Sztárok

Kultúrától a faviccekig – Így kelt önálló életre ByeAlex Facebook-oldala

ByeAlex már a világ minden tájáról büszkélkedhet rajongókkal, és miatta már számos nagymama azt is tudja, mit is jelent a hipszter. Most ByeAlex Facebook-oldalát vettük górcső alá, hiszen akárcsak gazdája, az is más, mint a többi.

ByeAlex Facebook-oldala olyan, mint a „mester” maga: más. Furcsa, kiismerhetetlen, mégis mosolyt fakasztó. Talán ő az egyetlen, aki valóban közösséget épít a mostanra önálló életre kelt Facebook-oldalán. Oroszországtól elkezdve Dániáig érkeznek hozzászólások a mi filozófus dalos pacsirtánk oldalára. Ám mi valami mást is felfedeztünk a legextrémebb módon rajongott antisztár adatlapján: tematizálható.

1. A kultúra nagykövete

Nincs még egy magyar híresség, aki ennyi műalkotást osztana meg oldalán. Bocsánat, aki egyáltalán bármilyen műalkotást is megosztana. ByeAlex azonban ebben is különbözik. Ő a kultúra ki nem nevezett nagyköveteként tanítja a rajongóit. Hol egy Klimt-, hol egy Monet-festménybe botolhatunk oldalán, de előfordul, hogy Ady Endre valamelyik versét olvashatjuk el. Tudván, hogy manapság már a gyerekek sem az esti mesére, hanem az Éjjel-nappal Budapestre alszanak el, az azért igazán dicsérendő, hogy a svéd nők kedvence nem egy „így partiztam tegnap” fotót oszt meg magáról tini rajongóival, mint ahogy teszi ezt például a kamaszlányok kedvence, Rihanna. Még mielőtt azonban az egekig magasztalnám Alexet, jöjjön a következő témakör.

2. „Ismered a faviccet? Reccs”

Körülbelül ehhez hasonló agyzsibbasztással fárasztja mostanában az oldalára látogatókat ByeAlex, akit még Tóth Gabi is leutánzott: rákapott a faviccekre, és mivel új keletű a történet, bízunk benne, hogy hamar le is szokik róluk. Az első, amivel büntetett, a VOLT Fesztivál idején pattant ki sapka alá ítélt fejéből: „Gagyi szóviccel élve: ma LESZünk a VOLTon… Továbbá, amikor a VOLT elkezdődik és tart, az a VOLT-ON levés, de ha véget ér, az VOLT-OFF. Amikor a VOLT hét VAN, akkor a Facebook VOLTBOOKká változik. Harry Potter VOLT változatában pedig a sötét nagy úr automatikusan VOLTemort-tá avanzsál. Nekem pedig, minden bizonnyal, VOLTak már jobb poénjaim is” – írta Alex, aki azóta már egy képzeletbeli „zsibit” is kiérdemelt szerkesztőségünktől a múltkori, fotóval illusztrált szóvicce miatt.

„Tessék egy szóvicc mára, melyet egy barátomtól kölcsönöztem, aki a kép láttán ezt mondta: Tönkre mentél?”


3. Önfotózás tükörben

Az indokolatlan divathullám pillanatok alatt söpört végig a Facebookon és Instagramon, és bár már elég ciki, még mindig nem lehet sehogy sem kiirtani a köztudatból. Celebjeink kifejezetten szeretik az „önmegvalósítás” ezen formáját. Mivel az ország eurovíziós dalhőse többször is hangoztatta, hogy ő nem akar celeb lenni, tőle úgy vesszük, nála ez az irónia egyfajta megnyilvánulása. Merthogy ő is önfotóz hű társával, Danival. Mostanra hagyománnyá vált, hogy minden koncert után megörökítik magukat egy tükörben, de azért, hogy ne hazudtolja meg teljesen önmagát, még ebbe is képes egy kis művészetet csempészni. Legalábbis mi szeretnénk ezt hinni.

Kultúrától a faviccekig - Így kelt önálló életre ByeAlex Facebook oldala

Kövess minket a Twitteren is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top