Sztárok

Hét gyerekszínész, akinek tönkretette az életét a hírnév

A korai sikerek sok gyereksztárnál drog- és alkoholproblémákhoz, emberi és szakmai lecsúszáshoz vezetnek. Szomorú történetek kiélt fiatal arcokról, sikertelen rehablátogatásokról és az elpocsékolt tehetségről.

Legalább egyszer az életében az emberek többsége eljátszik a gondolattal, hogy jó lenne hollywoodi sztárrá válni, de még azoknak is csupán az elenyésző kisebbsége valósítja meg ezt az elképzelést, akik nemcsak hosszan álmodoznak a dologról, hanem aktívan tesznek is érte. Van viszont egy még szűkebb réteg, akik már azelőtt bekerülnek a mozisztárok közé, hogy egyáltalán elgondolkozhatnának, el tudnának gondolkozni rajta, mit akarnak az élettől, és bár akadnak jól végződő történetek is, ennek sokszor elkeserítőek a következményei. A gyereksztárok gyakran egyáltalán nem irigylésre méltó sorsán mélázunk el néhány olyan híresség pályájának felidézésével, akik a korai sikerek után megjárták a poklot is.

Judy Garland

Fotó: Getty Images

Sokat elmond ezekről az élettörténetekről, hogy az első igazán nagy gyereksztár egyben az első tönkretett gyereksztár is volt. A tragikus sorsú Judy Garland már hétévesen kamerák előtt állt, tíz évvel később máig tartó hírnevet szerzett magának az Óz, a csodák csodája Dorothyjaként, és sokakkal ellentétben a későbbiekben sem tűnt el a süllyesztőben, sőt filmsztárként és énekesnőként is példátlanul népszerű maradt. A sikerek mögött azonban egy kiskorától megtört ember állt, akit már 13 évesen diétára fogtak, kritizáltak a külseje miatt, amfetaminnal és barbiturátokkal tömtek, majd kényszerabortuszra küldtek, és aki emiatt sosem lelt lelki békére, ötször házasodott, alkohol- és gyógyszerfüggőséggel küzdött, az öngyilkosságot is megkísérelte, majd alig 47 évesen barbituráttúladagolásban halt meg.

Macaulay Culkin

Fotó: Getty Images

Macaulay Culkin a zabálnivaló gyereksztárból lett elveszett lelkek legismertebbike: 1990-ben az egész világ imádta az akkor már hat esztendeje forgató tízéves srácot a Reszkessetek, betörők! főszerepéért, újabb négy évvel és néhány sikertelen filmmel később, a Richie Rich után viszont úgy tört ketté a karrierje, mintha soha nem is lett volna. A szakmai mélyrepülést ráadásul gyorsan követte az alaposan dokumentált drogos pályafutás a bírósági eljárásokkal és a börtönbüntetésekkel, valamint a látványos fizikai leépülés is, amiből máig sem lett igazi feltámadás – az elmúlt 23 évben összesen hat (!) filmben feltűnő Culkinról legfeljebb annyit lehet elmondani, hogy kívülről mostanában már nyugodtabbnak tűnik az élete.

Jake Lloyd

Fotó: Getty Images

12 évesen nem sokan jelentik be a visszavonulásukat, a Télapuban és a Csillagok háborúja első részében feltűnt Jake Lloyd viszont pontosan így tett. Akkoriban a legtöbben valószínűleg azt sejtették a dolog hátterében, hogy hiába kezdhetett rögtön blockbusterekben, nem jött be neki a színészkarrier, bő tíz évvel később azonban kiderült, hogy valójában azért állt le, mert az ifjú Anakin Skywalker megformálása miatt folyamatosan bullying áldozata volt az iskolában (állítólag annyira besokallt a szekálástól, hogy még a Star Wars-emléktárgyait is megsemmisítette). Az igazán szomorú azonban nem is ez, hanem az, hogy a bölcs döntés ellenére sem jött rendbe az élete: később kimaradt az egyetemről, tavalyelőtt pedig börtönbe került egy közlekedési incidens miatt, majd át kellett szállítani egy pszichiátriai gondozóintézetbe, mert skizofréniával diagnosztizálták.

