Sztárok

A Fanning lányok már-már túl normálisak ahhoz, hogy ez igaz legyen

Minél fiatalabban válik valaki hírességgé, annál komolyabb lelki sérüléseket okoz ez neki a későbbiekben, elég erről csak Macaulay Culkint vagy Drew Barrymoret kérdezni. Dakota és Elle Fanning családja valamit biztosan jól csinált.

Amikor utoljára hallhattunk Dakota és Elle Fanning családi életéről, azok nem túl jó hírek voltak. Tavaly nyár végén a bíróság kimondta Steven és Heather Fanning válását kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, huszonöt évnyi házasság után. Azt nem mondhatjuk, hogy ők ketten ne küzdöttek volna meg a kapcsolatukért: először 2016-ban adták be a válókeresetet, de egy hónappal később visszavonták, hogy adjanak még egy esélyt a házasságuknak. Az újabb esély még egy bő évet jelentett, ugyanis 2018 januárjában újra beadták a papírokat, és ezúttal már nem volt visszaút.

Ahogy a Fanning család életében minden, a válás is csendben, a nyilvánosság számára békében zajlott. A két, immár felnőtt korban lévő Fanning lány nem kommentálta nyilvánosan a szülei döntését, és nem volt óriási vihar a családi vagyon miatt sem, a hírek szerint ugyanis Steven és Heather már jó előre, egy házassági szerződésben rendelkezett a vagyonmegosztás részleteiről. Ebben a családban még egy válás is kulturáltan és csendben folyik.

A támogató család

Ha körbenézünk a legtöbb félresiklott gyerekszínész élettörténetében, jól látható, hogy komoly feszültséget okoz a családokban, ha hirtelen a legjobban kereső ember a famíliában egy kiskorú lesz, és ha maga a család nem úszik a pénzben, ebből bizony komoly konfliktusok tudnak keveredni. A legrosszabb, ami történhet, hogy a két szülő egymással kezd el veszekedni azért, hogy melyikük legyen a gyerekük vagyonkezelője annak 18 éves koráig. Fanningéket azonban nem ilyen fából faragták. Az egykori baseball-játékos, majd később kereskedőként jól kereső apa, és a teniszjátékosként karriert csináló anya már a lányok befutása előtt sem volt híján a pénznek, amit jól illusztrál, hogy amikor a gyerekeket pesztráló nagymama felfedezte az idősebbik Dakota tehetségét a színjátszáshoz, rá tudta beszélni a szülőket, hogy Georgia államból Kaliforniába költözzenek, hogy ott a lány lehetőséget kaphasson Hollywoodtól. Ekkor Dakota még csak ötéves volt.

A Fanning család (Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

A siker persze nem egyből jött, Dakota Fanning az első szerepét Kaliforniában egy Tide mosószer-reklámban szerezte, de nem kellett sokáig várnia az igazi áttörésre sem: Sean Penn ugyan fullba nyomta a kretént A nevem Sam című filmben, a szakma azonban már ott felfigyelt egy ragyogó tehetségű, tündéri kislányra, és ha Oscarra nem is jelölték, azért hétévesen Screen Actor’s Guild-jelöltnek lenni megsüvegelendő teljesítmény. Ráadásul a filmben jutott egy apró szerep Dakota húgának, az akkor még csak kétéves Elle-nek is, aki Dakota karakterének fiatalabb verzióját alakította, és épp emiatt nem lehetett közös jelenetük a filmben.

Egy nem szoros testvéri viszony

A két testvér közül eleinte érthető módon az idősebb, Dakota került reflektorfénybe. A rengeteg filmforgatás mellett képtelen volt normálisan iskolába járni, ezért magántanuló lett – később ezt az utat követték a húgával, Elle-lel is –, ráadásul nem akárki, hanem a nagymamájuk volt az, aki odahaza beleverte a tudást a fejükbe – persze csak képletesen értve. Dakota tisztában van vele, hogy nem volt normális gyerekkora, és bár rengeteg közös cuki gyerekkori képet találhatunk róluk a neten, egyáltalán nem volt szoros a viszonya húgával, Elle-lel. Ebben nemcsak az játszott közre, hogy Dakota rengeteget utazott a munkái miatt, hanem az is, hogy a négyéves korkülönbség a gyerekek közt meglehetősen soknak mondható. A szoros testvéri viszony igazából csak azután alakult ki köztük, hogy Elle is felnőtté vált, és ma már legjobb barátnőkként tekintenek egymásra.

