözön ellenére mítoszokkal és tabukkal küzdünk, ugyanolyan sérülékenyek vagyunk, mint az előző generációk” – ismeri el Virág György, az Eszter Alapítvány vezetője.

Kis Kata genderkutató szerint ennek egyik oka éppen az, hogy a sok információ és a látszólagos szabadság elvárásokat és kötelezettségeket erősít fel, melyek rengeteg gátlást szülnek. Fiatal fiúk esetében például szinte alapvető elvárás, hogy folyamatosan a szexre vágyjanak és ragadjanak is meg minden lehetőséget, a valóságban viszont közülük szép számmal inkább tartós barátnőre vágynának és intimitásra. Az elvárások miatt ez a vágy viszont akár szégyenteljes is lehet.

Nem biztos, hogy minden nő romantikára vágyik

Nőknél a helyzet gyakran fordított. A pornót ellenző feministák például azért tartják rossznak a felnőttfilmeket, mert a nőt tárgyiasítja a pornó, és olyan szereplőként tünteti fel, mint aki beletörődik a vágyai súlytalanításába. Pedig a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Egyáltalán nem biztos, hogy minden nő arra az irányra vágyik, melyet egyes feminista irányzatok próbáltak ki pornófilmeken, domesztikált, háztartási idillbe oltott jelenetekkel. Nem véletlenül lett óriási siker például A szürke ötven árnyalata.

A szürke ötven árnyalatát már kiskamaszok adják egymásnak

A könyv ráadásul már az egyre fiatalabb korosztály számára is érdekes. Nem ritka, hogy 14-15 éves lányok adják egymásnak kézről kézre, megelőzve akár az első valódi szexuális tapasztalatukat. “Nem baj, ha fiatal lányok ilyesmit olvasnak, csak ne ez legyen az első élményük, merjenek kérdezni és tudjanak is kitől kérdezni” – mondja Pop Andrea a jelenségről. Virág György szerint az érdeklődés már csak azért sem meglepő, mert az emberek számára az erőszak és a szex mindig is izgalmas kérdés volt.

A pornó nem növeli az erőszakot

Sokak számára aggasztó a hasonló könyvek, de akár a pornó jelenléte is, gyakori ugyanis a feltételezés, hogy ezek növelik a gyakorlatban elkövetett erőszak számát. “A szexuális agresszió jóval a pornófilmek előtti – magyarázza. – Az erőszak a dominanciáról, a totális uralmi pozícióról szól inkább, bár lehet mellette szexuális motívuma is.” Mint mondja, a pornófilmek, a szexszel egyre nyíltabban foglalkozó média, vagy akár A szürke ötven árnyalata című könyv nem változtat érdemben a jelenségen, a könyv hatására például nem ugrott meg az erőszakot bejelentők száma.
A vágyak és elvárások tekintetében tehát még mindig elvárásokkal, előítéletekkel és félelmekkel küzdünk. Felelősöket keresve tendenciákban és jelenségekben, holott – bár a szexualitás egyre alapvetőbb elemévé válik lassan egy tisztítószer reklámjának is – az igazi hangsúly a vágyak sokoldalúságának elfogadásán és még inkább a szexualitásukra éppen ráébredő fiatalok kérdéseinek megválaszolásán, az őszinte beszélgetéseken kellene, hogy legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top