Sztárok

Őssejtbotrány: elítélték Fásy Ádámot

Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a megismételt elsőfokú eljárásban az őssejtügy vádlottjai. Fásy Ádámot, az ügy negyedrendű vádlottját 10 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A megismételt elsőfokú eljárásban nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondta ki az őssejtügy vádlottjait hétfőn a Fővárosi Törvényszék. Az ügy mind az öt vádlottja – köztük Fásy Ádám is – felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

A vád szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek több millió forintért. A vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vett részt Pákh Imre elsőrendű vádlott és Fásy Ádám negyedrendű vádlott, mindketten üzletemberek. 

Ítéletek az őssejtügyben:

  • Pákh Imre elsőrendű vádlottat 10 hónap – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 9 millió forint pénzbüntetésre ítélték.
  • B. Julij Viktorovics másodrendű vádlott 1 év, 3 évre felfüggesztett börtönt kapott, és 10 évre kiutasították Magyarország területéről.
  • Dr. S. István harmadendű vádlottat 1 év, szintén 3 évre felfüggesztett börtönnel és 1 millió forint pénzbüntetéssel sújtották.
  • Fásy Ádám negyedrendű vádlottat 10 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönre és 4,44 millió forint pénzbüntetésre ítélték.
  • K. Natalija ötödrendű vádlott pedig 1 év – 3 évre felfüggesztett – börtönt kapott, és 2 évre kiutasították.

Az elsőfokú eljárást azért kellett megismételni, mert a Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban hatályon kívül helyezte a 2015-ben meghozott elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla szerint ugyanis az elsőfokú bíróság nem tárta fel a tényállást kellő alapossággal, és nem tett eleget indoklási kötelezettségének, emiatt az elsőfokú ítélet alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra.

Az ügy még 2007-ig nyúlik vissza, amikor P. Imre üzletember és B. Julij Viktorovics orosz származású, Amerikában élő professzor 2002-től Barbadoson őssejtkezeléssel foglalkozó klinikáját Magyarországra költöztette. Itt megállapodást kötöttek néhány közeli egészségügyi intézménnyel, amelyek a szülészeti osztályaikon elvégzett terhességmegszakításokból származó abortált magzatokat – az érintett nők írásos hozzájárulásával – kutatási célból átadták a kaposvári klinikának. 

Fásy Ádám és cégtársai jogszerűen nem hozhattak volna létre olyan üzleti modellt, amelynek keretében pénzért őssejtkezelést végeznek. Ha lett is volna engedélyük emberkísérletek végzésére, akkor is csak ingyenesen, a kutatásra vonatkozó szabályok betartásával adhatták volna be a szuszpenziót a betegeknek, ezt kezelésként semmilyen formában sem lett volna szabad árulniuk és hirdetniük sem.

A vádlottak olyan kezelést adtak pácienseiknek, „amiről maguk sem tudták, hogy igazából milyen hatása van” – mondta ki a bíróság, amely szerint a „vádlottakat nem kizárólag az orvosi kutatás vagy a gyógyítás szándéka vezette, hanem egyúttal a gyors haszonszerzés is motiválta”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top