Sztárok

György herceg ma 5 éves: cseppet sem szokványos az élete

Ma ötéves György herceg, akinek a mindennapjairól a születése óta sok apróság kiderült. Nagyon XXI. századi azt mondani, hogy normális életet él, de azért, ha a tényeknél maradunk, akkor ezt csak barokkos túlzással állíthatjuk. Például az ő játszópajtásai már inkább a jövőjét alapozzák meg, egy régi világban akár a felesége is ebből a körből kerülne ki.

Nem nagyítjuk fel a történteket, amikor azt állítjuk: 2013. július 22-én százmilliók vártak a palota bejelentésére, hogy fia vagy lánya született Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek. Aznap este a világ legtöbb nevezetessége kék fényben úszott, így tisztelegve a jövendő brit király előtt. A György herceg születése óta eltelt öt évben 17 királyi baba jött világra, sokkal kisebb felhajtás közepette, akik fontos szerepet töltenek be a kis herceg életében.

De kezdjük az elején, György herceg érkezésével

Egyszer volt, hol nem volt… Ugye emlékszünk még, mennyire vártunk Katalin és Vilmos herceg elsőszülöttjének világrajövetelét? Hogy mennyire jó volt tippelni, milyen nevet kap majd. Arra viszont már nemigen, hogy a hercegecske nevét csak a születése után két nappal hozták nyilvánosságra: György Sándor Lajos. Az elsőt II. Erzsébet apja, VI. György király iránti tiszteletből kapta, a Sándort Katalin választotta, míg a Lajos apja negyedik keresztneve. Bár szülei Cambridge hercege és hercegnéje, fiuk „mindössze” cambridge-i György herceg, mivel a területi hercegi titulus nem öröklődik, az uralkodó adományozza azt, így a városnév csak azt jelzi, hogy a királyfi melyik hercegi család tagja.

György cambridge-i herceg gyerekekkel játszik a Maserati Royal Charity Polo Trophyn (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

György hercegbe chipet ültettek

Pár hónaposan egy speciális chipet ültettek a bőre alá – mint ahogyan a Windsorok testében is van –, hogy ha esetleg elrabolnák, vagy eltekeregne, a biztonsági szolgálat tudja, hol van. Hogy ez azért ne történjen meg, Györgyre két dada is vigyáz. Az egyik a 77 éves Jessie Webb, Vilmos herceg imádott gyermekkori dadája, a másik pedig egy szikár, de csupa szív, lassan ötvenéves spanyol nő, Maria Teresa Turrion Borrallo. Jessie a főnök, ő főz rá organikus élelmiszerekből, melynek jó része a nagypapa, Károly herceg birtokairól származik.

A Kensington-palotában, ahol  György herceg egy 25 szobás apartmanrészben lakik, van egy külön bababirodalom. Ez pár szobából áll, mellette van egy konyha és a két nevelőnő hálószobái. Idős kora miatt Mrs. Webb a Kensington-palotában dolgozik csak, Maria az, aki a királyfit és testvéreit elkíséri vidéki, külföldi utakra, spanyolra tanítja őket – ez jól jön majd, amikor György király lesz, és tárgyalnia kell e nyelven –, és aki kiviszi a közeli Kensington parkba sétálni.

És ezt tudta a jövendő VII. Györgyről?

  1. Kilenc hónaposan elvitték a szülei Új-Zélandra és Ausztráliába, itt másodpercenként 14 fénykép készült róla.
  2. Az új-zélandi látogatás miatt a következő két hétben 129 százalékkal nőtt az ország hoteljeiben a foglalás, és hasonlóan növekedett az oda szóló repülőjegy-igénylések száma is.
  3. Julia Donaldson The Druffalo című meséje a kedvence, mely egy nagyon gyors egérről szól.
  4. Amúgy róla is elneveztek egy rágcsálót Ausztráliában.
  5. Kedvence a csokis keksz, ezt Katalin árulta el egy iskolai látogatáson.
  6. Mint ahogyan azt is, hogy a fia imád festeni.
  7. Imádja a dinókat, anyja többször elvitte már a Természettudományi Múzeumba.
  8. A londoni Thomas’s Battersea nevű magániskola tanulója, a tandíj itt 4,8 millió forintnak megfelelő angol font.
  9. Még három évig csak rövidnadrágban láthatjuk, a brit arisztokrácia és a királyi család férfitagjai életük első nyolc évében csak rövidnadrágot hordhatnak.
  10. Ahogy mondják: bárki megnyalhatja a fejét, György ugyanis kétéves kora óta szerepel azon országok, összesen 15 állam bélyegein, melyeknek egykor az uralkodója lesz.

