Sztárok

A nagy Lebowski még húsz évvel a premier után is tud újat mutatni

Húsz éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb kultfilmjét, A nagy Lebowskit. A hetvenes években ragadt, bowlingozó hippi szürreális története önmagában is megunhatatlan, de a jubileumra egybegyűjtöttük róla néhány érdekességet is, amelyek még élvezetesebbé tehetik az újranézését.

A jó film, a népszerű film és a kultfilm három külön halmaz, amelyeknek alig van közös metszetük: a jó film nem feltétlenül népszerű, a népszerű film nem feltétlenül jó, a kultfilm pedig több esetben éppen azért kult, mert bűnrossz. A nagy Lebowski viszont azok közé az alkotások közé tartozik, amelyek nemhogy a metszetben, hanem még annak is a kellős közepén találhatók: a Coen testvérek Jeff Bridges főszereplésével forgatott, a végtelenségig idézhető (és idézett) film noir paródiája nem is egyszerűen jó, hanem közel hibátlan, népszerű a nagyközönség körében is, közben pedig az egyik legkomolyabb kultfilm, amely újra divatba hozta a White Russian koktélt, egy sor könyv mellett egy vallást is ihletett tökiizmus (Dudeism) néven, és saját fesztivállal büszkélkedhet. A naplopáshoz intézett óda bemutatójának ma esedékes huszadik évfordulójára néhány érdekességet gyűjtöttünk egybe, amelyek talán hozzá tudnak tenni még egy kis pluszt ahhoz az élményhez, amit ez az egyébként is megunhatatlan film nyújt.

  1. Az elkerülhetetlen magyar szál: a forgatókönyv első vázlatában a főszereplő Töki a Rubik-kockából származó vagyon örököse lett volna, de Joel Coen ezt később kihúzta a történetből, így homályban marad, miből is van bevétele a világ legnagyobb és legstílusosabb naplopójának.

2. Már ha egyáltalán van neki bevétele, mert az azért elég nyilvánvaló, hogy emberünk nem él éppen jó körülmények között. Sőt, aki nagyon odafigyel, pontosan tudhatja róla a film elejétől kezdve, hogy rettenetesen le van égve, ugyanis a boltban a tejről szóló 69 centes csekket 1991. szeptember 11-ére dátumozza, miközben a tévében idősebb George Bush híres „nem tűrhetjük ezt az agressziót” beszéde megy, amit az exelnök 1990. augusztus 5-én mondott el. Kevesebb mint egy dollárról több mint egy évvel későbbre csekket adni pedig ugye nem a mesés anyagi helyzet jele.

3. Az viszont, hogy a Szaddám Huszein ellen felszólaló elnök beszéde közben éppen a World Trade Center elleni terrortámadás napját írja rá a csekkre Töki, természetesen véletlen, hiszen a film 1998-as.

4. A főszereplőt egyszer sem látjuk a film folyamán gurítani a bowlingpályán. Még a bowlingos álomjelenetben is Maude kezében van a golyó, ő csak a mozdulatba segít be. Donny ezzel szemben szinte végig játszik, és mindig tarol is, leszámítva az utolsó gurítását, ahol a készülődő szívrohama előjeleként hibázik, és egy bábut fennhagy.

5. A történetet Raymond Chandler detektívregényei ihlették. Ezért választották a Coen fivérek Los Angelest a helyszínnek, ennek köszönhető, hogy a főszereplő a klasszikusokat megidézve az egész várost bejárja, és az összes társadalmi osztállyal kapcsolatba kerül, és ezért van narrátora is a sztorinak.

6. A legközvetlenebb inspirációt A hosszú álom című Chandler-regény jelentette, amelynek hasonlóan szövevényes történetében szintén szerepet kap egy látszólagos emberrablás és a pornóipar is. Az alkotók arra is figyeltek, hogy a film noir szabályaihoz hűen a főszereplő minden jelenetben feltűnjön.

7. Töki ruháinak nagy része a 69. születésnapját nemrég ünneplő Jeff Bridges saját gardróbjából került ki. A távol-keleti baseballjátékos képével díszített pólót ráadásul már hét évvel korábban, A halászkirály legendájában is viselte a színész.

