Sztárok

Ők a televíziózás nagyasszonyai: Oprahtól Liptai Claudiáig

Pont öt éve, azaz 2011. május 25-én 25 évad után ért véget az USA legnépszerűbb bulvár talkshow-ja, az Oprah Winfrey show. Oprah a férfiak által uralt médiapiacra tört be nőként, és írta át a későbbi televíziós szokásokat, tulajdonképpen Szulák Andreát vagy Liptai Claudiát is neki köszönhetjük.

Azt mondják, hogy egy nőnek nagyjából bármilyen pozícióban nehezebb érvényesülnie, mint egy férfinak, az amerikai televíziózás történetét tekintve pedig kijelenthető, hogy nők maximum regionális szinten tűntek fel a képernyőn, országos szinten aligha, és ha mégis, akkor sem napi szórakoztató műsorral. Ezen persze nem kell meglepődni, a második világháború után az amerikai társadalmat nagyjából így osztották fel:

Hogy azóta ez mennyit változott, arról harcos feministákkal éveken át lehetne vitatkozni, de az nem jelen írás témája. Most csak az számít, hogy Oprah Winfrey (ki kell emeljük, mert az USA-ban fontosnak számít)

Oprah Winfrey 1986-ban és most
Oprah Winfrey 1986-ban és most

FEKETE NŐKÉNT

került képernyőre, és lett az amerikai televíziózás történetének egyik legbefolyásosabb szereplője. Hatása egészen Európáig elért, így részben neki köszönhető az is, hogy Magyarországon szaladhatott egy Claudia, egy Mónika vagy éppen egy Szulák Show. Hogy miért neki köszönhető? Mert Európa jellemzően másolja az amerikai műsorformátumokat. Pont.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey 1986. szeptember 8-án köszönt be először a nézőknek. Napi talkshow-t indított, ahol egymásnak adták a sztárok a kilincset, és az ő kanapéján ülve beszéltek az “féltett magánéleti dolgaikról”. Oprah általában nem nyomozott utánuk, eleve nála jelentkeztek, mert bízni lehetett benne, hogy a titkok nem derülnek ki azelőtt, hogy adásba kerültek volna.

A 25 évig futó műsorban 1993-ban megszólalt a kamerát és az újságírókat magától masszívan távol tartó Michael Jackson is, aki tavaly lett volna 57 éves. A popherceggel készített közel egyórás interjút 90 millió amerikai követte.

Fontos megjegyezni, hogy Oprah a műsorát eladó bulvártémák mellett vérbeli riporterként foglalkozott közéleti témákkal is. 2010-ben például egy teljes adást szentelt a gyerekmolesztálásnak, a stúdióba pedig 200 olyan férfit hívott, akik egytől-egyig vállalták, hogy nemi erőszakot követtek el rajtuk még gyerekkorukban. Egyesek szerint ez volt a műsor történetének legmegrázóbb adása.

Oprah 25 év után állt fel a műsorvezetői székből, az utolsó adásban olyan emberek ültek le mellé, mint Madonna vagy Tom Cruise. Karrierje során közel 3 milliárd dolláros vagyont halmozott fel: hatalmas médiabirodalmat épített a neve köré, amiben saját újság és könyvklub is volt.

Számos szakmai kitüntetést kapott, de a legbüszkébb mégis a Barack Obamától átvett Elnöki Szabadságéremre, melyet 2013-ban adományoztak neki. Természetesen az elnök is szerepelt az adásban: 

Claudia vs. Liptai Claudia

1993-tól, azaz 20 éves korától szerepelt a Szomszédokban, majd a kilencvenes évek végén az RTL Klubhoz szerződött, és a nem túl izgalmas Csíízben parádézott, később az annál sokkal jobb Pasik!-ban. 2001-ben ment át a TV2-höz, ahol egyből saját műsorral, a Claudia Show-val kezdett, ez némileg hasonlított az Oprah-ra.

