Szex

18+: “Azt képzeltem, hogy az ismeretlen férfi némán hatol belém hátulról!”

Az egyik legerősebb izgatószer az ember tulajdon fantáziája, ami a legmegrázóbb, legvadabb orgazmusokig is elrepítheti "használóját". Szextanácsadónk, Bibók Bea fantáziálásra buzdít, és óva int.

“A nő hazaér az új, piros cipőjével. Felpróbálja, és a feltörő szexuális izgalom hatására magához nyúl, csak egy orgazmus vethet véget az elsöprő vágynak. Újra érzi az eladó férfi érzéki mozdulatát, ahogy zavarba ejtő módon végigsimítja harisnyás lábát, majd a lábára segíti a piros cipőt. A pillanat maradandó és izgató. Néma, mégis sokatmondó. A nő ismét hallja a ceruza sercegését a papíron, látja a megadott címet és egy időpontot, majd magát simogatva továbbgondolja az eseményeket.” Egy régen látott filmélményéről mesél Lia.

Jelenet a Vörös cipellők, a Red Shoe Diaries-ből

Emlékszem a film történetére, beleégett az agyamba. A nő nem bírt ellenállni vágyának, az adott időpontban odament a férfi lakására. Az ajtó nyitva állt, félhomály uralkodott. A nő belépett, a férfi némán, lassú, erotikus mozdulatokkal vetkőztetni kezdte. Hang nélküli szenvedély uralkodott. Ott, akkor minden evidens volt, nem volt szükség szavakra. Tetszett, hogy a nő csupán csak egy kabátot és fehérneműt viselt. Szépek voltak a fények, halk, érzéki volt a zene, finom, erotikus mozdulatokkal szeretkeztek. Annyira magával ragadott a szituáció, hogy ettől kezdve rendszeresen fantáziáltam egy hasonló élményről. Emlékszem, amikor szeretkeztem a férjemmel, azt képzeltem, hogy egy ismeretlen férfi szó nélkül, némán hatol belém hátulról. Annyira izgatott ez a szituáció, hogy ettől azonnal orgazmusom lett. Aztán máskor, ha fáradt voltam, és nem akart jönni az orgazmus, akkor ismét elővettem ezt a fantáziaképet, és azt tapasztaltam, hogy azonnal sikerül. Na, azóta is ez az én titkos szexfantáziám” – meséli nagy szemekkel, nevetve Lia (39).

“Olyan, mintha lenne egy varázspálcánk!”

A fantázia egy nagy kincsestár. Ha olvasunk, netán egy film rendezője a nézőre bízza a történet befejezését, akkor a fantáziánkra hagyatkozunk. Mivel minden ember más élményanyaggal rendelkezik, nyilvánvalóan mindenki másként fejezi be ugyanazt a történetet. A megoldások száma végeláthatatlan, mi irányítjuk a cselekmények lefolyását.

A szexuális fantáziánk mindig az optimális, a számunkra legkedvezőbb helyzetet alakítja ki. Gondoljuk csak végig! Ha egy férfiről ábrándozunk az első randevún megszerzett pozitív benyomások alapján, akkor egy összebújós reggeli ébredés elképzelésekor nem azon agyalunk, hogy vajon milyen szagú a lehelete egy alkoholos éjszaka után. A fantázia idealizált képet teremt, mindig a számunkra legideálisabbat – éppen ezért bír óriási hatással. 

A fantázia idilli, a valóság kegyetlen!

“A párommal mindig finoman szeretkezünk. Ő egy gyengédségre vágyó nő, odaadó, ám kicsit szégyenlős. Általában csak a hálószoba félhomályában van kedve a szexhez, nem szereti a világosságot. Néha elképzelem azt, hogy leteperem őt a konyha asztalon, vadul magamévá teszem. Ilyenkor mindig csakis ő szerepel a fantáziáimban. De néha az is előfordul, hogy elképzelem magunkat úgy, hogy hármasban szexelünk. Ilyenkor mindig egy idegen nőt képzelek oda, a másik főszereplő pedig a párom. Nagyon izgatna, ha láthatnám őt egy másik nővel, de mivel erre ő nem nyitott, ezért ezt csak a fantáziámban élhetem meg. Egyébként a meg nem történt kalandok miatt nincs hiányérzetem, mert ez így is nagyon jó játék” – mondja Szabolcs (37).

Szabolcs vágyai nagyon jellemző fantáziák a férfiaknál. Mivel párja zárkózott típus, nem nyitott a szexuális újításokra, vagy esetleg a biztonságát rendítené meg bármilyen szexuális újítás, a férfi a fantáziájában éli meg a számára izgalmas szituációkat. Mindezt biztonságosan. Nincsenek zavaró körülmények, csakis az ideális végkifejlet. Nincs kockázat, nincs csalódás, nincs párkapcsolati törés.

