Sztárok

X-Faktor vagy Sztárban sztár leszek: nem csak a nyeremény eltérő

Ősztől két nehézsúlyú versenyző, az X-Faktor és a Sztárban sztár leszek küzd a tévénézők figyelméért az RTL Klubon és a TV2-n. Az eddig ismert információk alapján összehasonlítjuk a két műsort, hogy tudjuk, mire lehet számítani.

Két nagyágyú verseng majd egymással ősztől a tévéképernyőkön, a TV2 ugyanis tehetségkutatóvá alakítja az egyik legsikeresebb show-műsorát, a Sztárban sztárt, míg az RTL Klub újabb X-Faktor-évaddal készül a nézőknek. Úgy döntöttünk, hogy összevetjük a két műsort néhány alapvető szempont alapján, hogy lássuk, mire lehet majd számítani a nagy összecsapástól.

Régi bevált recept a vadonatúj koncepció ellen

Az X-Faktor különösebb bemutatásra nem szorul, régi ismerőse a tévénézőknek, a Sztárban sztár leszek formátum viszont még ismeretlen a közönség előtt. Nem véletlenül: a Sztárban sztár az Endemol Your Face Sounds Familiar című műsorcsaládjának tagja, és számos országban bemutatták (persze mindenhol egy kicsit eltérő formában), arra viszont nemigen volt példa máshol, hogy tehetségkutatóvá alakítsák a produkciót, ahogy azt most a TV2 teszi.

Frissesség és fiatalítás

X-Faktor: Nehéz nem észrevenni azt a tudatos fiatalítást, ami az elmúlt években az X-Faktort jellemezte. Érezhetően kezdték az Instagram-generációra szabni a műsort, és bár sokan kételkedtek abban, hogy sikerül a YouTube elől ismét a képernyő elé csábítani a fiatalokat, a legutóbbi évad nézettségi adatai azt mutatták, hogy ez bizony bejött. „Ez nyilván nagy részben a castingnak köszönhető, olyan fiatal, trendi előadók szerepeltek a műsorban, akikért rajongani tudnak a tinik. Ennyit számít az, hogy a fiatal nézőket újra meg tudtuk fogni” – mondta erről az Indexnek Verebély Marcell, az X-Faktor kreatív producere.

Az előjelek alapján az idei évad kapcsán sem kell arra számítani, hogy visszakoznának a készítők: utal erre a fiatal zsűri, illetve az is, hogy a készítők arra ösztönzik a jelentkezőket: igyekezzenek minél frissebb dallal bemutatkozni. „Egy mentor, aki ott ül a pultban, egy picit azt várja, hogy a versenyző a mai trendeknek megfelelő zenét hozzon, hiszen ő maga is ezt hallgatja” – mondta az idézett cikkben Verebély Marcell, és lássuk be: tényleg könnyebb is megfogni a Z-generációt egy Billie Eilish-feldolgozással, mint a nyolcvanadik Mariah Carey-dallal.

A 2018-as X-Faktor győztese, az USNK (Fotó: Smagpictures.com/Szabolcs Birton)

Sztárban sztár leszek: Hogy friss a formátum, az nem kérdés. Már nem ismert emberektől várják, hogy más bőrébe bújjanak, hanem civilek mutathatják meg, hogyan tudnak átalakulni egy hazai vagy külföldi hírességgé. Hogy a műsor nem válik egy újabb Nagy duetté – ahol aztán nem alap a jó énekhang –, arra pedig a készítők nagyon figyelnek, hiszen a felhívásban is kikötötték: fontos, hogy a jelentkezők jól énekeljenek.

Mentorok és mesterek

X-Faktor: Az elmúlt időszakban csak a női mentorok cserélődtek az X-Faktorban.  Tóth Gabi három évad után győztes mentorként távozott, ekkor csatlakozott az RTL tehetségkutatójához Radics Gigi, aki két évad után távozott a műsorból, mert Amerikában akar zenélni. Gáspár Laci, ByeAlex és Puskás Peti hármasa azonban marad a helyén, erről a kreatív producer korábban így nyilatkozott az Indexnek: „Nagyon fontos, hogy ez a három fiú rendkívül tiszteli a másikat, és senki nem gondolja azt, hogy csak őmiatta működik ez a dolog.”

A fiúkhoz tehát új női mentort kellett keresni, akit a készítők Dallos Bogi személyében találtak meg. „Szórakoztató volt, friss, bátor, és nem rejtette véka alá a véleményét. A fiúk is bírták, egyből befogadták, megvolt a közös hang, a kémia” – mondta erről az Indexnek Verebély Marcell.

