Sztárok

Ő Kajdi Csaba, a francia úri család sarja, a wannabe influenszerek és a celebek rémálma

Arisztokrata dédszülők, Franciaországban tervezett nyugdíjas évek. Őszinte, csipkelődő megmondóember a celebvilágban, de kedves, visszautasító a modellvilágban. Mégis mennyit tudunk Kajdi Csabáról?

70 ezer követő után kijár egy saját cikk Kajdi Csabának. Hiába ő az ország legismertebb modellügynökségének vezetője, ráadásul magyar lányok lettek a keze alatt nemzetközileg elismert modellek, mégis mindenki az Instagramján elérhető videókért van megőrülve. Hogy miért? Mert kimondja azt, amit mi is megbeszélünk a haverjainkkal, miután ránéztünk egy-egy wannabe celeb szponzortartalmakkal telepakolt social oldalára. Kajdi Csaba életét próbáltuk meg összerakni a saját idézeteivel, és a játék kedvéért a nevét is belecsempésztük a kiemelésekbe.

K, mint kedves visszautasítás

Kajdi Csaba közreműködésével olyan magyar nők lettek nemzetközileg elismert modellek, mint mondjuk Mihalik Enikő, de erről majd később. Az, hogy jó érzékkel válogatja meg az ügyfeleit, azt is jelenti, hogy a jelentkezőknek sok kritériumnak kell megfelelnie. Mit tesz egy modellügynökség vezetője, ha olyan kezdő jelentkezővel találkozik, aki nem felel meg? Talán meglep majd, milyen tapintatos.

„Ha a férfiakat nézzük, és mondjuk ki, »ronda« a feje, de nincs 180 centi magas, akkor jó helyzetben vagyunk, mert lehet azt mondani, hogy nem elég magas, és nem sérted meg a visszautasítással. Viszont, ha elég magas, de ronda a feje, akkor gondban vagyok, hogyan  mondjak neki nemet úgy, hogy ne bántsam meg. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy most nem ez a típus megy, vagy túlságosan karakteres vagy a modellkedéshez. Így visszautasítom ugyan, mint ügyfelet, de nem bántom meg”  – magyarázta a Laikus nevű YouTube- csatorna videójában Kajdi.

A, mint alanyok

Kajdi nem a levegőbe beszél, amikor azt mondja: követi azokat az embereket, akiket olykor parodizál az Instagram-videóiban. Úgy fogalmazott, élvezettel figyeli Hódi Pamela, Tápai Szabina vagy éppen Rubint Réka influenszerkedését.

J, mint jó ízlés

Kajdi önmagát gátlástalannak tartja, legalábbis ezt a jelzőt használta magára, amikor arról kérdezték, hogyan tudta több órán keresztül ennyire látványosan, de nem finomkodva „osztani” a magyar celebvilágot egy rendezvényen. Ám a gátlástalanság nem azt jelenti, hogy ízléstelen lenne, amit tesz; legalábbis saját maga így érzi.

„…Poénkodunk a jó ízlés hatarain belül… De ott volt Andy Vajna halála. Lehet szeretni, nem szeretni, de nyilvánosan szidni, pocskondiázni a halála után már ízléstelen” – így magyarázta ezt a kettősséget a Marie Claire magazinnak.

Kajdi Csaba (Fotó: Vadnai Szabolcs)

D, mint divatvilág

Kajdi húsz éve dolgozik a modellvilágban, számos modellt kinevelt és felnevelt, Ebergényi Rékától Mihalik Enikőn át Szikszai Johannáig. „Ezek a lányok mind nemzetközi kampányokban szerepeltek, így azt gondolom, hogy megvan a magam hitele” – magyarázta Tatár Csilla YouTube-csatornáján Kajdi, aki fiatalon szintén foglalkozott amatőr modellkedéssel. Akiknek pedig jó a memóriájuk, talán még emlékezhetnek arra is, hogy az RTL egyik korai sorozatában, abban a bizonyos Első generációban is szerepelt mint fotós. 

„Persze nem ez volt a nagy áttörés… Még az MTV-ben dolgoztam mint öltöztető. Az akkori kollégám mondta, hogy beajánl egy modellügynökséghez” – emlékezett vissza a videóban. Csak öt hónapot töltött itt, majd röviddel ezután saját ügynökséget nyitott.

I, mint influenszerek

Jó, jó, de mégis mi idegesíti ennyire az infuenszerekben?

„Egyszer néztem ezt az egész influenszerkedést, és tartalmatlannak éreztem. (…) Nekem úgy tűnt, hogy azokból a magyar, ismert emberekből, celebekből lettek az influenszerek, akiket a képernyőn láttunk. De ők nem véleményvezérek, hanem tévés személyek. Egyre csak szponzorált tartalmakat láttam a közösségi oldalaikon, de történet nélkül. Viszont ezek a platformok igenis jó felületek, akár edukációra is…”- magyarázta Kajdi a Reggeliben, aki a nemtetszését gyakran csipkelődéssel mutatja ki.