Ha a valóság talaján, objektíven elemezzük az adott szituációt, látjuk, milyen veszélyeket rejt magában. Például, ha Szabolcs párja meglátná azt, hogy az idegen nő milyen erős hatást gyakorol Szabolcsra – vagy azt, hogy Szabolcs időben tovább szeretkezne az új nővel, netán láthatóan jobban élvezné –, akkor el lehet képzelni az ilyen együttlétek végkimenetelét. A fantázia által megalkotott kép azonban biztonságos, a valóság viszont kegyetlen. A fantáziában megélt szituációk a valóságban egyáltalán nem úgy működnek, ahogyan elképzeltük, hanem törékennyé válnak. A legkisebb oda nem illő részlet tönkreteszi a fantázia által előállított kellemes érzést. Kizökkenti, és azonnal a valóság mezejére lépteti a résztvevőket, oda az elképzelt idill. A párkapcsolat életében így könnyen keletkezhet visszavonhatatlan törés. Erről ír Rozi (40):

“A párommal gyakran fantáziáltunk szex közben arról, hogy milyen izgalmas lenne egy harmadik fél bevonása. Amellett döntöttünk, hogy férfi legyen a harmadik. Elképzeltük, és számtalanszor eljátszottuk szex közben a szituációt. Nagyon izgatott mindkettőnket. Eljött a nap, amikor ezt a valóságban is kipróbáltuk. Sajnos nagyon szomorú eredménye lett. Azóta a párom nem képes velem szeretkezni. Rossz volt látnia a valóságban, hogy hogyan élvezem a harmadik félként bekapcsolódott férfit. Amikor látta a hatalmas orgazmusomat, akkor azt érezte, hogy ő soha nem képes így kielégíteni engem. Azóta merevedési problémával küzd, válságban van a kapcsolatunk.”

Ismerd meg, mi izgat téged!

A szexuális fantáziajátékok során nagyszerűen megismerhetjük önmagunkat, azt, hogy mi is izgat minket valójában. Ez egy nagyon fontos tudás önmagunkról, hiszen az az ember, aki nem tudja, hogy milyen szexuális ingerek hatnak rá igazán, a párkapcsolatban sem tud szexuálisan kiteljesedni. A szexuális fantáziálás során, a megalkotott szituációk, képek alapján gyorsan megtanulhatjuk önmagunkról, hogy mi az, ami nagyobb hatást, erősebb szexuális reakciót vált ki belőlünk.

A szexfantázia nem egyenlő a pornóval!

A pornó egy nagyon egysíkú vizuális inger. Mivel a férfiak a vizuális ingerekre érzékenyebbek, éppen ezért számukra nagyon könnyű a pornó hatására izgalomba jönni, ám a pornó a fantáziálás készségét tönkreteszi, hiszen ekkor az agy nincs arra kényszerítve, hogy előállítson fantáziaképeket. A pornófogyasztó férfiak annyira “elkényelmesednek”, hogy az életben őket érő vizuális és szexuális ingerek már nem képesek hatni rájuk. Eljutnak oda, hogy pornó nélkül nem képesek izgalomba jönni, fantáziájuk elsorvad. Így egy idő után a saját szexuális vágyuk felkeltésére, a szexuális vágyaik kiélésére sem marad semmi más lehetőségük.

A szexuális fantázia fejleszthető!

A szexuális fantázia egy készség, nagyszerűen fejleszthető. Ha megfigyeljük magunkat – hogy mi az, ami szexuálisan hat ránk –, akkor hamarosan rájövünk arra, hogy milyen módon vagyunk izgathatók. Ebben a hétköznapi önmegfigyelés segít: Mi az, ami hat ránk, ami szexuálisan izgat? Továbbá erotikus irodalom olvasásával. Létezik a piacon minőségi erotikus irodalom, ha csak a világirodalom klasszikusai között keresgélünk, akkor is találhatunk. Maupassant, E. Zola, Apollinaire, J.I. Sylvanus, Anais Nin, Henry Miller. Fejleszthető olyan filmekkel is, ahol nem a nemi szervek látványa képezi a lényeget, hanem amiben van cselekmény, ábrázolódik az érzelem, és a film teret enged a néző szexuális fantáziálásához annak érdekében, hogy tovább görgethesse a cselekményt.

A fantáziálás egy fantasztikus játék. Mi vagyunk a történetek főszereplői. Mindent átélhetünk, amit a valóságban nem. Közben észre sem vesszük, hogy az önmagunkról megszerzett tudás által egy állandó, inspiráló játék részesei lettünk, amely izgalmas összhangban van a valósággal.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top