Sztárok

Soha nem volt ilyen vagány és önbizalommal teli Hosszú Katinka

Az újabb sikereket elnézve Hosszú Katinka minden kétkedőnek bebizonyította, hogy Shane Tusup nélkül is boldogul. Soha nem volt olyan magabiztos, mint manapság.

Egy éve annak, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup közleményben tudatta, kapcsolatuk menthetetlen, mindenhogy szétválnak az útjaik. Sokan sok mindent pletykáltak azóta, de nem kell nagyító hozzá, hogy észrevegyük: az úszónő most ragyog a boldogságtól.

Voltak jelek, de jöttek a sikerek

Repüljünk vissza az időben, egészen 2013 augusztusáig. Ez volt az a hónap, amikor Hosszú Katinka kimondta az igent amerikai edzőjének Shane Tusupnak. A ceremóniát a Seychelle-szigetekhez tartozó Mahén tartották, a szerelmesek szűk családi körben, mezítláb keltek egybe. Hosszú évekig láthattuk őket együtt. A sikerek jöttek, Katinkából háromszoros olimpiai bajnok lett, közös úszóklubot alapítottak, de a háttérben mindig ott volt a kívülállók számára kissé furcsa jelenség, vagyis a medence partján, dagadó erekkel kiabáló férj. Az edzők közül többen nyilatkoztak olyat, hogy kiabált velük Shane, angolul az f betűs szót használta, de Katinka kitartott. Ők ketten összezártak. 2017 novemberében azonban valami megváltozott Hosszú Katinka és Shane Tusup körül, decemberben pedig a sportoló már egyedül indult egy versenyen, férje és edzője nem volt mellette.

Shane és Katinka (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

Erről az időszakról egyikük sem szívesen beszélt. Úgy tűnt, megpróbálják rendezni a kapcsolatukat, erre mutatott az is, hogy januárban Shane egy díjátadón magyarul kért bocsánatot. Hónapokig ment a találgatás, hogy mi lesz a házasságukkal, mi lesz a közös munkával, hogy eközben ők ketten mit éltek át, azt még csak sejteni nem sem lehet. Végül egy évvel ezelőtt, 2018 nyarán közleményben tudatták, hogy a közös munkájuknak és a házasságuknak is vége. A közös barátok szerint Shane a Katinkára emlékeztető tetoválásait is eltakartatta. Míg az úszónő próbált feltöltődni nyáron és kivenni egy kis pihenőidőt, megszólaltak az úszótársai is. Jakabos Zsuzsa, egy videóinterjúban arról beszélt, hogy bár korábban nagyon jóban voltak Katinkával, mióta elkezdett Shane-nel edzeni, nem annyira beszéltek. Kettejük rossz viszonya egyébként azóta jobbra fordult, egy versenyen például, ahol váltóban bronzérmet szereztek, ismét őszintén mosolyogtak egymás mellett.

Jakabos Zsuzsa és Hosszú Katinka a 2018-as budapesti Úszó Világkupán (Fotó: MTI Fotó: Czagány Balázs)

A bajai kislány erősebb lett

A nyár elteltével mindenki Katinka terveire volt kíváncsi. Tudni akarták, hogyan él, hogyan dolgozza fel mindazt, ami vele történt az elmúlt hónapokban.

„Úgy érzem, több lettem a házasság és a válás által is. A törékeny bajai kislány erősebb lett. Shane-nel a kapcsolatom különösen bonyolult volt, hiszen emberileg, szakmailag és üzletileg is kapcsolódtunk, és ezt a hármas kötődést iszonyúan nehéz egyenként szétszálazni” – mondta a Nők Lapjának tavaly ősszel, hozzátéve azt is, hogy sok minden változott benne, például az, hogy már nem szívesen rakja ki magát ennyire a kirakatba. Pár hónappal később, a Blikknek azt mondta, nem mindig tudott erős maradni a szakítások alatt.

„A nehézségek ugyanakkor megerősítettek, s keményebb lettem, mint valaha voltam. Nagyon hálás vagyok, hogy van nekem az úszás, amely mindig biztos pont volt az életemben, és most is támaszt nyújtott.”

Fotó: Lintao Zhang/Getty Images

Szabadulni, mindenáron

Idén februárban már egy lap tényként kezelte, hogy lezárult Hosszú Katinka válása, sokan azt is biztosra vették, hogy a procedúrára Magyarországon került sor. Csakhogy tavasszal, maga a bajnoknő adott interjút a 24.hu-nak, amiben azt is elmondta, a válóperes bírósági tárgyalás az Egyesült Államokban volt, a per lezárult, nem kell az osztozkodáson gondolkodnia, és a múlt helyett a jövőre koncentrálhat.