Liptai Claudiánál megfordultak celebek, és foglalkozott női témákkal, miszerint hordjunk-e melltartót, vagy nem – erről pont van egy videónk is, benne Zalatnay Cinivel és a Baby Sistersből ismert Klárival:

Liptai a Claudia Show után számos TV2 produkcióban feltűnt: vezetett Big Brothert, Buzerát és Mokkát is, melyben a Sebestyén Balázst sem kímélő Havas Henrikkel az adás történetének legjobb párosa voltak. Manapság a Nagy Duettben látható, és miután ősszel megszüli második gyermekét, némi szabadság után nyilván visszatér a képernyőre.

Szulák Andrea

Énekesnőként vált ismertté, a tévében 2001-ben tűnt fel műsorvezetőként: az Activityvel azonnal befutott, a nézők imádták, így várható volt, hogy a kertévé nem engedi sehova.

A Claudia Show akkor napi szinten pörgött, és valaki odafent úgy döntött, hogy a lánya apjával éppen kibékülő Szulákra építenek egy hetente bejelentkező, leginkább a sztárok magánéleti titkait felfedő, bemutató műsort is. A Szulák Andrea Show jó pár évadot megélt, és jó sok riportalany megfordult benne. A táncosként ismert Karsai Zita például itt beszélt a róla megjelent aktképekről is:

Szulák később dolgozott a Magyar Televíziónak és a Story TV-nek is, de 2013-ban visszatért a TV2-re, egyenesen Az ének iskolájába. Most a Nagy Duettben zsűrizik, és imádják a nézők. Hogy szeptembertől láthatjuk-e valamiben, arról egyelőre nincs információnk.

Mónika, teljes nevén Erdélyi Mónika

Vagy ahogy egyes netes fórumokban előszeretettel írták:

MAUNIKA.

Ők a televíziózás nagyasszonyai: Oprahtól Liptai Claudiáig

Erdélyi Mónika eredetileg a Külker Főiskolát végezte, és hitelelemzőként dolgozott egy banknál, majd elvégzett egy televíziós tanfolyamot. A TV2-höz került, ahol hírszerkesztőként dolgozott, volt a Tények műsorvezetője is, de 2001-ben az RTL-hez szerződött, és elindult napi kibeszélőshow-ja, a Mónika Show. A műsor kilenc évig szaladt, a TV2-nél csak évekkel később lett konkurenciája Joshi Bharat személyében, aki kiverte a mezőnyből

A Mónikában volt minden, például verekedés férfi és nő közt, hajtépés, de tényleg, aki erre kíváncsi, keressen rá a neten, mi nem adnánk neki újra teret.

A műsor 2010-ben, 1918 adás után szűnt meg, Mónika az RTL Klubnál maradt, vezette például a Reggelit, majd elkerült a csatornától. Azóta feltűnt a Nagy Duettben, egykori riválisával Joshi Bharáttal is vezetett műsort. Jelenleg az Egészség Klinikában láthatjuk, mindeközben két gyermeket nevel. A legutóbbi hír róla, hogy arcfiatalító beavatkozáson esett át.

Ellen DeGeneres

Az amerikai tévéiparban egy olyan nő van, akinek a sikerei Oprah sikeréhez mérhetők. Az eredetileg komikusként karriert építő Ellen Degeneres 1986-ban debütált a Tonight Show-ban. Innentől egyenesen felfelé vitt az útja, közkedvelt humorista lett, magánéletéről viszont alig-alig nyilatkozott, aztán… és itt kanyarodjunk vissza Oprah kanapéjához, hiszen 1997-ben ott jelentette be, hogy leszbikus, akkor éppen Anne Heche volt a párja.

Az 1994-ben indult Ellen mérsékelt sikerrel futott 5 évig, aztán két nem túl jól sikerült sitcom után végül 2003-ban elindult az Ellen Degeneres Show, mely azóta is folyamatosan, töretlen sikerrel szalad. Az adás eleve Ellen humorára épít, nyitásként híreket kommentál, aztán jönnek a sztárvendégek, akik kénytelenek (azon túl, hogy a magánéletükről beszélnek) mindenféle szórakoztató helyzetekbe belemenni. Michelle Obama például fekvőtámaszokat nyomott:

És itt adta élete legfontosabb interjúját a Star Wars Csubakkája:

Az adás olyannyira sikeres, hogy az NBC bejelentette: 2020-ig aláírtak Ellennel, aki egyébként boldogan él feleségével, Portia de Rossival. Őt többek közt az Ally McBealből ismerhetjük.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top