Az X-Faktor zsűrije és műsorvezetője: ByeAlex, Kiss Ramóna, Dallos Bogi, Puskás Peti és Gáspár Laci (Fotó: RTL Sajtóklub)

Sztárban sztár leszek: Karakterekre építi fel a műsorát a TV2, és ez nemcsak a jelentkezőkre, hanem a mesterekre is igaz – hiszen a Sztárban sztár korábbi műsoraiban mindig két produkcióval lehetett igazán nagyot tarolni: vagy a szívig hatoló, mély, drámai dalokkal, vagy a legnagyobb partiarcokkal. Bereczki Zoltán, aki a műsor első évadát nyerte meg, most mesterként tér vissza a stúdióba, és azt mondja, nem parodizálást, hanem utánzást vár el a jelentkezőktől. Számára az ideális versenyző érzi, hogy valami sok-e már, vagy sem, és képes a finomhangolásra, illetve a szórakoztatásra.

Nem mehetünk el mellette szó nélkül, hogy az eddig elmondottakon túl van egy szomorú hasonlóság is a két műsor közt:

sem az X-Faktor, sem a Sztárban sztár leszek nem képes elszakadni az „egyetlen nőt a mester/mentor székbe” elvtől.

A TV2 műsorában most a várandós Tóth Gabi lesz az egyetlen nő, aki korábban három évig az X-Faktorban válogatta a tehetségeket. Ő a Sztárban sztár leszek jelentkezőitől bátorságot és merészséget vár. Nem árul zsákbamacskát, azt mondja, keménykezű mester lesz, de megéri harcolni és sokat dolgozni a győzelemért (mondjuk, mentorként már láttuk, szóval tudjuk is, mit várhatunk tőle).

Tóth Gabi sokakat meglepett

Sokakat meglepett, hogy a kismama Tóth Gabi elfogadta a felkérést. A boldog énekesnő ezzel kapcsolatban így fogalmazott a Blikknek: „Természetesen ez más helyzet, mintha a színpadon ugrálnék, énekelnék, nem is beszélve a fellépések miatti rengeteg utazásról. A műsorban szerepelni teljesen rizikómentes dolog. Megnyugtatok mindenkit, jól fogok viselkedni, sokat pihenek, valamint nem erőltetem meg magam a forgatások alatt.”

Ami a többieket illeti, Pápai Joci is versenyzőként indult korábban a Sztárban sztárban, nála a humoré lesz a főszerep, és elsősorban a különleges karaktereket keresi majd a castingon. A mesterek csapatának utolsó tagja Horváth Tamás, aki az ötödik évad győztese volt. Az ő üzenete egyszerű: olyan csapattagokat vár, akik hisznek magukban, és beleadják a szívüket a produkcióba.

Bereczki Zoltán, Horváth Tamás, Tóth Gabi és Pápai Joci (Fotó: TV2)

Nyújtják, mint a rétestésztát?

X-faktor: Az X-Faktor az utóbbi két évadban kezd alkalmazkodni a netes világhoz, vagyis ahhoz a tényhez, hogy minden felgyorsult, így egyetlen műsort négyórásra tervezni, és egy évadnyi tehetségkutatót 20 élő epizódon át húzni logikátlan. Noha volt olyan szezonja a tehetségkutatónak, amikor még szombaton és vasárnap is volt adás, a legutóbbi, nyolcadik évad már csak öt élő műsorból állt, amit előtte a válogatók, a tábor és a mentorházas epizódok előztek meg.

A szlogenek

Feltűnt már, hogy az X-Faktor minden évben új szlogennel indult?

2010 az X-Faktor éve! (2010) * X-Faktor, a zene jövője! (2011) * A hangerő velünk van (2012) * X-Faktor, az új generáció (2013) * Vannak új csodák! (2014) * Lesz miről beszélni! (2016) * Veled folytatjuk! (2017) * Tehetségből végtelen (2018) * Milliók várnak (2019)

Sztárban sztár leszek: A Sztárban sztár leszek három szakaszból áll, melyek közül az első maga a casting: itt lesz először szerepük Tóth Gabiéknak is, akik immár nem ítészként, hanem mentorként, hoppá, bocsánat, mesterként választják ki azokat a jelentkezőket, akikkel dolgozni szeretnének a műsor további részében. A második szakaszban távozniuk kell azoknak, akiknek nem sikerült meggyőzniük a mestereket arról, hogy az élő adásban van a helyük, a harmadik szakaszban, vagyis a döntőben minden mester három versenyzőt állíthat csatasorba. Hogy ez mennyi epizódot és hány perces műsoridőt takar, azt még nem tudjuk.

Nyeremény

X-Faktor: Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mit nyernek a kilencedik évad győztesei, de inkább többet, mint kevesebbet mondanánk a legutóbbi széria fődíjánál (12 millió forint plusz 10 millió, amit a karrierjére fordíthat a győztes; dubaji utazás).

Sztárban sztár leszek: 10 millió forint és a „Magyarország legsokoldalúbb előadója” cím.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top