Sztárok

Egy sokáig elhallgatott történet – így próbálta megmentetni Diana és Károly házasságát II. Erzsébet, az anya

Július első napján ünnepelné 57. születésnapját a néhai walesi hercegnő, Diana. Bár Vilmos és Harry herceg édesanyja, már 21 éve elhunyt, a királynő és közte lévő kapcsolatról ma is számos könyv és dokumentumfilm készül. Ezekben szeretik démonizálni II. Erzsébetet, pedig ő az első naptól kezdve Diana oldalán állt ebben a családi drámában.

II. Erzsébet ultimátumot adott a saját fiának

1980-at írtunk, amikor Lady Diana Spencer már mint Károly herceg barátnője töltött el néhány napot a királyi családdal Balmoralban. „Mindenki imádta az akkor 19 éves lányt. Eduárd és András hercegek – Károly öccsei – állandóan azon veszekedtek, hogy ki üljön mellette az esti összejöveteleken, olyan remek volt a humora. Fülöp herceg folyamatosan dicsérte a jövendő menye alakját. Maga a királynő pedig azt mondogatta, hogy az ifjú Diana személyében, legidősebb fia kifogta a főnyereményt” – mesélte egy korábbi interjúban Károly herceg régi barátja, Patty Palmer-Tomkinson.  Bár II. Erzsébetet szeretik úgy beállítani, mintha kezdetektől fogva kritizálta volna Dianát, ez kicsit sem volt igaz. Bár Károly már tudta, hogy eljegyzi az ifjú Spencer lányt, még titokban Afrikába utazott szeretője, Camilla után. A királynőnek a fülébe jutott az eset, és számon kérte fián. „II. Erzsébet támogatta Dianát, mi több, férjével együtt egyenes kikényszerítették a lánykérést. Amikor Erzsébet meglátta, hogy Dianát szinte szétszedi a sajtó, Fülöppel együtt levelet írt Károlynak. Ebben felhívták a trónörökös figyelmét arra, hogy nem tisztességes így bánnia a 19 éves Dianával. Vagy kérje meg a kezét, vagy szakítson vele. De döntést kell hoznia” – emlékezett vissza a barát, aki szerint Károly dühösen széttépte a levelet.

Diana és Károly esküvője (Fotó: Wally McNamee/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Udvari pletykák szerint II. Erzsébet felettébb jókedvű volt Diana és Károly esküvőjének napján. Amikor visszaérkeztek a palotába, még délután visszanézte a közvetítés összefoglalóját a televízióban, és elismerően nyugtázta, hogy Diana meghódította az embereket, és csodálatos királyné válik majd belőle. „Csodás ez a nap. Kora reggelig tudnék táncolni” – ezekkel a szavakkal tért nyugovóra az esküvő utáni ceremóniáról hajnal fél kettőkor a királynő.

A királynő várt rá, ám Diana őt büntette Károly viselkedése miatt

Azt különböző dokumentumfilmekből tudjuk, hogy Diana és Károly házassága már a nászúton borzasztó fordulatot vett. Károly ugyanis Camillával levelezett, miközben megjegyzéseket tett Diana súlyára. A sértett, zavarodott ifjú ara bár úgy nyilatkozott, hogy a válságban nem kapott segítségét az új családjától, ez koránt sem igaz. Miután visszatértek a nászútról, hivatalosak voltak Balmoralba a királynőhöz és a férjéhez. II. Erzsébet külön pikniket és ebédet szervezett a férfiaknak és külön a nőknek. Csakhogy Diana nem volt hajlandó kijönni a szobájából. Egyszerűen üzent az anyósának, hogy nem csatlakozik az ebédhez. Erzsébet számára ez sértő és elfogadhatatlan volt. Ott volt tehát a lehetőség, hogy az ifjú hercegnő beszélgessen Károly anyjával, ám ő nem élt ezzel. Inkább rajta töltötte ki a jogos haragját, ami felhalmozódott benne a nászút alatt.

II. Erzsébet királynő, Diana hercegné és Károly herceg (Fotó: David Levenson/Getty Images)

Az esküvőt követő hónapokban Diana szeméből kezdett eltűnni az élet, arcáról pedig a barátságos, őszinte mosoly. Egyszer Skóciában nem bírta tovább tartani magát, és a királynő előtt tört rá a zokogás. II. Erzsébet 1981 szeptemberében felkért egy neves londoni pszichiátert, hogy vizsgálja meg Dianát. „Nem olyan, mint mi. Nagyon fiatal. Talán több térre van szüksége” – magyarázta a helyzetet az orvosnak az uralkodó, aki Vilmos és Harry születése után is igyekezett támogatni menyét. Kettejük kapcsolata akkor változott meg, amikor Diana titokban interjút adott egy újságírónak, és kiteregette a királyi család szennyesét, főleg a jövendő uralkodó titkos viszonyát Camillával. „II. Erzsébet úgy érezte, hogy Diana elárulta őt. De még ekkor is szeretett volna segíteni neki abban, hogy Diana megtalálja a helyét a királyi családban. Még Morton könyvének megjelenése előtt, II. Erzsébet és Fülöp áthívta a palotába Károlyt és a nejét. A királynő férje Dianához fordult és ezt kérdezte: El tudnád mondani nekünk, hogy mi a baj? A következő pillanatban Diana zokogásban tört ki. A királynő ekkor Károlyt kérte meg, hogy adjon magyarázatot a felesége állapotára. Károly viszont nem volt hajlandó megszólalni. Eztt azzal indokolta, hogy Diana úgyis kiadná az elhangzottakat, és másnap ezzel lennének tele a lapok” – állította a Daily Mailnek egy, az uralkodói családnál korábban dolgozó.

„Szeretettel, Mama!”

II. Erzsébet akkor hátrált ki végleg Diana mögül, amikor az 1995-ben emlékezetes interjút adott a tévének. A királynő nem tudta tovább titkolni a csalódottságát. A kezdetektől Diana oldalán állt, szeretett volna segíteni neki, de Károly viselkedése miatt a hercegek anyja az egész családot betámadta. A királynő 1995 decemberében írta az utolsó levelét Dianának. Sorait úgy zárta: „Szeretettel, Mama!” Bár Diana és II. Erzsébet kapcsolata soha nem jött helyre – mindketten elárulva érezték magukat –, amikor az uralkodó 1997. augusztus 31-én értesült egykori menye haláláról azonnal utasításba adta a személyzetnek, hogy hozzák ki az ifjú hercegek szobájából a rádiókat. A királynő, vagy inkább a nagymama számára az után az éjszaka után egyetlen prioritás lett: védelmezni és óvni Harryt és Vilmost.

II. Erzsébet királynő a gyászoló tömegben (Fotó: Ralf-Finn Hestoft/CORBIS/Corbis via Getty Images)

„Diana halála hatalmas veszteség a családunknak és a nemzetnek is. Kivételesen tehetséges ember volt, aki a jó időkben és a rossz időkben is képes volt mosolyával és kedvességével másokat bátorítani… Vilmos és Harry bátran kísérték az utolsó útjára az édesanyjukat. Nagyon büszke vagyok rájuk” – írta Lady Henriette Abel Smith-nek címzett levelében a királynő Diana temetése után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top