Haley Joel Osment

Fotó: Getty Images

A Hatodik érzékért már 11 évesen egy sor díjat kapott, sőt Oscarra is jelölték, és a karrierje lendülete A jövő kezdetével és az AI-jal is megmaradt, a hírnevet azonban neki sem sikerült feldolgoznia, és hamarosan szakmailag és emberileg is lejtőre került. 2006-ban, mindössze 18 évesen aztán ittas vezetésért három év próbaidőt kapott, és bár a színészettel máig sem hagyott fel, a visszatérés azóta sem akar összejönni neki, hiába a vitathatatlan tehetsége. Ugyanakkor nála legalább magánéleti válságról már nem lehet beszélni, ugyanis kitartóan jár az Anonim Alkoholisták gyűléseire, és ma már józanul él, ami önmagában is szép teljesítmény.

Edward Furlong

Fotó: Getty Images

A Terminátor 2. sztárjával már a film forgatása alatt, 13 évesen is elég komoly problémák voltak, ugyanis viszonyt kezdtek a felügyeletével megbízott 26 éves nővel, de a pályája egy ideig még így is felfelé ívelt az olyan filmek révén, mint az Amerikai história X. Végül azonban rajta is felülkerekedett a feldolgozhatatlan siker, és 22 éves korára súlyos alkohol-, kokain- és heroinfüggővé vált, a történet pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is tart: noha 26 évesen sikeresnek tűnő rehabilitáción esett át, még négy évvel ezelőtt is volt kábítószerügye, ráadásul rendszeres vendég a bíróságokon erőszakos cselekmények miatt is, gyermeke láthatását megvonták tőle, és komolyabb filmekbe se nagyon tud bejutni.

Lindsay Lohan

Fotó: Getty Images

A modellkedést három-, a színészetet tíz-, az éneklést 15 évesen kezdő Lindsay Lohan valaha a szó legszorosabb értelmében vett tinibálvány volt, akit ráadásul többnyire a kritika is szeretett. Ennek fényében különösen elszomorító, hogy neve az elmúlt egy évtizedben a bírósági ügyekkel, a megszegett próbaidős előírásokkal, a rehabon töltött időszakokkal és a látványos fizikai leépüléssel fonódott össze, a múltját szinte végképp elfeledtetve. Mivel annak idején nagyon sokat ért el, teljesen eltűnni és lecsúszni így sem tud, de a nagy visszatérés valahogy sosem jön össze neki – talán mindennél többet mond róla, hogy még mindig csak 31 éves, de az egyik legnépszerűbb Google-keresés a nevére már most a „Lindsay Lohan fiatalon”.

Drew Barrymore

Fotó: Getty Images

Szerencsére azért akadnak olyanok is, akiknek tényleg sikerül felkelniük a padlóról, így némiképp pozitívabb hangulatban zárulhat az összeállítás. Az E. T.-vel hétévesen a köztudatba robbanó Drew Barrymore-ról szinte mindenki tudja, hogy négy évvel később már alkoholista, öt év múlva drogfüggő volt, 13 évesen pedig öngyilkossági kísérlet miatt került kórházba, de ma már mindez a múlt ködébe vész, neki ugyanis a rehabilitáció és a szakmai visszatérés is maradéktalanul sikerült, és azóta legfeljebb azzal okoz botrányt, hogy előre megrágja a gyerekeinek az ételt. Ez persze jól jelzi, hogy kicsit át is esett a ló túloldalára, de ilyen múlttal ez legyen a legnagyobb probléma – bárcsak ott tartana mindenki más is, akiről szó volt az iméntiekben, mint az immár hisztikezelésben is verhetetlen Drew Barrymore.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top