Sztárok

Tisztázzuk végre! Ez a különbség a Miss Universe és a Miss World között

Nyakunkon vannak a legrangosabb szépségversenyek, hamarosan kiderül, kik vehetik át a világ legszebb nőinek járó koronákat. A kérdés pedig – kár is tagadni – mindenkiben felmerül: miért kell kétszer, két különböző eseményen megválasztani a legszebbet? Most eláruljuk, miben különbözik egymástól a Miss Universe és a Miss World, azon túl, hogy itthon az előbbi Vajna Tímea, még utóbbi Sarka Kata kezében van.

A tulajdonos

Természetesen a nagyvilágnak is megvan a maga Vajna Tímeája és Sarka Katája. Csak kicsit nagyobban. A Miss Universe világverseny tulajdonosa nem más, mint az amerikai elnökválasztáson is induló Donald Trump, aki a legutóbbi szépségkirálynő-választás előtt balhéba keveredett az amerikai televíziós csatornákkal rasszista kijelentései miatt. Ezzel szemben a Miss World tulajdonosa egy brit üzletasszony, Julia Morley, aki férjétől örökölte meg a vállalkozást a férfi 2000-ben bekövetkezett halála után. Ebből következik az is, hogy a Miss World győztesének rezidenciája Londonban található, míg a Miss Universé New Yorkban.

Az idei Miss Universe Paulina Vega és Donald Trump
Az idei Miss Universe, Paulina Vega, és Donald Trump
Julia Morley a Miss World elnöke
Julia Morley, a Miss World elnöke

A kezdetek

Könnyű lenne azzal eldönteni a Miss World és a Miss Universe közti harcot, ha az egyikre azt mondhatnánk, sokkal régebb óta rendezik meg mint a másikat. Ám ez sajnos nincs így. A két szépségverseny ugyanis majdnem egy időben indult. Az első Miss World versenyt 1951-ben szervezték, az eseményen pedig a rendező, Eric Morley, valójában a saját fürdőruha-kollekcióját akarta reklámozni. Az első Miss Universe versenyre egy évvel később, 1952-ben került sor.

Megnézem
Összes kép (1)

A győztesek

Nem véletlen, hogy mai napig sok skandináv lány dolgozik a divatiparban. A “hideg szépségek” ugyanis már az első szépségversenyeken hatalmas sikert arattak. 1951-ben a svéd Kiki Håkansson vitte haza a Miss World koronáját, egy évvel később pedig a finn Armi Kuusela lett a legszebb nő a Miss Univerese-en.

Kiki Håkansson és Armi Kuusela szépségkirálynők
Kiki Håkansson és Armi Kuusela szépségkirálynők

A győztesek még egyszer

Bár az a fentiekből azt hihetnénk, hogy a legtöbb koronát a skandináv lányok vitték haza a szépségversenyek történetében, tévednénk. A Miss Universe versenyek legnagyobb nyertesei ez idáig az amerikaiak, ugyanis már nyolc alkalommal elvitték a koronát. A Miss World rendezvényeken pedig úgy tűnik, Dél-Amerikát részesítik előnyben, ugyanis az elmúlt évtizedekben hat alkalommal nyert venezuelai lány a versenyen – írja az MSN.

A 2013-as Miss Universe, a venezuelai Gabriela Isler
A 2013-as Miss Universe, a venezuelai Gabriela Isler

A duplázók

Bár olyanra még nem volt példa, hogy ugyanaz a lány mindkét versenyt megnyerte volna, olyan többször is előfordult, hogy ugyanaz az ország vitte el a két címet az adott évben. 1953-ban az abszolút győztesek a franciák voltak, 1972-ben pedig az ausztrálok. 1981-ben Venezuela volt soron, azóta pedig kétszer fordult elő ilyen, 1994-ben és 2000-ben, mindkét esetben India nyerte meg az év koronáit.