„Inkább azt mondanám: örülök, hogy vége. Maradjunk annyiban, ezt a meccset Shane nyerte… Úgy mentem oda, hogy mindenképp megegyezek” – mondta szűkszavúan, mégis sokat elárulva Hosszú Katinka. Persze felmerült a kérdés, hogy az egykori házaspár miért nem Magyarországon vált el, alapvetően itt éltek, közös vállalkozásuk is idekötötte őket.

„Sokkal racionálisabb vagyok, mint Shane, akit többnyire az érzelmei vezérelnek. Ez volt a racionális döntés” – válaszolta Katinka.

Férfiak Katinka új életében

Időközben persze Katinka, a szingli nő is kezdett újra máshogyan nézni a világra. Sokkal többet lehetett mosolyogni látni, sokkal lazábbnak tűnt a versenyeken, miközben szállította hazánknak a szebbnél szebb érmeket. Bebizonyította, hogy a „legvégén” igenis ő az, aki a medencében behúzza az utolsó csapást, és érezhetően lelkileg is egy stabilabb fázisba ért az élete. Persze új szerelmekről is hallani lehetett. Először úszótársával, Dudás Dániellel boronáltak össze, aki 2018-ban Katinka csapatához is leszerződött. Ők ketten soha nem beszéltek arról, hogy együtt lennének, ám tavaly ősszel egy névtelen ismerős, így beszélt róluk:

„Nyílt titok az uszodában, hogy együtt vannak. Ám a nyilvánosság előtt nem vállalják fel a szerelmüket. Nem láttam még, hogy kézen fogva sétálnának a medence partján, vagy nyíltan megcsókolják egymást, de még puszit sem adnak a másiknak. Mégis szikrázik körülöttük a levegő.”

Hosszú Katinka és Dudás Dániel (Fotó: Hosszú Katinka Facebook oldala)

Ezt némileg megcáfolta egy két hónappal későbbi újságcikk, amely már arról szólt, hogy Katinka párja egy teljesen civil férfi, és kapcsolatuk nagyon az elején tart. Amikor az úszónő édesapjából próbálták kiszedni, hogy mégis kivel él együtt a lánya, ő közölte, hogy Katinka szingli, ám csodásan érzi magát a bőrében. A testvérével, Ádámmal él együtt egy budai házban, és a családjával tölti mindennapjait. A legfrissebb hírek szerint Katinka szívét mégis meghódította egy férfi, akivel kézen fogva sétáltak Barcelona utcáin június közepén. Az úszónő új párja nem más, mint Gelencsér Máté, aki korábban maga is úszott, mostanság pedig modellkedik. Hosszú Katinka édesapja mesélt ennek kapcsán a BEST magazinnak: 

„Természetesen egy szülő mindig nagyon örül, ha a gyermekét boldognak látja, s ez alól én sem vagyok kivétel. Remélem, Máté személyében sikerül megtalálnia azt a férfit, akire vágyott, én már nem is vágyom többre.”

Máté édesapja, Gelencsér András úszóedző pedig annyit mondott, hogy minden szülő örül, ha a gyereke boldog.

Előtört egészséges magabiztosság

Katinka és Shane annyira összeforrt, hogy sokáig nekünk, rajongóknak is furcsa vagy inkább elképzelhetetlen volt kitalálni, hogy mégis milyenek lesznek külön-külön. Katinka ezt érezhette is, mert minden kétkedőnek üzent, olyan elképesztő magabiztossággal, amit a sikerek ellenére sem láttunk rajta, amíg házasságban élt.

„Az elmúlt évben, miután kikerült mellőlem a férfi, előfordult, hogy megkérdőjelezték, Shane nélkül is lehetek-e én Iron Lady. De kérdem én: ki állt helyt a medencében és a tárgyalóasztalnál is eddig?” 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Moments from Katinka 30 by Red Bull 🙌🏼🙏🏽💃

Iron Lady (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés,

Most nem a továbbra is szép sporteredményekre gondolunk, hanem Katinkára, az üzletasszonyra, akinek klubjához sorra csatlakoznak a világsztár úszók. És Katinkára, a nőre, aki a harmincadik születésnapján minden eddiginél vagányabb, és magabiztosabb nőként ünnepelt. Hogy ez a fajta ragyogás, folyamatos optimizmus honnan ered, Katinka titka marad. Gyerekek ezreinek példaképe, miatta ver hevesebben a szívünk egy-egy verseny alatt, és miatta lesz könnyes a szemünk, amikor a viadalok végén a magyar zászlót húzzák a legmagasabbra. Mi csak azt kívánhatjuk, hogy az elmúlt másfél év cirkusza után megtalálja azt a stabilitást és boldogságot, amiről talán sokáig lemondott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top