Sztárok

“A hosszú élet titka? Fiatal nők nyála!” – 91 éves lenne Tony Curtis

Kilencvenegy éve született Tony Curtis. A magyar származású hollywoodi nagyvadra néhány emlékezetes mondásával emlékezünk, na meg arra, hogy miként is kell azokat érteni.

Tegnapelőtt Marilyn Monroe-ra emlékeztünk születésének kilencvenedik évfordulóján, ma pedig a Van, aki forrón szereti nagy triójának másik tagján, Tony Curtisen a sor, aki két nap híján egy évvel volt idősebb a színésznőnél. A nyilatkozatokban is erős sztár életét kilenc mondásával idézzük fel.

“Mindannyian végezhettük volna úgy, mint anyám. Már hat-hét éves korában takarítóként dolgozott Magyarországon. Nem voltak lehetőségei.”

A New York-i Bronxban, magyar és szlovák zsidó bevándorlók gyermekeként született Curtis kimondottan mélyről küzdötte fel magát: később skizofréniával diagnosztizált anyja többször is bántalmazta, otthonuk szabó apja üzletének szűkös hátsó helyisége volt, nyolcévesen pedig árvaházba került, mert a szülei nem tudtak gondoskodni róla. Hatéves koráig ráadásul angolul sem beszélt.

A 6 hónapos Bernard Schwartz

“A hírnév külön hivatás. Úgy érzem, nekem két foglalkozásom is van: az egyik a színészet, a másik az, hogy híres vagyok.”

És még mennyi más munkája is volt: kiskorában apja küldönceként dolgozott, a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, idős korában pedig egyre inkább a festészet töltötte ki a mindennapjait.

“Mi a hosszú és boldog élet titka? A fiatal nők nyála!”

Hát igen, Curtis nem nagyon fáradozott rajta, hogy kimagyarázza magát a jóképű nőcsábász szerepköréből. Árnyalni viszont tudta a képet: amikor kalandjai és hódításai kilométeres listájáról kérdezték, azt mondta, “Szerelem volt. Mindennap szerelmes lettem. Halálosan szerelmes vagyok a nőkbe. Minden nőbe.”

“Előbb halnék meg, mint hogy elvegyek egy nőt, aki elég idős ahhoz, hogy a feleségem legyen.”

Curtis fentebbi filozófiáját az oltár elé is átmentette, ugyanis hatszor sikerült megházasodnia, és tényleg egyre fiatalabb nőket vett el: első feleségénél, Janet Leigh-nél ugyan csak két évvel volt idősebb, de második és harmadik neje, Christine Kaufman és Leslie Allen már két évtizeddel, a negyedik és az ötödik, Andrea Savio és Lisa Deutsch 37-37, az utolsó, Jill Vandenberg Curtis pedig 42 évvel volt fiatalabb nála.

“Isten áldja, csak a legjobbakat kívánom neki. Ha pedig nem tud megbocsátani nekem, keressen magának másik apát.”

Magánéletének intenzitásáról sokat elmond az is, hogy első három feleségétől hat gyermeke született. Apaként ugyancsak sok ellentmondásos dolog történt vele, és a tragédia sem kerülte el: Nicholas fia 23 évesen meghalt heroin-túladagolásban, leghíresebb gyermeke, Jamie Lee Curtis pedig pontosan olyan viharos viszonyban állt vele, mint ő a saját édesanyjával – a fenti idézet is a másodszülött lányról szól.

“Az a Pitt kölyök… hogy is hívják? Nincs tehetsége. Robert Downey Jr., na ő már más – azt hiszem, benne van valami.”

Hogy jogos-e a kritika, vagy sem, azon lehet vitatkozni, de egyet meg kell hagyni: abból a szempontból volt joga véleményezni, hogy karrierje elején őt sem tartották sokra, és bevallottan csak a külseje miatt alkalmazták, egyre jobb alakításaival azonban sikerült kitörnie az ócska westernek, komédiák és kosztümös filmek világából, így végül számtalan nívós szerep jutott neki a Spartacus Antoninusától A megbilincseltek Jokeréig, amiért Oscar-díjra is jelölték.

“A festészet többet jelent nekem, mint bármelyik alakításom.”

Élete végére Curtis annyira kiábrándult Hollywoodból, hogy kissé el is fordult a mozi világától, és egyre inkább régi szenvedélyére, a festészetre koncentrált. Nem nyúlt mellé: szürrealista alkotásaiért ma már 25 000 dollárt is megadnak a gyűjtők.

“Megvetés és gyűlölet tárgya voltam a jóképűségem és a zsidó származásom miatt. Ez tény, nem paranoia.”

Curtis zsidó és magyar identitásáról sem feledkezett meg soha. Jótékonysági tevékenysége részeként anyagi támogatást nyújtott a Dohány utcai zsinagóga újjáépítéséhez, létrehozta a magyarországi zsinagógák és zsidó temetők fenntartását segítő Emanuel Alapítványt, és szerepelt az amerikai turisták körében Magyarországot népszerűsítő reklámfilmekben is.

Utolsó felesége, Jill Vandenberg Curtis oldalán

“Vajon hány évem van még hátra? Nem tudom, de úgy tervezem, hogy 84-85 éves koromban is megújulok, és bármire képes leszek.”

Tony Curtis 2010-ben, 85 évesen hunyt el szívbénulás következtében. Hogy nem volt egyszerű figura, az biztos, de az is, hogy épp ezért tartozott a legnagyobbak közé: félgőzről, visszafogottságról nála szó sem lehetett, függetlenül attól, hogy színészetről, festészetről, magánéletről vagy egy egyszerű nyilatkozatról volt szó. Elképzelni is nehéz lenne az övénél teljesebb életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top