Sztárok

Apropó Maffiózók: elmondjuk, mi történt a szereplőkkel az elmúlt 19 évben

New Jersey-t Tony Soprano és Bruce Springsteen tették fel a térképre – nyilatkozta a Maffiózók sorozatban Pussyt alakító Vincent Pastore. Tény, ami tény, az HBO saját gyártású műsorát nehéz nem minden sorozat alfájának és ómegájának tartani, a főszereplő Tony Sopranót alakító James Gandolfini pedig úgy beleégett az emlékezetünkbe, hogy nála emlékezetesebb (tévés) maffiavezért el sem tudnánk képzelni. 19 év telt azóta, hogy műsorra került az első epizód, megnéztük, mi történt azóta a szereplőkkel.

Edie Falco idén július 5-én ünnepli az 55. születésnapját, de olyan a legújabban képeken is, mint majdnem húsz éve, amikor képernyőre került a Maffiózókban. Éppen ez inspirált arra minket, hogy megnézzük, mi történt a sorozat szereplőivel az elmúlt években. A kép pedig elég vegyes.

Minden vagyonát elvitte a pereskedés, de végül révbe ért

Lorraine Bracco alakította Dr. Jennifer Melfit a sorozatban, aki megpróbálta jobb emberré tenné Tony Sopranót. A színésznő magánéletéről annak idején legalább annyit írtak a lapok, mint a szakmai sikereiről, ugyanis sokáig küzdött a depresszióval, és emiatt egykori élettársa, a színész Harvey Keitel megpróbálta a bíróságon elperelni tőle közös lányuk felügyeleti jogát, a csatározás pedig végül 2 millió dollárjába került, és a gyereket is a volt párjának ítélték. A Maffiózók forgatása alatt aztán Bracco elvált későbbi férjétől, Edward James Olmostól is, következő partnere, a sportoló Jason Cipolla mellett viszont azóta is kitart, úgyhogy végre talán révbe ért.

„Eredetileg Carmella Soprano szerepére szerettek volna felkérni. Emlékszem, csak azt ismételgettem: »Hogy én legyek egy maffiózó felesége a tévében? Azt már nem!« Végül elmentem a meghallgatásra, és a szintén olasz származású Dr. Melfi szerepe landolt az ölemben” – nyilatkozta 2017-ben a korábban a Nagymenőkért Oscar-díjra jelölt színésznő.

Soha nem hagyná el a feleségét

A Michael Imperioli által megformált Christopher feje felett szinte minden évadban ott lebegett az a bizonyos kard. Braccóhoz hasonlóan őt is a Nagymenőkből ismerhette meg a közönség, Imperioli azonban nem gondolta volna, hogy az ikonikus mozi ekkora ismertséget hoz számára. „Én még a premier után is pincérként dolgoztam, és mindig ott értetlenkedtem, amikor a vendégek felismertek” – nyilatkozta a színész, aki idén ünnepelte 52. születésnapját. 

Imperioli nem tartozik azok közé a hollywoodi pasik közé, akik évente új hölgy mellett próbálják megtalálni a boldogságot: 1995-ben vette felségül Victoria Chlebowskit, akivel három gyermeket nevelnek. A színészt ma is gyakran hívják meg különböző tévéműsorokba, hogy beszéljen a Maffiózók sikeréről.

„Amikor az első évadot forgattuk, egyszerűen nem tudtam, hogy hol fog kikötni ez a sorozat, mi lesz a sorsa. Aztán egyre jobban beleszerettem a karakterekbe, és éreztem, hogy amit csinálunk, az ezekkel a forgatókönyvekkel egyszerűen úttörő lesz…” – mondta egy 2018-as interjúban, ahol néhai kollégájáról, James Gandolfiniről is megemlékezett.

„Jim volt a mi vezetőnk. Ő volt a tökéletes férfi arra a szerepre. Nagylelkű volt, aki mindig törődött a kollégáival, azon dolgozott, hogy a stábnak és a színészeknek a legjobb legyen. Amikor pedig forgatni kezdtünk, nála koncentráltabb embert nem láttam. Hiányzik.” 

