Sztárok

10 kulisszatitok a Szigorúan bizalmas forgatásáról: 20 éves a krimiklasszikus

A ma húszéves az L.A. Confidential – Szigorúan bizalmas tipikusan az a film, amelynél semmit nem bíztak a véletlenre a készítők: egy kiváló regény alapján, tökéletesen adaptált forgatókönyvből készítette egy biztos kezű és jó szemű rendező egy kisebb csapatnyi sztárral. A jubileumra a klasszikus noir kulisszatitkaiból válogattunk.

A film noirok valaha pont olyan népszerűségnek örvendtek, és pont olyan gyors egymásutánban készültek, mint manapság a képregényfilmek, de mint minden trend, egyszer ez is véget ért. Azóta jobbára már csak mutatóba születik egy-egy új darab, amit a műfajhoz lehet sorolni – ezek viszont legalább az esetek többségében emlékezetes alkotások is. Jó példa erre a kereken húsz éve mozikba került Szigorúan bizalmas: a kitűnő író, James Ellroy azonos című regényén alapuló film remek adaptációnak bizonyult, és igazi sztárparádét hozott Russel Crowe-val, Kevin Spacey-vel, Guy Pearce-szel, Kim Basingerrel és Danny DeVitóval, amit annak idején számos más szakmai fórum mellett az amerikai filmakadémia is díjazott (az 1998-as Oscar-gálán Basinger lett a legjobb női mellékszereplő, míg Curtis Hanson és Brian Helgeland párosa a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó szobrot vihette haza), a közönség pedig a mai napig díjaz folyamatos újranézésekkel és kitartó rajongással. Az évfordulón mi sem feledkezünk meg a klasszikusról: néhány érdekességet gyűjtöttünk össze a sztoriról, a forgatásról és a szereplőkről.

Sok a valós elem

A film történései közül több is valós eseményen alapszik – ilyen például Mickey Cohen letartóztatása, a „véres karácsony”-jelenet, amelyben a részeg rendőrök megverik a kollégáik bántalmazásával vádolt latinó őrizeteseket, Lana Turner és Johnny Stompanato viszonya vagy Tony Broncato és Tony Trombino megölése is. Sőt, a pletykák szerint Pierce Patchett prostitúciós tevékenysége sem teljesen a fantázia szüleménye: tényleg létezett egy olyan bordélyház Hollywoodban, ahol a lányok korabeli sztárok, például Barbara Stanwyck, Joan Crawford, Carole Lombard, Marlene Dietrich és Ginger Rogers hasonmásai voltak.

A sorozattal hiába próbálkoztak

A regényből kétszer is lehetett volna tévésorozat: először miniszériát akart forgatni belőle David L. Wolper, 2003-ban pedig az HBO szeretett volna elkészíteni egy hetente jelentkező, hosszabb sorozatot a Szigorúan bizalmas alapján. A pilotot le is gyártották többek között Kiefer Sutherland főszereplésével (a színész Jack Vincennest játszotta), de további részek végül nem születtek.

16 színésznő mondott nemet a női főszerepre

Lynn Bracken szerepét Lorraine Bracco, Kate Capshaw, Geena Davis, Melanie Griffith, Teri Hatcher, Anjelica Huston, Jennifer Jason Leigh, Amy Locane, Kathy Najimy, az újabban néha felismerhetetlen Michelle Pfeiffer, Kathleen Quinlan, Rene Russo, a bántalmazott nőként világsztárrá vált Meg Ryan és Izabella Scorupco is visszautasította.

Nemet mondott a szerepre háromszor egymás után Kim Basinger is, Curtis Hanson rendező viszont ragaszkodott hozzá, ezért negyedszer is megkörnyékezték, és ekkor végre kötélnek állt.

Kim Basinger és Curtis Hanson

A férfiak könnyebben kötélnek álltak

Bud White karakterét Michael Madsennek és a ma már kilencgyerekes Mel Gibsonnak is felajánlották, de egyiküknek sem kellett. 

Elsőre elutasította a megkeresést Russell Crowe is, mert úgy érezte, hogy nem tudna meggyőzően eljátszani egy ilyen kemény figurát. Kim Basingerrel ellentétben ő azonban ezután már nem kérette magát sokáig: másodjára igent mondott.

Russell Crowe így lett óriás

Mivel Ellroy a regényben White-ot Los Angeles legmagasabb rendőreként mutatja be, a 180 centis Russell Crowe a szerepre készülve beköltözött egy alacsony belmagasságú lakásba, ahol alig tudott kiegyenesedni, az ajtókon átlépve pedig le is kellett hajtania a fejét. Így mire elkezdődött a forgatás, már „óriásnak” érezte magát.

Russell Crowe

Öngyűlölésből jeles

A Jack Vincennest játszó Kevin Spacey alakításáról James Ellroy azt mondta: „Az egyik legjobb öngyűlölő karakter, akit valaha láttam a mozivásznon.”

Trükkös kamerák

A történet idején Los Angelesben tilos volt a városházánál magasabb épületeket emelni, ezért a forgatáson a kamerákat úgy helyezték el, hogy a később épült, magasabb házak ne látszódjanak a képeken.

Ausztráloké lett a kulcsszerep a klasszikus amerikai filmben

Mivel Russell Crowe és Guy Pearce személyében – sokakban kételyt ébresztve – két ausztrált is beválogatott az USA-ban játszódó történet szereplői közé, Curtis Hanson a forgatás előtt Los Angelesben töltött két hónapot a színészekkel, hogy megismertesse őket a várossal, az amerikai dialektussal és a filmben megelevenedő korszakkal. Menet közben bemutatta őket néhány rendőrnek is, Pearce azonban ellenszenvesnek találta a saját emberét, mert úgy érezte, hogy rasszista, így ő inkább az ötvenes években készült rendőrségi kiképzőfilmek alapján formálta meg Ed Exley rideg, merev karakterét.

Kevin Spacey, Guy Pearce, Russell Crowe, James Cromwell

Sértődés is volt a bemutatón

Az ausztrál színészek beválogatását annyira furcsállta a közönség, hogy amikor James Ellroy egy ausztráliai fellépésén bejelentette a filmet, és közölte, hogy a főszereplők közt Crowe és Pearce is ott lesz, a közönség nevetésben tört ki – mindenki azt hitte, hogy az író csak viccből mondta be az első két helyi színészt, akinek a neve eszébe jutott. Egyvalaki azonban nem kacarászott: a nézőtéren ott ült Guy Pearce is, aki halálosan megsértődött rajta, hogy ennyire nem veszik komolyan a szerepét.

Szuperhősfilmek sztárjai a Szigorúan bizalmas főbb szerepeiben

A Szigorúan bizalmas összes főszereplője játszott valamilyen szuperhősfilmben: Kim Basingert az 1989-es Batmanben, a nemrég születésnapozó Kevin Spacey-t a 2006-os Superman visszatérben, James Cromwellt a 2007-es Pókember 3-ban, Guy Pearce-t a 2013-as Vasember 3-ban, Russel Crowe-t pedig ugyanabban az évben Az acélemberben láthattuk.

A szereplők közül James Cromwell és Matt McCoy is játszott az 1987-es Star Trek – Az új nemzedékben, amelynek alkotója, Gene Roddenberry egykori Los Angeles-i rendőrként a Szigorúan bizalmas egyik karaktereként is felbukkanó William H. Parker rendőrfőnökről mintázta Spock figuráját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top