Sztárok

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

A legtöbbeknek soha nem sikerül. Mások évekig, évtizedekig gürcölnek azért, hogy összejöjjön a nagy áttörés. Aztán vannak azok, akik egy szerencsés első filmszereppel egyből megcsinálják a karrierjüket. Utóbbiakról szól ez a cikk.

Anne Hathaway

A film: Neveletlen hercegnő (2001)
Technikailag a Neveletlen hercegnő nem az első film Anne Hathaway karrierjében, mivel a Meztelen mennyországot korábban forgatta, csakhogy ott a producerek megneszelték, hogy Hathaway a forgatás után megkapta a Disney-féle hercegnős mozi főszerepét, ezért szándékosan kivárták, hogy a Neveletlen hercegnő beelőzze őket, és az ott befuttatott Anne Hathaway által kapjanak némi extra publicitást. A film főszerepét Hathaway egyébként nagyrészt a rendező, Garry Marshall unokáinak köszönheti. A lányok kíváncsiságból végignézték a castingvideókat, és ők javasolták a nagypapának Hathaway-t, mondván, hogy neki olyan hercegnős haja van. A rendező egyetlen apró változást kért tőle: kicsit meg kellett híznia a szerepért. A nagy áttöréshez – amiről oly sokan álmodoznak – ennyi bőven elég volt.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Natalie Portman

A film: Léon, a profi (1994)
A casting idején tizenegy éves Natalie Portmant eleinte túl fiatalnak tartották Mathilda szerepére, de a meghallgatáson annyira lenyűgözte Luc Besson rendezőt, hogy végül ő kapta a szerepet. Portman szüleinek mosolya azonban ettől nem volt teljesen őszinte. Az eredeti film még sokkal inkább egyfajta bizarr szerelemként mutatta be Mathilda viszonyát a rá vigyázó bérgyilkossal, és csak a rosszul sikerült tesztvetítések után változtatták meg a filmet úgy, hogy a kapcsolatuk inkább egy apa-lánya duóra hasonlítson. A szülők a sok cigarettázás miatt is aggódtak, ezért szerződésbe foglalták, hogy Natalie a film során maximum ötször gyújthat rá, nem tüdőzheti le és a történet során le is kell szoknia. Besson mindezt halálpontosan, szám szerint betartotta.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Mike Myers

A film: Wayne világa (1992)
Mike Myerst a kilencvenes évek elején színészként még a kutya nem ismerte, de tévés komikusként már szert tett némi népszerűségre a Saturday Night Live című közkedvelt komikus tévéműsornak köszönhetően. Itt tűnt fel Wayne Campbell figurája, aki a haverjával a kanapéján osztja az észt a zenéről, és olyannyira befutottak, hogy még saját filmet is kaptak. A legenda szerint a hangulatingadozásokkal küzdő Myers nehéz eset volt a forgatáson, sokszor ellentmondott a rendezőnek, és még a híres Bohemian Rhapsody-s autós jelenetet sem akarta megcsinálni, mondván, megfájdul tőle a nyaka, és amúgy sem tartja viccesnek. Nem neki lett igaza.

Eddie Murphy

A film: 48 óra (1982)
A korábban kenyerét komikusként kereső Eddie Murphy egy véletlennek köszönheti az első filmszerepét. Az ügynöke a nyolcvanas évek elején ugyanis pont a filmet rendező Walter Hill felesége volt, és mikor az asszony értesült róla, hogy Richard Pryortól kezdve Gregory Hinesig sorra mondja vissza mindenki a 48 óra egyik főszerepét, gyorsan beajánlotta az ügyfelét. Murphy elmondása szerint a film dialógusainak nagy részét együtt rögtönözték Nick Nolte-val, és végig bizonytalan volt a végeredményt illetően, ugyanis a rendező folyton azzal cseszte le őket, hogy nem elég viccesek. A mozikban aztán kiderült: elég viccesek voltak.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Emma Watson

A film: Harry Potter és a bölcsek köve (2001)
Mivel a Potter-sorozathoz eleve nagyon fiatal gyerekeket kerestek, ezért szinte kizárólag kezdő gyerekszínészek közül válogatták a főszereplőket. A helyzet annyira kétségbeejtő volt, hogy Hermione szerepe miatt a szereplőválogatók bejárták az Egyesült Királyság számos általános iskoláját. Amikor Emma Watson iskolájába értek, a fél iskola ott tobzódott a válogatáson, ám Watsonnak esze ágában sem volt menni, és csak az egyik tanára unszolására vette rá magát a dologra. A színésznőnek egyetlen dologban kellett csak változnia: nagyobb mű-nyúlfogakat kapott az első filmben, hogy jobban hasonlítson a könyvben leírt Hermionéra.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Sophie Marceau

Film: Házibuli (1980)
A Házibuli bemutatása idején Marceau még csak tizennégy éves volt, és nulla színészi tapasztalattal rendelkezett. Mivel az anyukája szépnek gondolta a kislányát – sok anyuka van így ezzel –, ezért próba-szerencse alapon elvitte őt egy modellügynökséghez, ahol sok más lány mellett az ő fotói is bekerültek a katalógusba. Amikor a Gaumont cég főszereplőt keresett a Házibulihoz, rengeteg tinilány fotóit kérte be szinte az összes francia modellügynökségtől, és így szúrták ki a már gyerekként is csillogóan szép Marceau-t, és miután meggyőződtek róla, hogy a meghallgatáson is megállja a helyét, sztárgázsit ugyan nem kapott az első filmszerepéért, de egyből egy több filmre szóló szerződést kötöttek vele, annyira bíztak a Házibuli sikerében.

Dwayne Johnson

Film: A múmia visszatér (2001)
Az ezredforduló környékén Dwayne Johnsont elsősorban The Rock néven ismerték, és ő volt az egyik legmenőbb pankrátor a földkerekségen, csakhogy így vagy úgy, a pankráció azért mégis csak rétegsport, és Johnson a körön kívül nem igazán volt ismert név. Schwarzenegger azonban már kezdett kiöregedni, és amúgy is a politika irányába kacsintgatott, így kellett még egy hasonlóan impozáns testalkatú izombajnok Hollywoodnak. A múmia visszatérben skorpiókirályként ugyan meg sem szólalt angolul, gagyi CGI-vel alakították át, sőt egy jelenetben még újra is szinkronizáltatták őt egy brazil énekessel, a figura mégis meggyőzte annyira a Universal illetékeseit, hogy egy évvel később jöhessen a nagy áttörés A skorpiókirály címmel.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Dustin Hoffman

Film: Diploma előtt (1967)
Ma már bizarr elképzelni, hogy Dustin Hoffman legendás szerepét eredetileg a fiatal Robert Redfordnak szánták. A film rendezője, Mike Nichols rájött, hogy neki nem egy vonzó férfire, hanem egy bizonytalan fiatalemberre van szüksége, így amikor a csak színházi tapasztalattal rendelkező Hoffman elügyetlenkedte a meghallgatást, és normális beszéd helyett inkább csak motyogott, pont ezzel győzte meg a direktort, hogy őt válassza ki. A színházi múlt miatt Hoffman eleinte túljátszotta a szerepét, és a rendező folyton figyelmeztette, hogy kisebb gesztusokkal és kevésbé látványos mimikával éljen, amivel gyakorlatilag megtanította Hoffmannak a filmszínészet alapjait.

8 színész, aki rögtön az első filmszerepével fényes karriert futott be

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top