Érdemrendet kapott

Szinte hihetetlen, de a Junior bácsit megformáló Dominic Chianese idén töltötte be a nyolcvanhetet. A színész karrierje során többször is dolgozott együtt Al Pacinóval, de mind közül természetesen A Keresztapa 2. a legismertebb közös munkájuk. A remekül éneklő és gitározó Chianese mindig is szeretett jót cselekedni – a hetvenes években például egy rehabilitációs program keretében gitárórákat tartott olyan nőknek, akiket droggal kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el –, és munkásságát 2010-ben a rangos Ellis Island Érdemrenddel is elismerték. Emellett a mai napig aktívan dolgozik, legutóbb tavaly mutattak be Active Adults címmel egy filmet, amelyben ő is szerepet vállalt.

Folytatta a zenélést

Steven Van Zandt itthon sokak számára csak Silvio a Maffiózókból, pedig a Bruce Springsteent kísérő E Street Band állandó gitárosaként zenészi minőségében is világhírű (nem véletlen, hogy számos saját dalát is hallhattuk a sorozatban). Springsteennel annyira szoros a kapcsolatuk, hogy még az esküvői tanúja is a rocksztár volt (a felesége, Maureen Van Zandt egyébként szintén színész, és ő alakította a feleségét is a Maffiózókban), így nem csoda, hogy a mai napig kitartanak egymás mellett (lemezt utoljára 2014-ben adtak ki, turnén tavaly is voltak), de a 67 éves előadóművész szólóban is aktív, és a tévés szakmát sem hagyta ott. Ezen a vonalon a legnagyobb húzása a Lilyhammer című norvég-amerikai sorozat volt, amelynek a készítéséből nemcsak főszereplőként vette ki a részét, hanem forgatókönyvíróként és producerként is.

Egykor bűnöző volt, most Woody Allennel dolgozik

A Maffiózók sötét világában a Tony Sirico által megformált Paulie-ra mindig lehetett számítani, ha némi humorral kellett oldani a feszültséget. A most 75 éves színész régen a civil életben sem volt szent: a hatvanas években kirabolt egy szórakozóhelyet New Yorkban, amiért 13 hónapot töltött a börtönben, majd 1971-ben illegális fegyvertartás miatt is rács mögé került, ezúttal 20 hónapra. Bár miután jobb útra tért, szerepelt a Nagymenőkben és a Gottiban is, a legnagyobb sikert a Maffiózókban aratta, és azóta is ez karrierje csúcspontja. Ennek megfelelően máig ő az egyik legaktívabb szereplő, ha közönségtalálkozókról van szó, de azért az újabb szerepek sem kerülik: Woody Allen filmjeiben például rendszeresen felbukkan, és két premier szerepel a naptárjában már 2019-re is. Tony Sirico egyébként a valóságban remek kapcsolatot ápolt James Gandolfinivel, és közösen még egy dokumentumfilmet is forgattak a külföldön harcoló amerikai katonák életéről.

A balhék után pókerbajnok lett

„Amikor korábban érkeztem a forgatásra, mindig leültem, és a háttérből figyeltem Edie (Edie Falco) és Jim (James Gandolfini) játékát. Mintha csak a világ legjobb színi sulijába jártam volna, ingyen” – mondta egyszer Robert Iler, aki Tony Soprano zűrös fiát alakította a sorozatban, és a pilotepizód forgatásakor még alig volt 13 éves. A kiváló képzés dacára a fiatal színész nehezen tudta kezelni a széria hozta sikert: 2001-ben kirabolt két turistát, majd kannabiszbirtoklás miatt kapcsolták le, és sokak szerint csak a kapcsolatainak köszönhette, hogy végül 3 év próbaidővel megúszta. Végül fel is hagyott a színészettel, és profi pókerjátékos lett, jelenleg Las Vegasban él.

