Sztárok

Videó: a 100 éves Bálint gazda elmesélt egy sosem hallott történetet

Az ország kertésze most először beszél hosszú és kalandos élete egyik legfájdalmasabb fejezetéről egy videóban.

Egy év halasztással, 1942 novemberében vonult be Bereckre munkaszolgálatra – derül ki az idén századik születésnapját ünneplő Bálint György videójából. A továbbiakban arról beszél, itt sorstársaival együtt milyen állandó megaláztatásokat és embertelen körülményeket kellett elviselniük. 

A felvétel annak apropóján készült, hogy augusztus végén jelent meg az ismert kertész rendhagyó életrajzi kötete. A Bánó András újságíró közreműködésével készült könyvben Bálint György mesél a családjáról, gyerekkori emlékeiről, a munkájához és a hazájához fűződő szeretetéről. 

A százéves kertész című könyvből, melynek dedikálással egybekötött bemutatója szeptember 7-én 10:30-kor, a Pozsonyi Pikniken lesz, az olvasók Bálint gazda életének eddig számos ismeretlen fejezetét is megismerhetik. Köztük a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait, vagy azt, mit érzett akkor, amikor megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.

Bálint Györgyöt mi is köszöntöttük századik születésnapja alkalmából. „Nagyon mozgalmas 100 évet éltem meg”mondta július végi videónkban, amikor kollégáink meglepték az ország kertészét. A videóban Bálint gazda elmondta, ma is nagyon aktívan éli az életét, több lapnak is ír cikkeket, kezeli a Facebook-oldalát és persze gondozza a saját kertjét, ahova minden alkalommal kiviszi az unokákat, hogy mutasson, tanítson nekik valami érdekeset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top