Dakota és Elle Fanning a Párizsi Divathéten (Fotó: Victor Boyko/Getty Images)

Kész csoda, hogy Dakota egyáltalán nem szállt el magától. Olyan sztárokkal dolgozott, mint Denzel Washington, Kurt Russell vagy Tom Cruise, és soha egyetlen rossz félmondatot se lehetett hallani a munkamoráljáról. Színésztársai  annyira szerették a pontos, profi kislányt, hogy például Kurt Russelltől egy lovat kapott ajándékba, míg Tom Cruise-zal úgy összebarátkozott, hogy a színész azóta is minden születésnapjára egy pár tornacipőt küld neki ajándékba, pedig már tizennégy éve annak, hogy ők ketten együtt dolgoztak a Világok harcában.

Tom Cruise, Dakota Fanning és Steven Spielberg (Fotó: Jun Sato/WireImage)

Botrányból light

Gyerekként ugyan nem voltak mintatestvérek, a szakmai féltékenység sosem merült fel kettejük kapcsolatában. A szülők nagyon vigyáztak arra, hogy még véletlenül se szálljanak ringbe ugyanazért a szerepért, és ha játszottak is közös produkcióban, sosem volt közös jelenetük. Elle nem volt féltékeny Dakotára, amikor neki ment jobban a szekér, és Dakota sem volt féltékeny Elle-re, amikor az elmúlt évtizedben a húgát látványosan többet kezdték foglalkoztatni, mint őt, és az igazán nagy nevek már inkább hozzá álltak sorba.

Ahogy Dakotának, úgy Elle-nek is át kellett esnie ugyanazokon a nehézségeken. A normális iskola hiányát a szülei azért megpróbálták kompenzálni. Amikor a lány a cannes-i filmfesztiválos jelenléte miatt nem mehetett el a saját gimnáziumi báljára, elintézték neki, hogy a bálpartnere utána utazhasson Franciaországba, és legalább ott egy kicsit megidézhessék együtt azt, amiről az iskolában lemaradtak.

Dakota és Elle Fanning egy Los Angeles-i fotókiállításon (Fotó: Mike Windle/Getty Images)

Ha akadnak is botrányaik, azok mindig szakmaiak. 2011-ben Dakota Marc Jacobs új illatát, az Oh, Lolát volt hivatott reklámozni, de a reklámot túlságosan Lolitára hajazónak találták, ezért betiltották. Elle-re pedig az LGBTQ közösség orrolt meg, amikor egy transznemű kamaszt alakított a 3 Generations című filmben, ezzel elvéve a lehetőséget a transznemű színészek elől. Amiatt is sokan haragudnak rá, hogy színésztársaival ellentétben nem határolódott el Woody Allentől, akivel együtt dolgozott az A Rainy Day in New York című filmjében.

Előttük a világ

A két Fanning lány élete és karrierje most látszólag rendben van. Elle Fanning nemrég fejezte be a Demóna második részének forgatását Angelina Jolie-val, és hamarosan a The Great című sorozat főszerepében láthatjuk. Közben együtt van A szolgálólány meséjéből ismert, nála tizenkét évvel idősebb Max Minghellával. Dakota vele szemben nem egy hírességgel jár. Párjáról, Henry Frye-ről mindössze annyit tudni, hogy New Yorkban tanul a Vermont Egyetemen. Bár az utóbbi időben a szakmai élete nem volt a legsikeresebb, a tavalyi, Magyarországon forgatott sorozata, a sorozatgyilkosos The Alienist jó visszhangot kapott, ráadásul benne lesz az év leginkább várt filmjében, a Tarantino rendezésében, sztárparádéval készült Volt egyszer egy Hollywoodban.

Dakota és Henry Frye (Fotó: Sean Zanni/Getty Images)

Ahogy elnézzük Dakota és Elle Fanning életét, ha szaftos pletykákra vágyunk, nem ezektől a lányoktól fogjuk megkapni, de színészként még nagy dolgokat várhatunk kettejüktől. Idejük bőven van, ugyanis Dakota még csak huszonöt, míg Elle még csak húszéves. Előttük a világ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top