Az első férjét hamar elhagyta, ma már kétgyerekes anya

Jamie-Lynn Sigler a Soprano házaspár egyetlen lányát alakította a sorozatban, és a Maffiózók után sem fordított hátat a színészkedésnek, bár túl nagy sikereket nem aratott. Ami a magánéletét illeti, még javában forgatták a szériát, amikor 2003-ban, 21 évesen hozzáment a menedzseréhez, de ez a házasság talán nem meglepő módon hamar véget ért: két évvel később rögtön be is adta a válókeresetet a sztár. Mostanra ugyanakkor alighanem sikerült megállapodnia: jelenlegi férje Cutter Dykstra baseballjátékos, második fiuknak pedig idén januárban adott életet.

Anyaság, karrier, díjak

Elérkeztünk a sorozat „anyukájához”. Bár Edie Falco nem tudta megismételni a Maffiózókkal aratott sikereit, amivel ugye két Golden Globe-ot is nyert, azért felesleges lenne tagadni, hogy a Jackie nővér című sorozata is kiemelkedő eredményeket ért el, hiába, hogy azzal „csak” a jelöléséig jutott a korábbi diadalokat hozó díjátadón. Utóbbi szériában a négyszeres Emmy-díjasként is jegyzett színésznő egy kétgyermekes gyógyszerfüggő anyukát alakított, amit az tesz különlegessé, hogy  a kilencvenes években ő maga is megjárta a poklot, amikor alkoholfüggősége majdnem tönkretette az életét.

„Imádtam, és ma is a családomnak tekintetem a Maffiózók stábját, de bizony a kollégáim igazi bulikirályok voltak, akik nem ismerték a mértéket. Mindig meghívtak az összejöveteleikre, de én soha nem maradtam két percnél tovább. Leléptem, mert nem adhattam meg magamnak az esélyt a visszaesésre, túlságosan veszélyes lett volna. Jim (James Gandolfini) volt ebben a legnagyobb támaszom. Hatalmas szíve volt, és mindig támogatott, hogy sikerüljön kitartani – nyilatkozta a 2003-ban mellrákkal diagnosztizált, de szerepét féltve a betegségét egy évig titkoló Falco. A története napvilágra kerülését már lényegében gyógyulófélben megélő színésznő később egyedülállóként fogadott örökbe: 2005-ben adoptálta első gyermekét, Andersont, 2008 tavaszán pedig a kislányát, Macyt. Mivel sosem volt férjnél, egy időben azt pletykálták, hogy a saját neméhez vonzódik, de évekkel később egy interjúban ezt megcáfolta, hozzátéve: annyi rossz házasságot lát (amilyen egyébként a szüleié is volt), hogy többre értékeli a békét és a nyugalmat. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a szerelemre vágyik, a házasságra viszont egyáltalán nem. 

Isten veled, Tony!

2013 júniusa a szokásosnál is forróbb volt. James Gandolfini, aki a Maffiózók főszerepével számos Emmy- és Golden Globe-díjat bezsebelt, eldöntötte, hogy idősebb gyermekével, az első házasságából született fiával eltölt néhány hetet Olaszországban. A vakáció alatt azonban a sztár – aki a Maffiózók után sorra kapta a jobbnál jobb filmes megkereséseket – hirtelen szívrohamot kapott, és a szállodai szobájában elhunyt. Temetésén a gyermekein, a volt feleségén és az özvegyén kívül a Maffiózók szinte minden színésze részt vett. A sorozat alkotója megható beszédben búcsúzott tőle, és egy kisfilmet is levetítettek a templomban, hónapokkal később az HBO pedig egy rendhagyó dokumentumfilmmel búcsúzott a színésztől.

„Önök ismerték James Gandolfinit, a színészt, számomra megadatott az a megtiszteltetés, hogy megismerhettem Jim Gandolfinit, az embert” – mondta Edie Falco a 2013-es Emmy-gálán sorozatbeli férjére emlékezve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top