Szex

Sok amerikai még mindig kimossa vagy újra használja az óvszert

Sajnos nem mindenki számára egyértelmű, hogy az óvszer egyszer használatos, azután pedig szigorúan kidobandó.

Hihetetlen, de igaz, hogy rengeten mossák ki vagy használják újra a már igénybe vett kondomot. A Centers for Disease Control és Prevention (CDC, Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) figyelmeztetést adott ki a szexuálisan aktív amerikaiaknak azzal kapcsolatban, hogy az óvszert egyszeri alkalomra tervezték, ne használják fel újra semmilyen formában azt, csakis az újat, minden egyes aktusnál. Ha megfelelően használják, az óvszer nagyon hatékony a terhesség és a szexuális úton terjedő STD-k, köztük a humán immunhiányos vírus (HIV) megelőzésében.

Egy a CDC által közzétett egészségügyi jelentés szerint 2017-ben az amerikaiaknak csak egyharmada használt óvszert, és közülük is sokan helytelenül. A Sexual Health című folyóirat egy 2012-ben megjelent tanulmányában Richard Crosby, a Kentucky Egyetem professzora azt írja, hogy „a kutatók krónikusan alábecsülték, milyen bonyolult is az óvszer használata”, miután megállapították, hogy a válaszadók 1,4-3,3 százaléka legalább kétszer újra felhasználta az óvszert egy-egy szexuális aktus során. Ez a latex meggyengülését eredményezi, ami a terhesség és az STD-k kockázatát növelő szakadásokhoz vezethet az óvszer felületén.

Mivel az STD- és STI-esetek száma továbbra is emelkedik Amerikában – amit jól mutat, hogy több mint kétmillió esetben diagnosztizálták a chlamydia, a gonorrhoea vagy a szifilisz valamelyikét 2016-ban a CDC szerint –, a helyes óvszerhasználat fontosabb, mint valaha. Nemcsak arra kell ügyelni, hogy egy szexuális aktus alatt egyszer használja az illető a kondomot, hanem arra is például, hogy senki se a pénztárcájában tárolja, mindig nézze meg a lejárati dátumát, illetve egyszerre csak egyet használjon.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top