„Sokszor azt érzem ezeknél a celebeknél, mintha nem lenne menedzserük, aki kontrollálná, hogy az öblítő fogmosós poszt után már ne kerüljön ki rögtön egy tamponnal mosolygós reklám.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#cannes #cannesfilmfestival #jupitersmoon #premiere #samsungs8plus

Kajdi Csaba (@csaba_kajdi) által megosztott bejegyzés,

Kajdi szerint egy olyan világban élünk, ami az influenszerkedés aranykora, bárki belevághat. „Olyan, mintha azon gondolkodnának a fiatalok, hogyan kéne úgy megélni, hogy nem csinálunk semmit? Az jár a fejükben, hogy ha sok a követő, akkor kapom ingyen a sminket, meg a rúzst.”

Ennél egyébként néhány hónapja sokkal keményebben fogalmazott, amikor a 24.hu-nak adott interjút.

Irritál a cicimutogatós dilettantizmus. Az meg főleg, hogy dubajozó örömlányok próbálják modellként eladni magukat, és ezt a szót pofátlanul használják úgy, mint egy gyűjtőfoglalkozást.

C, mint Cyla

Még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mégis honnan ered Kajdi beceneve, a Cyla. Egy korábbi interjúban így mesélt erről: „Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt egy kisebb társasággal sokat jártunk bulizni, és nagyon szoros barátok voltunk A csapat tagja volt egy marketinges srác, Szelei Robi, Lakatos Márk és Szekeres Gábor, aki azóta a legnagyobb hollywoodi produkciók smink- és hajmestere. Baromkodásból mindenkinek adtunk női nevet. Robiból Berta lett a Robertából, Márk Manyi lett, Gáborból Jessica, én pedig a Csilla nevet kaptam. Aztán ahogy Márk mindig egyre gyorsabban mondta a Csillát, abból lett a Cyla. Mi azóta is így hívjuk egymást…”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

You don’t need to wear this t-shirt baby! #cylalove

Kajdi Csaba (@csaba_kajdi) által megosztott bejegyzés,

S, mint sértődés

Persze sok celeb van, aki megsértődik az olykor pofátlanul őszinte beszólásain. Egyesek mindezt a sértettséget a nyilvánosság előtt élik meg. Erről is megvan az ügynökségvezető véleménye. „Biztos volt, hogy valakit nagyon megbántottam, de szerintem nem bunkó vagyok, hanem cinikus. Szerintem nem kellene ezen megbántódni, mert az van, hogy ha valaki vállalja, hogy feláll a színpadra és előad valamit, akkor az kap hideget–meleget, és azt el kell fogadni. És ha a kispadról valaki, aki a celebvilágban egy senki, bekiabál, akkor fogadd el!”

Kajdi Csaba a Budapest Fashion Weeken (Fotó: DFP.hu)

A, mint arisztokrata

Sokszor felmerül Kajdi múltjával kapcsolatban az arisztokrata jelző, amit ő kevésbé szeret. „Nem használom ezt a szót, mert szerintem a magyar társadalomban ez egy elég pejoratív szó. Mondjuk azt, hogy régi, magyar származású, francia úri család a miénk. A dédnagymamám egy gazdag főúri lány volt, a dédnagypapám pedig festőművész.  Párizsban éltek (az Őszirózsás forradalom után mentek ki Franciaországba – a szerző.), de amikor a német megszállás volt, elköltöztek Nizzába. A németek elrekvirálták az üzleteiket és a lakást is, végül kárpótlást kaptak, és abból vettek lakást Nizzában. A nagyszüleim már divatházaknál dolgoztak. Én Budapesten születtem, de nem sokkal utána kiköltöztünk Franciaországba. Édesanyám külkereskedelemben dolgozott, édesapám vegyészmérnök volt. Tizenéves voltam, amikor a szüleim elváltak” – magyarázta családja történetét Tatár Csillának.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#cylakingdom #cylaking #king#cyla @modern_art_hungary 😂😂😂

Kajdi Csaba (@csaba_kajdi) által megosztott bejegyzés,

B, mint Budapest

Így már érthető, miért utazik annyit Franciaországban, és miért mozog annyira otthonosan Nizzában és környékén. De mit jelent Kajdi számára Budapest?

„Anyukám nem akart itthon élni, de apám meg akarta várni, amíg leomlanak a kommunizmus falai, így hazaköltöztünk és itthon maradtunk. De érettségi után visszamentem Párizsba, majd jött az ügynökség lehetősége, és ez itt tartott Budapesten. Nem bántam meg, hogy itt maradtam, jól érzem magam Budapesten. Itt vannak az okos, művelt barátaim, akikkel összejárunk. Igen, gyakran járok Franciaországba. A nyugdíjas éveimet ott tervezem.”

A, mint ajándék

Sokan megszólják, és azt mondják rá, jó-jó, de Kajdi is csak egy a sok celeb közül, hiszen elfogadja az ajándékokat, amiket küldözgetnek neki.

„Én nem akarok influenszer lenni. Direkt ordítok a kamerába, hogy küldjed az ajándékot, mert nagyjából erről szól ez az egész világ – próbálta levezeti a gondolatmenetét Kajdi a korábban említett Laikus YouTube-csatorna videójában, majd cinikusan így folytatta – És mennyire sajnálom, hogy fiatalon nem mentem el escortozni, és nem kapom azóta a sok ingyen cuccot a semmiért.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top