Sztárok

Ők már mind bizonyították: jobb elnökök lennének Donald Trumpnál

Trump valóságshow-sztárból vált a világ legnagyobb hatalmú emberévé, vagyis ha neki sikerült, egy színésznek miért ne jöhetne össze? Ráadásul sok színész már kipróbálhatta magát az Egyesült Államok elnökének szerepében, és remekül helytállt.

A szakértők ugyan véreset pisilnek már a gondolatától is, hogy Donald Trump kihívói szintén a show businessből érkezett, ismert emberek legyenek, de ez persze még nem akadályozza meg a népszerű sztárokat abban, hogy időnként bedobják a közösbe: valóban érdekli őket, hogy egyszer komolyan harcba szálljanak az Egyesült Államok elnöke címért. Persze olyan nagyon senki nem gondolja komolyan a dolgot, hogy már a következő elnöki ciklusban gondolkodjon, de így is sanszos, hogy Oprah Winfrey vagy Dwayne Johnson egyszer valóban ringbe lépjen, és kampányoljon azért, hogy ő léphessen Barack Obama és Donald Trump örökébe. Azonban akadnak olyanok színészek, akik a karrierjük során kipróbálhatták, milyen az Egyesült Államok elnökének életét élni, és nem is vallottak kudarcot. Cikkünkben csak a bölcs és karizmatikus filmes/tévés elnökök közül válogatunk.

Harrison Ford

GIF

Ahol bizonyított: Az elnök különgépe (James Marshall elnök)

Elnöki duma:

TAKARODJ A GÉPEMRŐL!

Négy évvel idősebb Donald Trumpnál, de legalább tizenöttel tűnik fiatalabbnak nála. Jelenleg színészként amúgy sem szakad bele a munkába – talán egyszer tényleg elkezdi forgatni az Indiana Jones régóta emlegetett ötödik részét – , így bőven akadna ideje kampányolni. A csibészes mosolya még ma is működik, bár tény, hogy sosem fosta magából a szót, a nagyívű beszédek mondása valószínűleg nem tartozna az erősségei közé. Ráadásul egy ismert és népszerű színésznőt hozna magával First Ladynek Calista Flockhart személyében.

Aki kételkedik abban, hogy Ford jó választás lenne, az gyorsan nézze meg Az elnök különgépe című mozit, amelyben emberünk nem csak nagy szavakkal végez a világ terroristáival, hanem a saját kezével: amikor gazfickók elrabolják az Air Force One-t, ő egyenként vadássza le őket az elnöki öltönyében. Szélsőjobbos terrorizmus vagy szélsőséges muzulmán terrorizmus: nála egyre megy. Ő bizony elintézi a rosszfiúkat, és közben végig ember marad.

Morgan Freeman

GIF

Ahol bizonyított: Deep Impact (Beck elnök), Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása (Allan Trumbull elnök)

Elnöki duma:

Milliók vesztek oda, és megszámlálhatatlanul sokan váltak otthontalanná. De a víz visszahúzódik, a városok pedig újjáépülnek. És a hősök meghalnak, de emlékezni fogunk rájuk. Tisztelgünk előttük minden lerakott téglával, minden elültetett maggal, minden felnevelt gyerekkel. Megtanuljuk ünnepelni mindazt, amit visszakaptunk. A bolygónkat. Az otthonunkat. És akkor most kezdjük is el.

Elég sokan vannak a világon, akik, ha elképzelik Isten hangját, akkor a teremtő Morgan Freeman hangján szól hozzájuk, sőt elég sokan látják is maguk előtt Morgan Freemant Istenként. Márpedig ha valaki jó arra, hogy a világ leghatalmasabbját ilyen meggyőzően eljátssza, annak igazán piskóta meló a Föld bolygó leghatalmasabb emberét alakítani. Van is már benne némi rutinja. A Deep Impactban egy meteor közeledett a bolygónk felé, így volt alkalma bizonyítani, hogy vészhelyzetben is képes meghozni a nehéz döntéseket, míg a Támadás a Fehér Ház ellen filmekben – ahol elnökként Aaron Eckharttól veszi át a stafétát – a földi világ gonosztevőivel találja szemben magát, akik az életére törnek. Egy biztos: legyen bármekkora baj a világban, ha Morgan Freeman hangján próbál valaki megnyugtatni minket, mi mind jól lenyugszunk. Ennek a hangnak ugyanis nem lehet ellenállni.

Bill Pullman

Fotó: Profimedia, Mary Evans Picture Librar

Ahol bizonyított: A függetlenség napja (Thomas J. Whitmore elnök)

Elnöki duma:

Szólítsuk meg a nemzetet! Rengeteg halálra rémült ember lehet most odakint.

Titkon mind arra vágyunk, hogy ha beüt egy ország életében a nagy krach, egy olyan ember üljön a vezetői székben, aki számára az első az állampolgárai élete és biztonsága, és csak ez után jön minden más. És el lehet képzelni annál nagyobb krachot, mint hogy metropolisznyi méretű repülő csészealjak kezdik pusztítani a nagyvárosokat, és ezáltal megsemmisíteni az emberi civilizációt? 

