nlc.hu
Sztárok
Így válassz tornacipőt a gyerekednek

Így válassz tornacipőt a gyerekednek

Egyszerű dolognak tűnik, de ha jobban belegondolunk, az iskolás gyerekek tornacipőjének kiválasztása nagy körültekintést igényel. Hogy miért? Mert nem csupán több, alapvetően eltérő célnak kell megfelelnie – futás, tornatermi sportok, kültéri sportok salakon, betonon és füvön –, hanem azért is, mert a gyermek fejlődése szempontjából egy különleges korban kell viselni. Ugyanis ha elhanyagolják, és rossz cipőt választanak hozzá, egy ilyenkor kezdődő lúdtalp akár egész életre is állandósulhat.

Elmúltak már az iskolakezdés és az azzal járó bevásárlások napjai, de ettől még időszerű kérdés, hogy milyen tornacipőt hordjon a gyerekünk. Egyrészt azért, mert a kamasz fiúk lába egy tanév alatt akár 1-2 számot is nőhet, és ezért szükség lehet cipőcserére, másért pedig azért, mert még minidig jobb, ha utólag váltjuk le a rosszul megválasztott cipőt, mint hogy alkalmatlan lábbeliben járassuk a tornaórákra. Egy rossz cipőben nagyobb a sérülés esélye, könnyebben fájdul meg a boka, a térd, a csípő és a gerinc, ráadásul hozzájárulhat az olyan, sokszor kamaszkorban megjelenő de ezekben az években még jól korrigálható ortopédiai problémák állandósulásához, mint a bokasüllyedés, vagy magyarul fogalmazva a lúdtalp. Milyen cipőt érdemes tehát venni, ami nem csak megfelel a különféle tornaórai céloknak, de a láb egészségét is védi?

A dorkót felejtsük el

Valószínű, hogy sokakat nosztalgikus érzések fűzik azokhoz gumitalpú, gumiorrú vászon tornacipőkhöz, amikben az általános- és középiskolai testnevelés órák gyötrelmeit és örömeit élték át sok-sok éven át. A legtöbben arra is emlékeznek, hogy ezek a cipők egyáltalán nem voltak kényelmesek. Ám amikor eljön az ideje, hogy a gyereküknek cipőt vegyenek, azt mondják: jó volt ez nekem is, kutya bajom sem lett tőle, hordj hát te is ilyet a tornaórán!

Így válassz tornacipőt a gyerekednek

Aki ilyet mond, gondoljon a fájós térdére, a könnyen kificamodó bokájára és a sajgó derekára egy picit: lehet, hogy ezeknek a fájdalmaknak éppen az ilyen cipő vetette meg az alapjait gyermekkorban. Ezek a lapos talpú, mindenféle tartást nélkülöző cipők ugyanis utcai viseletre még csak-csak megfelelnek, de intenzív sportolásra alkalmatlanok. Ne engedjünk tehát se a nosztalgiának, se az alacsony áraknak, mert hosszú távon egyik sem kifizetődő.

Nem lesz feltétlenül drága

Apropó árak: egy jó iskolai tornacipő nem feltétlenül drága. Vannak persze kimagasló minőségű, több évet is kibíró lábbelik, viszont a gyerekünknek szánt cipőknek maximum egy tanévet kell általában kibírniuk, mert utána úgyis nagyobb méretre lesz szükség. A nem különösebben márkás, olcsóbb cipők között is találunk olyat, amik ennyi időt még éppen kibírnak, miközben a célnak megfelelnek, és jól tartják a lábat. Nem kell tehát feltétlenül a legjobb márkákra hajtani, ám ha ez mégis szempont, akkor érdemes a kifutó darabokat, a korábbi modelleket keresni outletekben, mert ezek töredékáron elérhetők.

Az ideális tornacipő

Lássuk tehát, milyen az ideális tornacipő:

• vastag talpú (magas sarokkal)
• rugalmas,
• könnyű
• jól szellőzik,
• mosható,
• a bokákat erősen tartja,
• fűzős,
• belül is jól párnázott,
• a betét kialakítása illik a viselője járás- és futásstílusához.

Így válassz tornacipőt a gyerekednek

Ezeknek a feltéteknek együttesen az úgynevezett általános edzőcipők felelnek meg leginkább. Ezekben jól lehet futni minden talajon, jól használhatók tornatermi sportokhoz, de alkalmasak kinti pályákra is, és egy tanórán keresztül nyugodtan lehet bennük focizni, röplabdázni, kosarazni, atletizálni, fogócskázni és kidobóst játszani. Legtöbbször felhajtott orrúak és gyöngyvászonból készülnek. A teljesen zárt bőrcipők, a speciális futó-, foci-, tenisz- vagy más sportágakhoz kifejlesztet cipők a maguk céljára kiválóak, de általános felhasználásra sokkal kevésbé felelnek meg.

Figyelj a betétre!

Az ilyen általános edzőcipőkből nagy a kínálat, úgyhogy biztosan találunk olyat, amely minőségben, árban, külsőben is megfelel. Van azonban egy szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartani, amikor választunk: a betét kialakításának illenie kell a viselője futásstílusához. A futóstílus háromféle lehet aszerint, hogy hogyan tartjuk a lábfejünket közben: befelé dőlő (pronáló), kifelé dőlő (szupináló) és neutrális. A pronáló futó számára egy, a pronálás elleni stabilizálóval és mozgáskontrollal, illetve dupla sűrűségű közép-talprésszel kialakított futócipőre van szüksége. A szupináló futó számára a legjobb a semleges, vagy párnázott cipő, mert a puhább közép-talprész több védelmet biztosít a láb boltíve számára. A semleges lábtartású gyerekeknek általános kialakítású cipő ajánlott.

 

Még több iskola és gyerekdivat az NLCafén: 

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top