Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Sztárok

Görög Zita és Rea Milla egymásra fonódva – a Random Shooting Day 100-on jártunk

Megmutatjuk, hogy néz ki egy vérprofi divatfotózás egy uszkve 10 méter magas stúdióban, ahol a meleget csak egy hősugárzó biztosítja. A modellek fáznak, de pózolnak, körülöttük a fotós, a fodrász, a stylist és a sminkes sertepertél. Görög Zita és Rea Milla (hazai perspektívából nézve) formabontó fotósorozata készült el.

Szokás hőzöngeni, hogy a szemétláda újságírók ingyen járkálnak a nyári fesztiválokra, meg hogy VIP-karszalagjuk van a celebeseményekre, és hogy besomfordálnak a kulisszák mögé. Ebben persze mind van igazság, mert szerkesztőségenként korlátozott számban tényleg bejárunk a nyári fesztiválokra (hogy tudósítsunk), és ha hívnak, akkor celebeseményekre is megyünk (hogy összehozzuk Köllő Babettet Rembrandttal), sőt ha úgy alakul, akkor egy divatfotózás kulisszái mögé is belátunk – szemetek viszont akkor lennénk, ha ebből az égadta világon semmit nem mutatnánk meg. 

Fotó: Neményi Márton

Kicsit több, mint 100 héttel ezelőtt az ország legjobb fodrászának titulált Koczka (a Megasztár első két évadjában a képernyőn is láthattad, ő csinálta az énekesek frizuráját) ötletéből indult a Random Shooting Day, amiről tavaly októberben már közöltünk egy szép, nagy, sokfotós, magazinos összeállítást. A hazai divatvilágban akkor már bőven híre volt a társulásnak, ami eredendően azzal a céllal jött létre, hogy emberek közösen alkossanak – most viszont ez az egyik legjobb dolog, ami a szűkebb divatszakmában történik.

Fotó: Neményi Márton

A Random célja már bőven túlmutat a divatfotókon, eljutottak a társadalmi felelősségvállalás szintjére, értsd: tavalyi kiállításukkor a képek árverése során összegyűlt 817 ezer forint gyűlt össze, amit a Fábián Juli Emlékalapítványnak ajánlottak fel, idén év vége felé újabb árverés lesz, és egy másik alapítványnak, segélyszervezetnek adnak pénzt. 

Fotó: Neményi Márton

Segítséget nyújtanak

Fábián Juli 2017. december 16-án hunyt el, halála megrázta a zenészszakmát, a róla elnevezett alapítványt nem sokkal a halála után hozták létre. A szervezet weboldala szerint a céljuk „olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak fellépni, alkotni, dolgozni, így elesnek a pénzkereset lehetőségétől. Az alapítvány másik célja az énekesnő emlékének ápolása.”

Az eredeti forgatókönyv szerint a Random hetente fényképez, a munkafolyamatok irányítása Koczka kezében van, a rendszer nagyjából a következő: csütörtökön egy modellügynökség küld egy képet egy modellről, ami bekerül a Random Shooting Day zárt Facebook-csoportjába. A képet „lecsaphatja” bárki: fotós, sminkes, stylist, tényleg bárki. Az illető vasárnapig megálmodja a koncepciót, majd aznap megosztja Koczkával. A koncepciót (mármint moodot, ahogy a divatszakik mondják) Koczka hétfőn felteszi a Facebook csoportba, és „lecsapnak rá” a hiányzó szakemberek. Hétfőn elkezdik megszervezni a csütörtöki munkát – ami fix, hogy a hajat Koczka csinálja.

Fotó: Neményi Márton

A modellügynökségek felé igények nincsenek, jöhet kezdő vagy profi modell is: méret, szem- és bőrszín nem számít, a lényeg, hogy csütörtökönként küldjenek egy embert, és utána eljöjjön a hétfő, ahol már egy szűkített csoportbeszélgetésben megbeszél mindent a heti aktuális csapat. A 100-adik fotózásra pedig azért jöttünk el, mert az egyik modell a szintén Megasztárral országosan ismertté váló Görög Zita, illetve Rea Milla, ő az a Szomáliából menekült 20 éves modell, akit 2018 októberében a Marie-Claire fotózott a címlapjára.

