Szex

Hogyan élik meg a nők azt, ha az utcán egy férfi kinyilvánítja a tetszését?

New York utcáin egy nem túl vékony hölgy sétál 10 órán keresztül – feszes farmerben és pólóban – abból a célból, hogy filmre vegyék az őt érő molesztálásokat. Végignéztem a videót, ami láttatni engedte, hogy a férfiak milyen sokféleképpen képesek kifejezni azt, hogy tetszik nekik egy nő. Szépen, udvariasan, kedvesen, és zaklatóan, otrombán is...

Na de hogyan érinti ez a nőket?

A film felvezetője azt az érzést keltette bennem, hogy a videón szereplő nő a tízórányi sétája során lelki traumákat fog átélni, hiszen sorozatban kapja a csúfos vagy trágár, netán megalázó megjegyzéseket kinézetére vonatkozólag, esetleg tolakodó szexuális ajánlatokkal fogják bombázni őt útja során a férfiak. Ezzel szemben a közel kétperces videóban összesűrített “élményanyag”-ban a vártnál több volt a mosoly, a kedvesség, a bók. Érdekes a videón megfigyelni, hogy a férfiaknak milyen eszköztárat vonultatnak fel. Van, hogy némán a hölgy mellé szegődik a férfi, és hosszú percekig kíséri. A másik egy kedves mondattal hívja fel magára a figyelmet. A harmadik szeretné a telefonszámát odaadni, aztán van, aki azt mondja, gyönyörű vagy! “Beautiful! Nice! Sexy! How you doing today?”

Természetesen – hisz ezt tapasztalatból tudjuk – akad arra is példa, hogy a férfiak bántó és megalázó megjegyzésekkel bombáznak egy nőt.

A férfiak meglátnak egy szép nőt, és ki-ki a maga módján fejezi ki a tetszését. Van, aki csak néz szép nagy szemekkel, ártatlan tekintettel, egy másik egyfolytában mosolyog, a harmadik meg csak csendesen figyel a nő minden rezdülésére. Alapvetően ezzel nem lenne baj. De azt nem lehet tudni, hogy a kiszemelt nő éppen milyen lelkiállapotban van. Fogékony-e arra, hogy egy idegen férfi szépeket mondjon neki? Arról nem is beszélve, ha nem szép szavakat kap, hanem durva megjegyzéseket. Ez esetben az tagadhatatlan, hogy a férfi észrevette a nőt, és ezt valamiképpen közli. A hangsúly azon van, hogy milyen módon?

Igenis nyilvánítsák ki a férfiak, ha tetszik nekik egy nő!

A flört egy játék!

A flört egy érdekes és izgalmas játék, amit bármikor, bármely szakaszában abba lehet hagyni, sőt egy kezdeményezés után folytatni sem muszáj. Az elismerés, az udvarlás – még ha nem is fejlődik tovább, mert csak egy gyors impulzusként van jelen az életünkben – mindenképp adhat egy jó érzést, ha fogékonyak vagyunk rá. És megtehetjük mi, nők, hogy a férfi jelzésére nem reagálunk, és azt is, hogy a nőiségünknek járó jó érzést bezsebeljük. Azt, hogy nők vagyunk, és ezt észrevették a férfiak.

Én leginkább arról csinálnék egy videót, hogyan lehet ennek a játéknak úgy a részesévé válni, hogy mind a férfi, mind a nő kapjon valamit a helyzet során. Méghozzá azt, hogy az egyik azt érezze, ő egy jó nő, a másik meg azt, hogy ő egy imponáló férfi. Ez akkor tud megvalósulni, ha a férfi tetszésnyilvánítása kedves, a nő fogékony rá, és nem válik az előzetes rossz tapasztalatok miatt frusztrálttá, félelemmel telivé.

Nézzük, mi a férfiak véleménye a videóban látottakról: “Aljas indokból elkövetett bókolás.” Vagy: “Most az a baj, hogy vannak még egészséges szexuális érdeklődésű emberek?” – mondja két férfi kommentelő.

Ha a férfiak megfelelő módon udvarolnak, az erősíti a női önbizalmat

Ismerjük a Dove-reklámokat, amelyek azt célozzák meg, hogy a mai modern nő képes legyen elfogadni önmagát, a testét, annak változásait. Láttunk olyan reklámot is, ahol a nők bókokat kaptak egy hangosbemondón keresztül, és amikor a bókok alapján magukra ismertek, akkor meghatódtak. Abban a filmben a nők szája mosolyra húzódott, és boldoggá tette napjukat a kapott elismerés! Hiszen csakis a férfiak tudnak nekünk abban segíteni – bókokkal, elismeréssel –, hogy mi, nők képesek legyünk elfogadni a testünk változásait. Ha a teltségünk vagy a fáradt, karikás szemeink ellenére is tetszünk a férfiaknak, és ők jelzéseket adnak, mert szexinek tartanak minket, akkor nekünk, nőknek, az jó érzést okoz.