8. Aki eredeti hanggal nézi a filmet, 292-szer hallhatja valamilyen variációban a fuck szót – ez több, mint ahányszor A sebhelyesarcúban elhangzik a trágárság, pedig ugye az a film etalon ezen a téren.

9. A Töki eredetijét, a Dude-ot 160-szor mondják ki a szereplők, és egyszer leírva is feltűnik, míg a „man” 47-szer hagyja el Jeff Bridges karakterének száját, ami nagyjából percenként másfeles intenzitást jelent.

10. Ami különösen meredekké teszi a dolgot, hogy mindez egyszer sem improvizáció eredménye, az összes fuck, dude és man ott van a forgatókönyvben is. Maradva a számoknál, a levizelt szőnyeg 17-szer kerül szóba a filmben, az pedig ötször hangzik el róla, hogy tökéletesen illett a szobához. Mindeközben Töki kilenc White Russiant iszik meg, beleszámítva azt is, ami Jackie Treehorn házában kiesik a kezéből.

11. Töki figuráját egyfelől az öltözködés és a borotválkozás kérdését elég lazán kezelő, és egy Seattle Seven nevű háborúellenes csoportban is aktív filmpromóter, Jeff Dowd inspirálta, aki tető alá hozta a Coen fivérek első filmjének terjesztői szerződését – másfelől pedig Peter Exline, akitől a „tökéletesen illett a szobába” megállapítás származik (a saját szőnyegére mondta, komolyan), és aki egyszer tényleg felelősségre vont egy iskolás gyereket, miután megtalálta a házi feladatát a kocsijában, amit korábban elloptak tőle.

12. Walter alakját részben a legendás forgatókönyvíró és jobbos kötődésű, militarista fegyvermániákus, John Milius ihlette, míg Maude-ot a békedíjas Yoko Onóból és Carolee Schneemann képzőművészből gyúrták. Utóbbi többek közt arról híres, hogy rendszeresen dolgozott meztelenül egy hintáról.

13. A jelenetek leforgatása előtt Jeff Bridges mindig feltette a kérdést a Coen testvéreknek: „Rápöffentett a Töki útközben?”, és ha a válasz igen volt, megdörgölte a szemét, hogy úgy nézzen ki, mint aki füvet szívott.

14. Uli figurája a Fargo forgatásán született, ahol a karaktert alakító Peter Stormare gyakran használt német akcentust.

15. Walter üzletének tábláján az áll a Sobchak Security felirat mellett: Erő, Biztonság, Lelkibéke. John Goodman karaktere a Coen testvérek Barton Fink című filmjében egyszer azt mondja: lelkibékével kereskedik.

16. Az is egy korábbi Coen-filmre utal, hogy Walter mindig elhallgattatja Donnyt, a Fargóban ugyanis Steve Buscemi karakterének sosem állt be a szája.

17. Az pedig egy három Coen-produkción át görgetett belsős poén fináléja, hogy Donnyt elhamvasztják, így ugyanis a szóban forgó filmekben Steve Buscemi karaktereiből a haláluk után egyre kevesebbet látunk: A halál keresztútjánban Minknek még a teljes holtteste feltűnik, a Fargóban Carlból már csak a lába marad meg, miután Gaear ledarálja a faaprítóval, A nagy Lebowskiban pedig porrá lesz az együgyű bowlingjátékos.

18. A hányatott sorsú 1973-as Ford Torino, amit Töki vezet a filmben, valójában két autó volt. Az egyiket még a forgatás során tönkretették, a másikat egy későbbi X-akták epizódban csinálták ki.

19. A Metallica tagjai nagyon örültek neki, hogy megemlítették őket a filmben, sőt azon is gondolkodtak, hogy valahogyan beépítik a jelenetet a koncertjeikbe. Pedig ugye Töki seggfejeknek nevezi őket a sosemvolt Hangsebesség turnéjukon roadie-ként szerzett tapasztalatai alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top