Fotó: Neményi Márton

Rea Milla (Káfia Mhdi) négy éve érkezett Magyarországra, azóta tökéletesen megtanult magyarul, napi munkája mellett modellkedik az Avantage Models szárnyai alatt. Egyre több felkérést kap, éjfekete bőrszínének köszönhetően egyrészt kuriózumnak számít a hazai divatszakmában, másrészt feladja a leckét a sminkeseknek – mondják is, hogy másképpen kell „rajta” dolgozni, mint az „átlag” magyar modelleken.

Fotó: Neményi Márton

Jellemzően nincs meg az az alapozó a táskánkban, ami a fekete bőrhöz kell – mondja Dömsödi Orsi sminkes. – Körbejártam a várost, mire megtaláltam a megfelelőt, végül a MAC-nél jött szembe. Náluk az üzletpolitika része, hogy minden bőrszínhez árulnak alapozót.”

Fotó: Neményi Márton

Orsi már azon a csütörtökön eldöntötte, hogy a Random 100-ban részt akar venni, amikor Koczka egy héttel a fotózás előtt „kihirdette” a Facebook csoportban, hogy kik lesznek a modellek, és várta a hétfő reggelt, hogy le is csaphasson a melóra. „Beállítottam az ébresztőt reggel 7 órára, de már negyed órával előbb felébredtem. Megláttam Koczka üzenetét, és azonnal jelentkeztem. Ez volt a hatodik Random fotózásom, viszont az első olyan, ahol a mood Koczkáé volt. Elmondta, hogy nagyjából mit szeretne, de attól a pillanattól kezdve szabad kezet kaptam.” 

Fotó: Neményi Márton

A mood lényege Koczka elmondása szerint, hogy ott van Görög Zita, aki húsz éve az ország egyik legkeresettebb modellje volt (sőt, egész szép nemzetközi karriert is befutott), és ott van Rea Milla, aki pedig manapság, húszévesen az egyik legjobban keresett modell Magyarországon. „Csodálatos páros! – mondja Koczka. – Azt akartam, hogy a két modell bőrszíne úgy keveredjen, hogy megérintik egymást. Orsitól csak azt kértem, hogy a sminkjük letisztult legyen, Natitól pedig pusztán annyit, hogy a ruhákban a fekete és a fehér domináljon.” 

Fotó: Neményi Márton

Gyulai Nati ruhatervező és stylist egy nap alatt válogatta össze a ruhákat a fotózáshoz. „Megtudtam, hogy kik lesznek a modellek, és… azonnal tudtam, hogy meg szeretném csinálni. Több szempontból is szerencsém volt, hogy le tudtam csapni a munkára: egyrészt azért, mert nem volt csütörtökre beírva más, másrészt meg a macskám miatt. Tudtam, hogy hétfő reggel érkezik a mood, de ha nem ébreszt fel a cica, akkor lemaradtam volna az egészről. Koczka a megszokotthoz képest előbb küldte az üzenetet a csoportba, talán már 6:20-kor jött a levél.” Nati a munkáinál „erőlteti” a magyar tervezők, divatüzletek kreálmányait, holmijait: a Random 100-on például az Awa Clothes, a Colourmystyle Store, a Delacier, a Havran Bags and Clothes, a Home of Fashion, a Kontur Fashion, a Klauzál 1, a Leanea Jewelry, a Márta Edöcs Glass, a Nati 100% PURE IDEA (ez Gyulai saját márkája), a Pakamé, a Rienne Creations, a Schilling Kolos Hat, a Virivee, a Wessely Jewel, a Wyhoys, az 1975 fashion és az Atelier Palmetta ruháit, ékszereit, kiegészítőit vitte magával, aztán amikor délután 4-kor vége lett a fotózásnak, vitte vissza az illetékesekhez. 

Fotó: Neményi Márton

A fotókat (amiket következő hétfőn meg is mutatunk) Almási Csaba fényképész készítette, a modellek pedig, ahogy a Random története során eddig mindenki, ingyen vállalták a szereplést. Koczka azt mondja: „Az első szóra boldogan bólintottak.”