Sztárok

Vizes-vb: Cseh remekelt, Kenderesi az életéért küzdött, Hosszúék megütötték a jackpotot

Cseh László idei legjobbját úszta, Kenderesi Tamás szétúszással lett döntős, a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó pedig oltári szerencsével szerzett olimpiai kvótát a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján.

Kenderesi Tamás szétúszással bejutott a döntőbe 200 méter pillangón a kvangdzsui úszó világbajnokság negyedik napján, szerdán. A 22 éves magyar versenyző, az aktuális világranglista második helyezettje kedden az előfutamból a tizenegyedik helyen jutott tovább, az elődöntőben viszont holtversenyben a nyolcadik időt úszta a bolgár Antani Ivanovval, így az egyik leggyilkosabb számban szétúszás várt rá a szerda délelőtti program felvezetéseként. A két úszó, ahogyan arra számítani lehetett nem szakadt meg, s csak a végén döntötte el a dolgot, Kenderesi végül 13 század előnnyel, 1:59.39-es idővel csapott célba.

Kenderesi Tamás (Fotó: MTI)

„Ez nagyjából egy országos bajnokság előfutamának felelt meg. Jól ismerjük egymást, furcsa volt, hogy pont vele kerültem össze, de sikerült kontrollálnom a futamot. Furcsa gondolatok vannak a fejemben, mert a felkészülésem jobban sikerült, mint az országos bajnokság előtt, ahol olyan időt úsztam, amivel itt simán érmes lehetnék” – nyilatkozta Kenderesi és hozzátette, hogy a előfutamok előtt egész éjjel fájt a feje, a helyi ételek miatt pedig a gyomorpanaszai voltak, így alig aludt az elmúlt napokban. „Nincs bennem túl sok pihenés, ezt szeretném pótolni, abba akarok kapaszkodni, hogy a vb előtt nagyon jól ment az edzés, ennek pedig valahogyan ki kell jönnie” – fűzte hozzá.

A szám olimpiai bronzérmese sérüléssel küszködik, oldalsó térdszalagszakadással versenyez Kvangdzsuban, ezért gyakorlatilag rögtön a világbajnokság után megműtik majd.

Cseh: Tudok én úszni

Cseh László 200 méter vegyesen a legjobb idővel jutott elődöntőbe, mellette ugyancsak az esti programban érdekelt lesz Németh Nándor 100 méter gyorson, Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána pedig 200 méter pillangón. Ugyan a fináléba nem jutott be, de 12. helyével olimpiai kvótát szerzett a 4×100 méteres vegyes vegyesváltó.

Az előfutamok során a magyarok közül elsőként Németh Nándor állt rajthoz 100 méter gyorson: a BVSC 19 éves versenyzője a 13 előfutamból a tizedikben kapott helyet, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal marad el saját országos csúcsától, ez pedig összesítésben a hatodik helyet jelentette.

Férfi 200 méter vegyesen a kilencedik vb-jén szereplő Cseh László és Bernek Péter képviselte a magyar színeket. Cseh 1:57.79-cel messze idei legjobbját úszta – ez mindössze kilenc századdal rosszabb, mint hat évvel ezelőtt Barcelonában a döntőben –, és az első helyen jutott az elődöntőbe. „A végén azért elfáradtam, de még mindig nem tudtam magam kiúszni, kicsit még gyakorolni kell. A végén láttam, hogy Szeto Daija mögöttem van, de nem akartam megégetni magam, kellett a jó idő, inkább meghúztam kicsit. Ha délután ugyanennyit úszok, annak nagyon örülök, ha bejutok a döntőbe, annak még inkább, ez megerősít abban, hogy van bennem még, és tudok én úszni, csak vannak néha problémák” – nyilatkozta Cseh.

Bernek Péter 2:02.56-tal a 31. lett.

Hosszú: Olyan volt, mintha nyertünk volna a lottón

Női 200 méter pillangón ugyan Hosszú Katinkáé a világ idei második legjobb ideje, mivel ezt már az országos bajnokság után úszta, az ott őt legyőző Európa-bajnok Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána indulhatott ebben a számban Kvangdzsuban. A két magyar egymás mellett úszott gyakorlatilag végig, és csak a világranglista vezetője, az amerikai Hali Flickinger győzte le őket a világ idei legjobbjával (2:05.96). Kapás 2:07.60 perccel a második, Szilágyi 2:08.16-tal a harmadik idővel ment tovább.

A 4×100 méteres vegyes vegyesváltó a Bohus Richárd, Sztankovics Anna, Szabó Szebasztián, Hosszú Katinka összeállításban indult, 3:48.44 perccel futamában a hetedik helyen csapott célba, de japánokat kizárták. Az utolsó futamban végül a kínaiak is erre a sorsra jutottak, ez pedig azt jelentette, hogy a 12. helyen zárt a váltó, így jövőre a tokiói olimpián ebben a számban is ott lehetnek a magyar úszók.

„Eredetileg a döntő volt a célunk, de ahogy megláttuk az időnket, utána gyorsan lejjebb adtunk belőle. Aztán kicsit olyan volt, mintha nyertünk volna a lottón” – mondta Hosszú Katinka.

A szerda esti programban Milák Kristóf és Kenderes Tamás a 200 méter pillangó közép-európai idő szerint 13.47 órakor kezdődő döntőjében lesz érdekelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top