Sztárok

Így csinálnak pénzt a celebek

A házassági szerződések korában nem elég egy gazdag házastárs vagy a nagy rajongótábor: a 21. század celebje a saját bizniszben látja a jövőt – sokszor a családtagokkal együtt.
Így csinálnak pénzt a celebek

Örmény médiapredátorok a csúcson
A „celebritás alapon folyó családi biznisz” műfajának újhullámos királyai egy örmény származású klán tagjai, bizonyos Kardashianék, akik várhatóan már ebben az évtizedben szerepelni fognak a felsőoktatási tananyagban a marketing-, üzleti és persze a médiatörténet-órákon. Az amerikai show-biznisz sztárjai Kim, Kourtney, Khloé, valamint gyakorló médiamatróna anyjuk, Kris (és számos egyéb, hely hiányában meg nem nevezett, ráadásul még kiskorú oldalhajtása) jó üzleti érzékkel bírnak. A bennük rejlő pénzügyi potenciált mutatja, hogy a Twitteren összesen több mint 13 millió követőjük van. Csak 2010-ben 65 millió dollárt gereblyéztek össze közösen. Hogy hogyan? Sokadik évada futó családi valóságshow-jukkal, saját ruhamárkájukkal (DASH), parfümökkel, diétás hóbelevancokkal, partikon való fizetett megjelenésekkel, hogy a Hollywoodban szinte muszájterméknek számító közös könyvet el ne felejtsük.


Nagyi varrta Beyoncé latexszerkóit

Na, ha már kellőképp belezavarodtunk a sok K-ba, lépjünk tovább Beyoncéra, aki a pénzcsinálásba szintén bevonja testvérét, valamint anyját is. A 2004-ben alapított House of Dereon divatmárkát anyai nagyanyja, Agnes Dereon után nevezte el, aki egy louisianai varrónő volt. Igaz, édesanyja, Tina sem egy stílusdilettáns: ő tervezte anno a Destiny’s Child fellépő ruháit. Az viszonylag megfizethető, fiatalos ruhákat kínáló Dereon márkát már a szintén énekesnő Solange húgával közösen alapította.

Így csinálnak pénzt a celebekMegéri a pink kollekció
Ilyen, az árnyékban énekelgető húg-gigasztár nővér kombó a Simpsonéké is. Az elméletben énekesnő, színésznő Jessica az utóbbi években leginkább a domborulataival vonta magára a figyelmet, de legalább a hízás a bankszámláit sem kímélte. Mérhetetlen dekoltázsára vállaltan büszke, mondjuk divatbirodalma éves bevételén sincs mit szégyellnie. Egyes források szerint 1 milliárd dollár közeli éves eladással büszkélkedhet, amiből hamarosan Ashlee Simpson is kaphat egy soványabb szeletet. A pár hete debütált közös, a húgnak köszönhetően nem annyira habos, cserébe minimálrockos tiniruha-kollekciójuk ötlete naná, hogy a mamáé volt. „Anyukám azt gondolta, hogy szuper lenne, ha ötvöznénk a stílusunkat és a személyiségünket” – nyilatkozta a várandós Jessica, aki szerencsére nem feledkezik meg a kismamákról sem, ugyanis most februárban előrukkol egy új, „terhesvonallal” is.

Gagyi tinisorozatból az üzlet nagyasszonya
Sajnos vagy nem, a családi divatvállalkozásoknak sok híve van celebkörökben, főleg lánytestvérek esetében (Penélope és Monica Cruz, Mary-Kate és Ashley Olsen, Sienna és Savannah Miller), ezért nézzünk egy rendhagyóbb koprodukciót. A legkreatívabb üzleti húzás az a Bed & Breakfast, amit az egykori elkényeztetett milliomoslány, Tori Spelling üzemeltetett 2007-ben férjével, a szintén színész Dean McDermott-tal. Családi és anyagi viszályok miatt a ma háromgyerekes anya nem szégyellt a fallbrooki Chateau La Rue-ban háziasszonyi teendőket ellátni és dolgozni. Igaz, a biztonság és persze a nagyobb bevétel kedvéért mindezt egy közös, családi valóságshow keretein belül.

Így csinálnak pénzt a celebekMikrofon, a magyar családi sztárbiznisz varázspálcája
Körülnéztünk itthon is, és tény, sok celeb-családi vállalkozásban játszik szerepet a mikrofon. Elsőként Vastag Csaba zenei ténykedését említenénk: az Őrizd az álmod, míg élsz című duettet öccsével közösen követte el az X-Faktor győztese. Király Viktor szintén „összeállt” testvérével, Bennel és egy barátjukkal, és divattal kapcsolatos webáruházat alapítottak, ami azért nem annyira váratlan, tekintve, hogy édesanyjuk, Gabi stylistként dolgozik.

A műsorvezető, Lilu fodrászüzletet nyitott édesapja közreműködésével, míg Janicsák Veca egy saját szépségszalont indított testvérével. Hogy az élvonalbeli zenei és televíziós családi sormintát megtörjük, egy rendhagyó magyar párost is mutatnánk: közös könyvet írni úgy tűnik, nem csak Kardashian lányok tudnak. A drámaíró Izsó Zita testvérével közösen írta 2005-ben a Tengerlakó című kötetet, amellyel megnyerték a Magyar Rádió országos drámapályázatát. Egy családi koprodukció olykor meglepően sikeres!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top