Egyedül egy tapodtat se!

Bárhova is megy György herceg, azt nem egyedül teszi, hanem három testőr kíséretében –  törvény írja elő a királyi család tagjainak, hogy nem mozdulhatnak védelem nélkül, Györgyöt még az iskolába is elkísérik, a speciálisan kiképzett védelmisek ott ülnek körülötte az osztályteremben. Erre szükség is van: pár hónapja tartóztattak le valakit, aki merénylet tervezett a herceg ellen, és akit a minap ezért életfogytiglanra ítélték. A kis herceg testőrei folyamatosan váltják egymást, mert szülei nem akarják, hogy bármelyikhez is túlságosan kötődjék.

Kötődjön inkább a barátaihoz, de hogy kik is ők? Nos, ha csak a királyi rokonságot nézzük, akkor vannak tizenheten, ugyanis ennyi királyi baba született György herceg világrajövetele óta. Legtöbben a svéd kuzinoknál vannak.

Ők György herceg játszótársai

Nem sűrűn látjuk őket együtt, mert a találkozók nem sajtónyilvánosak, és nemigen szoktak kiadni hivatalos képeket sem, de az utóbbi időben is többször találkozott György herceg a rokongyerekekkel. Ahogy fent mondtuk, legtöbbet a svédekkel. 

A brit királyi család Lajos herceg keresztelőjén (Fotó: Profimedia)

A Windsorok és a Berandotte család száz éve állnak rokonságban, a mostani svéd király nagyanyja Viktória királynő unokája volt, ő 1905-ben házasodott be a svéd dinasztiába. Oda, ahol az elmúlt öt évben öt herceg és hercegnő született. Viktória trónörökösnek a lánya után a fia, Oszkár herceg 2016-ban jött világra. Magdolna hercegnőnek időközben három gyereke született: Leonor négy éve, Miklós három éve, Adrienn hercegnő pedig idén jött világra. Viktória és Magdolna testvérének, Károly Fülöpnek pedig idén már kétéves lesz a fia, Sándor herceg.

A svéd királyi család 2017 nyarán

Ott vannak a monacói uralkodó ikergyermekei, a négyéves Jakab és Gabriella, akik tizedfokú unokatestvérei György hercegnek. Közös ősük egy bizonyos Johann Wilhelm Friso Nassau-Dietz herceg, aki 1687-ben született.

Charlène monacói hercegné és az ikrek, Gabriella és Jakab

És ha már a Nassau rokonok szóba jöttek, itt is akadhatnak Györgynek játszópajtásai: a kiterjedt luxemburgi Nassau, valamint a Bourbon-Parmai házban hat baba született, köztük a magyar származású Viktoria Cservenyáknak is két lánya, Zita és Glória hercegnők.

Viktória hercegnő és két lánya, Zita és Glória

Persze a legtöbbet II. Erzsébet dédunokáival játszhat, akik közül négyen is az elmúlt öt évben születtek. Nagy titkot nem árulunk el, ha hozzátesszük, hogy közülük ketten György testvérei, Sarolta hercegnő és Lajos herceg, igaz, a nemrég megkeresztelt öcskössel csak később tud legózni. A másik kettő pedig Zara Phillips két lánya, Mia és a pár hetes Léna.

Zara Tindall és kislánya, Mia

Ám a legjobb pajtása mégis a család fekete spánielje, Lupo.

György és Lupo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top