Miss World Priyanka Chopra és Miss Universe Mpule Kwelagobe, indiai szépségkirálynők
Miss World Priyanka Chopra és Miss Universe Mpule Kwelagobe, indiai szépségkirálynők

A trükkös kérdések

A szépségversenyek egyik ikonikus etapja, amikor a lányok intellektusát mérik fel. Ismerjük a jelenetet a Beépített szépségből, amiből megtanultuk, hogy az egyetlen helyes válasz a kérdésekre a világbéke. Ám nem mindig. 1999-ben a Miss Universe szervezői kizárták Guam indulóját, mert teherbe esett a verseny alatt. Ezt követően a döntőben a szépségeknek azt a kérdést tették fel, szerintük megtarthatja-e valaki a világszépe címet, ha teherbe esik? Botswana versenyzője pedig erre így reagált: “A Miss Universe nem lesz kevésbé elbűvölő attól, ha várandós. Nemcsak a koronáját tarthatja meg, hanem a nőiességét is ünnepelheti” – ezzel a válasszal pedig meg is nyerte a címet.

Tisha Elaine Heflin, Miss Guam
Tisha Elaine Heflin, Miss Guam

A Miss World verseny sem maradt emlékezetes kérdezz-felelek nélkül. 2000-ben az indiai szépség, Priyanka Chopra azt mondta: Teréz anya a legsikeresebb ÉLŐ nő a Földön”. Ekkor az apáca egyébként már három éve elhunyt. A baki ellenére a bírák mégis Choprát választották meg a világ legszebb nőjének.

Az igazi botrányok

Bizony vannak olyan királynők, akik az előtt vesztik el a koronájukat, mielőtt lejárna az egyéves hivatali idejük. És most nem Bálint Antóniáról beszélünk, hanem például a Miss World 1974-es győzteséről, Helen Morganról. A lánynak pár nappal a győzelme után vissza kellett adni a címét, amikor kiderült, hogy eltitkolta a szervezők elől, hogy van egy gyermeke. Pár évvel később, 1980-ban a német származású világszépe mondott le a koronájáról mindössze 18 órával az eredményhirdetés után. Magyarázatként azt mondta, a párjának nem tetszett a szereplése és nem bírta a média nyomását.

Helen Morgan
Helen Morgan

Persze a Miss Universe versenynek is megvannak a maga bajkeverői. 2010-ben Miss Kolumbiát vádolták meg azzal, hogy meztelen fotók készültek róla, 2012-ben pedig az amerikai induló került címlapokra, mikor ittas vezetésért letartóztatták.

Az utóélet

Persze vannak olyan szépségek, akikre a szervezők és hazájuk is méltán büszke lehet. Irene Sáez, az 1981-es Miss Universe venezuelai győztese a sikert követően politikai pályára lépett, sőt 1998-ban az elnökválasztáson is indult. Aishwarya Rai pedig, az 1994-es Miss World szépségkirálynője később sikeres színésznő lett Indiában, és az ENSZ nagykövete is volt. 2014-ben a Miss World szervezet egy különleges díjjal tüntette ki emberjogi és jótékonysági munkájáért.

Irene Sáez és Aishwarya Rai
Irene Sáez és Aishwarya Rai

+1: Kulcsár Edina

Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki az eddigi legnagyobb büszkeségünk, Kulcsár Edina sem, aki 2014-ben a Miss World versenyen második helyezést ért el, és Európa legszebb nőjének választották. Ehhez hasonló eredmény magyar lány még soha nem ért el ezeken a szépségversenyeken. Utódját, Kiss Daniellát egyébként szintén esélyesnek tartják a jó helyezésre. A magyar lány jelenleg magasan vezeti a Miss World közönségszavazását.

Anne Hathaway Jane szerepében, a Jane Austen magánélete c. filmben
Miss Hungary, Kulcsár Edina, Miss World, Rolene Strauss, és Miss United States, Elizabeth Safrit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top