“Szerintem minden megjegyzést a helyén kell kezelni. Az alpárit elengedni a fülünk mellett, a csak »de jó csaj vagy« kategóriájúakat meg megmosolyogni. Nem kell felfújni a dolgot” – írja egy női kommentelő.

De ha a férfiak bántó, megalázó és otromba módon nyilvánítják ki véleményüket, akkor attól egy nő megijed, elbizonytalanodik és zaklatásnak éli meg a közeledést.

“Ezek nem bókok, hanem kéretlen zaklatások. Sokszor még a válaszreakció hiányából sem értenek az odaszólogatók, beszólogatók, továbbá nem tudni, mikor lehet belőle erőszak. Az ajánlattételek szintén nem tisztességes megnyilvánulások. Akkor lenne bók néhány kedves szóból, ha tisztességes lenne a szándék, ami mögötte van. Aki így próbál ismerkedni, annak nagy valószínűséggel nem tisztességesek a szándékai, és így igyekszik az ember lánya az ilyet messzire elkerülni. A bóknak, ismerkedésnek megvan a megfelelő ideje, helye, szituációja, módja, és az nem ez, ami itt látható ebben a videóban. Férfiak szokjatok le erről, ismerkedni nem így kell, hacsak nem egyéjszakás kalandot kerestek, azt viszont máshol és máshogy keresgéljétek, ne a tisztességes nőket zaklassátok az utcán!”

Igenis nyilvánítsák ki a férfiak, ha tetszik nekik egy nő!

A nőknek tudni kell fogadni a bókokat!

A nők szeretik azt, ha egy férfi magabiztos. Az udvarlás során a férfi képviseli a férfierőt, ő kezdeményez, hódít. Ő teszi meg az első lépést. A nő csábít, manapság ennek egyik felülete a ruhaviselet. Ha egy nő feszes, “mindent megmutató” ruhában sétál, akkor okkal számíthat arra, hogy a férfiak körében feltűnést fog kelteni, és óhatatlan, hogy közülük néhány ki is nyilvánítja a véleményét. A kérdés csupán az, hogy hogyan teszik ezt a férfiak, és hogy a nő képes-e ezt pozitívan kezelni? Fontos lenne, hogy mi, nők, képesek legyünk megkülönböztetni a tolakodó zaklatást a kedves, jókedvű, ártatlan bókolástól. Mert a kettő között óriási a különbség! Ha egy férfi kedvesen a nőre mosolyog, és azt mondja, hogy: “Szép vagy!” vagy: “Legyen szép napod!” , akkor az nem egyenértékű a trágár, közönséges, leminősítő megjegyzéssel. Gondolkozzunk el egy kicsit azon, milyen lenne a világ, ha a férfiak nem bókolnának és nem udvarolnának, hogyan éreznénk mi, nők ebben a világban magunkat. Hová lenne a szexus?

A  fajfenntartás játéka

Az evolúció során az udvarlás a fajfenntartást szolgálta, ezért adaptív értékű. Az állatvilágban az utód nemzését segítő vagy az életben maradást szolgáló tulajdonságok adaptív értékkel bírnak. Ez a tulajdonság évmilliókat élt meg, tehát fontos abban az értelemben, hogy a férfi észrevegye a nőt. Azt a nőt, akit képesnek érez arra, hogy életet adjon egy erős, életképes “utódnak”. Tehát az a nő, akit a férfiak észrevesznek, hordozza azokat a jegyeket, amelyek azt sugározzák, hogy termékeny és jó géneket örökít.

Azt gondolom, ez mindenképp elismerése a nőiségnek. Én szurkolok a nőknek, hogy ne sértett királynőként éljék meg azt, ha egy férfi udvarol. Az udvarlás módja mindig egyéni, ez lehet kedves és lehet sértő is. Sajnos a bántó megjegyzések frusztrálttá teszik a nőket, ami azt eredményezi, hogy a kedves bókokat is félelemmel telve élik meg. Jó lenne, ha a férfiak kedves gesztusokkal és szavakkal nyilvánítanák ki a tetszésüket, másrészt pedig ha a nők valóban bókot kapnak, akkor azt képesek legyenek egy mosollyal vagy egy “köszönömmel” honorálni. Ezzel megtanítjuk a férfiaknak azt, hogy az udvarlásuk célba ért, és örülünk neki, mi, nők, és igen, valóban jó néven vesszük, ha észrevesznek minket és ezt a megfelelő módon tudatják velünk.

Ha kicsit nagyvonalúan és hosszú távon gondolkozom, akkor azt mondanám, ettől termékenyebb lesz a bolygó, hiszen minden bókkal hozzáteszünk kicsit a két nem közötti szexus működéséhez!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top