Ha baj van, kell valaki az élre, aki értünk dolgozik, és ki más lehetne jobb egy megbízható karakterszínésznél, aki nem próbált sosem a reflektorfényben villogni, hanem megelégedett azzal, hogy a munkája minősége beszéljen helyette. Bill Pullman csodásan alakította Thomas J. Whitmore-t, és olyan lelkesítő beszédet rittyentett az emberi civilizáció végének kapujában, hogy még innen, Budapest alsóról is legszívesebben rohantunk volna megvédeni Amerikát! Ilyen egy igazi elnök. Szavazzatok Bill Pullmanra!

Michael Douglas

Fotó: Profimedia, Entertainment Pictures

Ahol bizonyított: Szerelem a Fehér Házban (Andrew Shepherd elnök)

Elnöki duma:

Héttrillió dollár értékű kommunikációs berendezés áll rendelkezésemre, de így sem sikerül megtudnom, nyert-e a Packers.

A királyi családok szerelmi ügyeibe mindig imádunk belenézni, és ha valamit igazán lehet irigyelni az angoloktól, akkor azt, hogy a B és C kategóriás celebek mellett ők hercegekről, grófokról és hasonlókról pletykálkodhatnak. Ha azonban az ember olyan országba születik, ahol csak elnök/miniszterelnök van, sokkal nehezebb az élete, lévén ezek az emberek a hivatali idejüket csak nagyon ritkán szokták ismerkedéssel/randizással tölteni. Amikor Michael Douglas ölthette magára az Egyesült Államok elnökének gúnyáját, ugyanolyan hiteles volt karizmatikus vezetőként, mint meghittségre vágyó, megözvegyült férfiként, és hatalmas mosollyal az arcunkon szurkoltunk azért, hogy végül megtalálja a boldogságot.

Douglas a való életben boldog és sikeres, legyőzte a rákot, és még a több mint százéves apja, Kirk is életben van, úgyhogy 75 éves kora ellenére még bőven belefér neki két elnöki ciklus. És valljuk be nyugodtan: Catherine Zeta-Jones csodálatos lenne First Ladyként.

Charlize Theron

GIF

Ahol bizonyított: Csekély esély (Charlotte Field elnök)

Elnöki duma:

Soha életemben nem féltem még ennyire. Pedig álltam már egy liftben Szaddám Husszeinnel.

Nos, mennyire jó elnöknek kell lenni ahhoz, hogy az ember masszívan becuccolva is meg tudjon oldani egy krízishelyzetet telefonon? Hát nagyon jónak! Bár a kérdéses jelenet során Charlotte Field még csak külügyminiszter, ám később részben a fenti incidens megoldása miatt válhat az Egyesült Államok elnökévé, akinek a népszerűsége még azt is elbírja, hogy egy olyan pasi lesz a szerelme, akiről körbemegy egy videó a neten, amint önkielégítés közben arcon spricceli magát… A politika a nőknek mindig nehezített pálya, még egy olyan nyitottabb országban is, mint az Egyesült Államok, éppen ezért ha valaki fel tud kapaszkodni nőként a csúcsra, arra érdemes odafigyelni. Charlize Theron vezető politikusként igazán üde színfolt a sok hatvanas, öltönyös férfi között, a humora is csodálatos – ezt egy interjú során volt lehetőségem megtapasztalni –, ráadásul helyén van a szíve, amit az életben azzal is bizonyít, hogy teljesen odáig van az örökbe fogadott transznemű gyerkőcéért. Nem kell ennél jobb ajánlólevél!

Martin Sheen

Fotó: Profimedia, Hollywood Archive

Ahol bizonyított: Az elnök emberei (Josiah Bartlet elnök)

Elnöki duma:

Az Egyesült Államok elnöke vagyok, és nem csak azoknak az embereknek az elnöke, akik egyetértenek velem.

Minden idők legnépszerűbb demokrata elnöke nem John F. Kennedy vagy Barack Obama volt, hanem Josiah Bartlet. Hogy ez a név nem mond neked semmit? Akkor biztosan nem nézted a maga idejében (sőt még sok évvel azután is) rendkívül népszerű Aaron Sorkin-sorozatot, Az elnök embereit, amelyben Bartlet elnököt felruháztak minden olyan álomszerű tulajdonsággal, amit valaha egy tökéletes elnökről gondoltunk. Bölcs, karizmatikus, elmés, aki nyugalmat áraszt magából, és tekintélyt parancsoló. Ráadásul azt is megmutatja, hogyan lehet együtt élni a sclerosis multiplexszel, és közben irányítani a világot.

Lehet, hogy Martin Sheen messze nem olyan tökéletes ember, mint Josiah Bartlet – hiszen van neki egy Charlie Sheen nevű fia, hogy csak egyetlen támadható pontot említsünk –, de aki ilyen eleganciával és természetességgel tud eljátszani egy ilyen volumenű embert, annak talán érdemes lenne esélyt adni a poszton, igaz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top