Sztárok

Tiniterhesség a Jóban Rosszban-ban! Mit szólnának a színész szülők, ha az életben is megtörténne?

Dúlnak az indulatok a Jóban Rosszban sorozatban. Az épp csak tizennyolc éves Orsinak arról kell döntenie, megtartja vagy elveteti a kisbabáját. Apja hozzáadná az első férfihoz, aki szembejön. Anyja alig várja az unokát. A gyerek apja pedig lelépett. De vajon a való életben mit tennének a szappanopera szereplői, ha ilyen helyzetbe kerülnének?

Az apa, az anya, a fiatal lány, s a volt barát. Azaz civilben Tóth Roland, Cseke Katinka, Vágvölgyi Lili és Puskás Peti. A színészek egyöntetűen azt mondják, a valós mindennapokban nagyon megviselné őket egy olyan helyzet, ami most a Jóban Rosszban sorozatban kialakult. Úgy érzik, lehetetlen helyesen dönteni, hiszen nemcsak a baba, hanem a még szinte gyerek édesanyja élete is a tét.

Tóth Roland, azaz Bodolai Bandi
„A lányom mellett állnék”

A sorozatbeli Bodolai Bandi igazi szégyennek éli meg, hogy lánya áldott állapotba került, pláne úgy, hogy a gyerek apja, Svéd lelépett. Ezért Bandi férjhez adná lányát a legjobb barátjához. Tóth Roland civilben is lányos apuka, s azt mondja, ha az ő gyerekével ez történne, bátran elé állhatna azzal, hogy bajba került. „Iszonyú nehéz helyzet ez, s biztosan nagyon bántana a tény, ha a lányom akaratán kívül kerülne áldott állapotba – mondja Roland. – De abban biztos vagyok, hogy bármilyen döntést hozna a picivel kapcsolatban, én mellette állnék, támogatnám őt. Büszke vagyok rá, hogy igazi, bizalmi kapcsolatban vagyok a gyerekemmel.”

A sorozat Bodolai családja nehéz döntés előtt áll
A sorozat Bodolai családja nehéz döntés előtt áll

Cseke Katinka, azaz Bodolai Böbe
„Nem lehet ilyesmire kényszeríteni egy gyereklányt”

A sorozatbeli anyuka, Bodolai Böbe 10 méterrel a föld felett jár, annyira boldog, hogy nagymama lesz, még akkor is, ha lánya 18 éves, egyedülálló anyuka. Cseke Katinka szintén egy kislányt nevel, így pláne megérintette őt a szappanopera újabb drámája. Azonban míg az általa megformált Böbe foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy Orsi megtartsa a picit, addig ő szabadságot adna a gyerekének ebben a fontos döntésben. „Ha jó pár év múlva azzal állna elém a lányom, hogy teherbe esett, de nem szeretné megtartani a kisbabát, tiszteletben tartanám a döntését. Azt gondolom, hogy egy félig még gyereknek számító fiatal lányt nem lehet arra kényszeríteni, hogy szüljön és nevelje is fel a gyermeket” – véli a színésznő.

Katinka a kislányával
Katinka a kislányával
A sorozatban nagyon örül, hogy lánya kisbabát vár
A sorozatban örül, hogy lánya kisbabát vár


Puskás Peti, azaz Svéd
„Sokat csajoztam, de a védekezésre mindig figyeltem”

Svéd megformálója, Puskás Peti, aki szerepe szerint a baba apukája, úgy gondolja, a saját életében ilyen soha nem fordulhatna elő. „A barátnőm tizennyolc éves, és teljes felelősségünk tudatában nagyon odafigyelünk arra, hogy ne lehessen ilyen problémánk. Hiszen még egyikünk sem készült fel a gyermekvállalásra. Nem tagadom, évekkel ezelőtt én is nagyon sokat csajoztam, de a védekezésre mindig volt gondom. A környezetemben azonban jó néhány olyan esetet láttam már, hogy a kamaszlány teherbe esett. Szerintem el lehetne ezt kerülni, ha az iskolákban nagyobb hangsúlyt fektetnének a szexuális felvilágosításra, és a szülők is vennék a fáradtságot némi beszélgetésre a gyerekükkel. És nem a méhecskéknél kellene kezdeniük…” – mondja a fiatal színész.

Puskás Peti szerint a felvilágosítás a legfontosabb
Puskás Peti szerint a felvilágosítás a legfontosabb


Vágvölgyi Lilian, azaz Bodolai Orsi
„Édesanyám 16 évesen nőgyógyászhoz vitt”

S vajon hogy éli meg a várandós fiatal lány szerepét Vágvölgyi Lili? Az ifjú színésznő nem cserélne most az általa megformált Orsival. „Édesanyám jó korán mindent elmondott a fogamzásgátlásról, és 16 éves koromban, amikor az első komoly kapcsolatom elkezdődött, eljött velem a nőgyógyászhoz tablettát íratni. Nagyon odafigyelek ezekre a dolgokra. Azonban az egyik barátnőmmel megesett, hogy a spontán vetélése után derült ki, hogy egyáltalán terhes volt. Nagyon sokkolt a hír.” A Jóban Rosszban szereplői egyaránt bíznak abban, hogy a nézők – az idősebbek s a fiatalabbak is – megértik majd a fontos társadalmi üzenetet, amit a sorozaton keresztül a képernyőre csempésztek, s Orsi tragédiájának a való életben egyre kevesebb fiatal lány esik majd áldozatul. Ma Magyarországon ugyanis évente több ezer tizennyolc év alatti lányon végeznek művi terhességmegszakítást.

Az életben mindent megbeszélhet édesanyjával
Az életben mindent megbeszélhet édesanyjával
 

Egy tini nem képes felelősen dönteni!

Szakértőnk, Gyimesi Andrea pszichológus úgy véli, egy tinédzserkorú vagy egy kamaszkorból épp kilépett fiatal lány még képtelen a maga valóságában felmérni a gyermekvállalás következményeit, mint ahogyan azt sem éli meg tudatosan, milyen mély sebet ejt a lelken egy abortusz. „Ilyen helyzetben nincs jó döntés, csak kevésbe rossz van – mondja Andrea. – A személyiségfejlődésük természetes programja szerint ilyenkor nagy igényük van arra, hogy mehessenek a saját fejük után, ám a körülöttük lévő felnőttek dolga az, hogy ne essenek túl nagyot. A gyermekvállalás, vagy épp az abortusz mellett való döntés ebben az életkorban veszélyes, éles helyzet. Még felnőtteknél is nagyon hangsúlyosak a kapcsolat iránti érzelmek a gyermekvállalás döntésekor. A híres tiniszerelem, párosulva a tapasztalatlansággal, erősen torzíthatja a döntést. Ráadásul a kamaszok többsége még nem tapasztalta meg a pénz és az önfenntartás világát, így igen idealistán gondolkoznak. Ugyanakkor ha abortuszra kerül sor, az erős lenyomatot hagy a lélekben, gyászhoz hasonló érzés keletkezik utána, ami nehezen szűnik meg, annál is inkább, mert mardosó bűntudat kíséri. Ha már megtörtént a baj, a szülők ne erősítsék a szégyenérzetet a gyermekükben, segítsenek neki, hogy az élete minél hamarabb visszazökkenhessen a rendes kerékvágásba.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top