Szex

Pasit bérelnek maguknak, hogy legyen kit otthon bemutatni

Nem bírják a nyomást azok a hajadon nők, akik inkább pasit bérelnek maguknak azért, hogy a család megnyugodjon.

A kínai Li Csenhszi még csak 27 éves, de hazájában már elérte azt az életkort, amikor hajadonként már a “sheng nu” vagyis a “maradék nő” stigmát kell viselnie – meséli az al-Dzsazíra videójában. Olyan jelző ez, ami meghatározza életét, elsősorban a családja miatt, akik aggódva várják, hogy a lány mikor megy már férjhez. Félnek, ha idősebb lesz, nem kell majd senkinek, nem lesz férje, akire támaszkodhat, de gyermekei sem, akik majd gondját viselik idős korában. A fiatal lánynak azonban esze ágában sincs férjhez menni, sokkal nagyobb örömét leli kerttervezői munkájában.

Pasit bérelnek maguknak, hogy legyen kit otthon bemutatni

Li Csenhszi és bérelt pasija, Sam

A kínai újév nem kis fejtörést okozott a lánynak, olyan erős nyomás van rajta a szülei részéről, hogy megoldást akart találni a problémára. Ekkor döntött úgy, hogy egész egyszerűen bérel magának egy álpasit, akit otthon be tud mutatni, hogy egy időre megnyugtassa szüleit. 

Li Csenhszi nincs egyedül a problémájával, kollégái között rengeteg a 24–34 év közötti nő, akik bár óriási karrierlehetőség előtt állnak, de visszatartja őket a társadalmi elvárás, miszerint még fiatalon meg kell állapodniuk. A helyzet annyira súlyos, hogy a barátbérlő oldalak szó szerint dübörögnek. 

Pasit bérelnek maguknak, hogy legyen kit otthon bemutatni

A bemutatás nem volt zökkenőmentes, 
a lány anyukája átlátott a szitán, rájött, hogy a fiú nem a lánya pasija.

A lány még 2013-ban költözött Pekingbe, ahol egy merőben más életbe csöppent, ami nemcsak korábbi életétől különbözött, de attól is, amit szülei ennyi idősen megéltek. Kínában a huszonévesek szabadidejükben koncertekre és shoppingolni járnak, és a Tinderhez hasonló ismerkedős oldalakat használnak, nem úgy, mint szüleik, akik Mao Ce-tung ideje alatt a munkásosztályt éltették. Nem csoda, hogy nem értik, milyen nagyot fordult a világ. Sokan annyira nem tudják, miben élnek gyermekeik, hogy azt sem veszik észre, ha bérelt baráttal állítanak haza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top