nlc.hu
A szív hónapja
Imádok mindent, ami zsíros! Kövér szívbeteg leszek?

Imádok mindent, ami zsíros! Kövér szívbeteg leszek?

Vajon mennyi zsírt érdemes fogyasztanunk naponta? Egészséges, ha extra szűz olívaolajban sütjük az ételeket?

Az ember szereti a kezében tartani sorsát, nehezen viseli, ha mások döntenek helyette, a legtöbben már attól is rosszul vannak, ha elveszítik a kontrollt az életük felett egy-egy rövid időre. Az öntudatosság eme hasznos (vagy épp nem túl hasznos) formáját azonban az egyik legfontosabb kérdésben, az egészséges életmód kapcsán a legtöbben nem érvényesítik, pedig éppen ez van valóban komoly hatással van az életükre. Ahhoz, hogy megalapozzuk és fenntartsuk az egészségünket, minden egyes nap tennünk kell: szükséges a megfelelő étrend, a testmozgás, a stresszmentességre való törekvés, az elegendő pihenés és az, hogy kerüljük a káros szenvedélyeket. Mondani könnyű, betartani sokkal nehezebb, ki ne tudná…

A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírfogyasztás. A zsiradék ugyanis nem ellenség; nélkülözhetetlen a szervezet működésében, hiszen a zsírok résztvesznek a sejtmembrán felépítésében, fontosak az idegrendszer működése szempontjából is. A bőr alatti zsírszövet hőszigetel, és a hormonális működést is befolyásolja valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is nélkülözhetetlenek.  A zsírok mértéktelen fogyasztása azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és hosszú távon elhízáshoz vezethet. De mi számít mértéktelennek?

Mennyi az annyi?

Az ideális tápanyag-beviteli értékek egyénenként változóak, az európai uniós jogszabályok referenciaértékeket állapítottak meg. Az ajánlás szerint a napi energiabevitel maximum 30 százaléka lehet zsír egy átlagos fizikumú ember esetében: egy felnőtt számára javasolt 2000 kcal-ból az összes zsír ajánlott napi mennyisége 70 gramm, a telített zsírok mennyisége 20 gramm. Transz-zsírsavakból csupán napi 1 grammot ajánlott fogyasztani, mivel azok nem képződnek az emberi testben, és nem is szükségesek annak működéséhez. A transz-zsírsavak számos élelmiszerben előfordulnak.: az édesipari termékek, töltött kekszek, sós rágcsálnivalók, a zsiradékban sütött ételek és a többszörösen felhasznált sütőolaj és a margarinok is tartalmazzák, ezért nagy kihívás megtartani az 1 grammnyi bevitelt, adott esetben ugyanis akár a hússzorosát fogyasztják az emberek…

 

Nemcsak a könyörtelen elhízás miatt fontos, hogy ne vigyük túlzásba a zsírbevitelt, hanem a szív- és érrendszeri betegségek miatt is elengedhetetlen, hogy a megfelelő mennyiséget fogyasszuk. Az ételek könnyebben emészthetőek, ha nem túl zsírosak. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen meg kell vonni magunktól a zsiradékokat. Nem csak a szalonna zsír! Az is fontos, hogy a rejtett zsírokra odafigyeljünk, hiszen sokszor észre sem vesszük, hogy mennyit vittünk be olyan ételekkel, mint a felvágottak, öntetek, desszertek.

Vannak, akik még  manapság is úgy gondolják, hogy az olaj energiaszegényebb, mint az állati zsír, pedig valójában közel azonos a kettő energia- és zsírtartalma. A kókuszolaj szerepét mostanság többen túlgondolják, de a többségre inkább az jellemző, hog ynem próbál ki új dolgokat a főzésben. Pedig lenne hová fejlődni.

Állati vagy növényi?

A zsírok az állati és növényi szövetekben egyaránt megtalálhatók. Vízben nem, csak szerves oldószerekben oldódnak – olvashatjuk a Magyar Dietetikusok Országos Szövegségének Táplálkozási Akadémia című hírlevelében. Ezt láthatjuk, amikor tésztafőzés közben a vízhez adott olaj a víz tetején marad, nem keveredik vele.

Mihez mit?

A dietetikusok szerint vannak olyan alapvető lépések, amelyek betartásával okosan szabályozhatjuk a zsírbevitelt. Nem szerencsés például olajjal teli lábasban kisütni az élelmiszereket, ehelyett inkább alufóliával takarva vagy sütőpapírban érdemes elkészíteni azokat. A sütéshez mindenképpen finomított olajokat kellene használni, mert azok hőstabilitása nagyobb.  Ha mégis bő olajban sütünk, használhatunk napraforgóolajat, repce- vagy földimogyoró-olajat és akár szőlőmagolajat is. Ha sütőben sütünk, ugyancsak finomított olajokkal dolgozzunk, ám mivel a zsiradékból ilyen esetben kis mennyiség is elég, ecsettel vagy olajspray-vel vigyük fel az ételre! A salátákhoz viszont már hidegen sajtolt olajokat érdemes használni.

Míg vidéken sokan ragaszkodnak a hagyományos konyhához és a zsírhoz, a városi lakosság körében a vaj szerepét jó ideje átvette a margarin. Az állati zsírokat pedig javarészt olajjal helyettesítik a városlakók, főként napraforgóolajjal, főként az ár, és persze a megszokás miatt.

Tudtad a transz-zsírsavakról, hogy…

  • a transz-zsírsavaknak szerepük lehet az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában,
  • ma a legtöbb margarin 1 százalék alatti transz-zsírsav tartalommal rendelkezik az élelmiszergyártók által alkalmazott új gyártási technológiának köszönhetően?
  • van olyan étterem- és pékség-hálózat Magyarországon, amely saját döntése alapján vállalta a kizárólag alacsony transz-zsírsav-tartalmú zsiradékok használatát?

Ezekben az ételekben jelentős a transz-zsírsavak mennyisége:

  • Éttermekben vásárolható, többször felhasznált zsiradékban sütött ételek, például rántott csirke, hasábburgonya
  • Többször felhasznált sütőolaj
  • Nagy zsiradéktartalmú édesipari termékek (nápolyifélék, kakaós tejmassza, krémmel töltött kekszek)
  • Instant termékek (salátaöntetek, leves-, mártás-, ital- és kávéporok)
  • Sós ropogtatnivalók (chipsek, vajízű pattogatott kukorica, kekszek)

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövegsége

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top