Sztárok

Tökéletes sorozatok: ha lemaradtál, még nem késő, összeszedtük 2019 legjobb új sorozatait

Milyen sorozatot kezdjek nézni? – ez volt az egyik leggyakoribb kérdés 2019-ben, amikor tényleg volt miből válogatni. Még nem késő pótolnod az ünnepi időszak alatt, ha ehhez lenne kedved. Mi most segítünk neked a választásban.

Az ünnepek idején sokszor még azok is filmeket és sorozatokat néznek, akik év közben hanyagolják ezt. Ilyenkor jut idő pótolni a nagy elmaradásokat, bekuckózni a kedvenc pokrócunkba a kanapén, és darálni a jó cuccokat. Az idei új sorozatok közül ezeknek mindenképp érdemes adnod egy esélyt.

Hihetetlen

Ahol megtalálod: Netflix

Hossz: 8 epizód

Itt az nlc-n is beszámoltunk már róla, hogy virágzik a true crime: a nézők zabálják, ha valóban megtörtént bűneseteket mutatnak meg nekik a filmesek. Minél meghökkentőbb, annál jobb.

Márpedig a Hihetetlen alapszituációjánál nehéz meghökkentőbbet elképzelni: a cím nem véletlen. Az árvaházból kikerült, és a felnőtt életét éppen csak elkezdő Marie szobájába éjszaka betör egy idegen, és megerőszakolja a lányt. Az eset után ő hívja a rendőrséget, csakhogy mivel az elkövető nem hagyott nyomokat, a kiérkező rendőrök a lány zavart vallomása miatt arra a következtetésre jutnak, hogy Marie csak kitalálta az egészet, több éves pokoljárást hozva ezzel az életébe. A minisorozat egyrészt a lány kálváriáját mutatja be, az áldozathibáztatás legdurvább példáival élve (a bíróság Marie-t ítéli el hamis tanúzásért), másrészt egy évekkel későbbi nyomozást is láthatunk két rendőrnővel, a klasszikus krimi elemeit is beemelve a sorozatba. Ha ez nem birizgálja meg az igazságérzetedet, akkor semmi.

Watchmen

Ahol megtalálod: HBO GO

Hossz: 9 epizód

Alan Moore legendás képregényéből egyszer már készült egy nagyszabású mozifilm, melynek ugyan vannak rajongói, de sokan vádolják azzal is, hogy bár tényleg átültette a képregényt a filmvászonra, annak a gondolatiságát már nem igazán sikerült átmentenie. Az HBO új sorozata ennél sokkal merészebb: folytatást készített hozzá, méghozzá egy olyat, ami több évtizeddel később játszódik, és több részbe telik, mire megértjük a kapcsolódási pontokat.

Általában a Watchment szokták felhozni példaként, ha intelligens szuperhősös képregényekről van szó, és ehhez a sorozat is tartja magát. Olyan merészen, minden lépést átgondolva mesél, olyan virtuózan sző egybe történetszálakat, olyan bravúrral váltogatja a múltat és a jelent, hogy azt öröm nézni, a nagyszerű filmzenéről nem is beszélve. Zseniálisan, minden igényt kielégítve mutatja be az alternatív valóságát, és bár egy régi képregényből táplálkozik, a problémák, amikkel foglalkozik, nagyon is maiak. Egészen szokatlan, hogy pont egy szuperhősös történetben tudtak a legizgalmasabban mesélni idén a rasszizmusról.

Eufória

Ahol megtalálod: HBO GO

Hossz: 8 epizód

Tény, hogy ha valaki csupán az Eufória megtekintése alapján akarja megítélni a mai fiatalokat, az ő szemében minden 18-20 éves drogos, depressziós és szexmániás lesz, de az HBO sorozata bár kemény társadalmi kérdésekről szól, egyszer sem próbálja realistának tettetni magát – hogy mást ne mondjunk, egy musical-jelenettel ér véget!!! A Rév Marcell képeiből építkező sorozat rendkívül elemelten és iszonyatosan stilizáltan mutatja be egy csapatnyi végzős gimnazista és szűkebb környezetük életét, ami teli van zűrös családokkal, drog- és alkoholfüggőséggel, kibeszéletlen traumákkal, elnyomott érzelmekkel, depresszióval, zaklatással, bántalmazással és még annyi mindennel, hogy meg lehetne vele tölteni az egész cikket. Akit az első rész túlzsúfoltsága nem riaszt el, az jobb, ha marad, mert zseniális karaktertanulmányokat kapunk virtuóz stílusú elbeszéléssel, és egy csomó nagyon fiatal, kegyetlenül tehetséges színésszel, Zendaya pedig megmutathatja, hogy jóval több ő egyszerű tinicsillagnál.

Halott vagy

Ahol megtalálod: Netflix

Hossz: 10 epizód

Ha egy sorozat félórás részekből áll, és az egyik főszereplőjét Christina Applegate-nek hívják, az ember hajlamos egyből valami sitcomra gondolni. A Halott vagy szerencsére jóval több műröhögéses poénkodásnál: érzékeny történet gyászról és női barátságról egy férjét elveszítő, és gyerekeivel egyedül maradó nőről, aki bezárkózik a világ elől, és egy különc, kissé idegesítő, de nagy szívű másik nőről, aki a fejébe veszi, hogy valahogy mégis összebarátkozik vele. És mi a csavar az egészben? Azt lentebb a SPOILER felirat alatt elmondjuk azoknak, akik előre szeretik tudni a történetet.  

Szexoktatás

Ahol megtalálod: Netflix

Hossz: 8 epizód

Elismerem, hogy az alaphelyzet kissé mesterkélt, de ezzel együtt is a Szexoktatás az év tinivígjátéka, és Gillian Anderson nagy visszatérése a sorozatokhoz. Az egykori Scully ügynök itt egy elvált szexterapeutát alakít, akinek vad pasizási szokásait nehezen dolgozza fel a kamasz fia, aki anyjának köszönhetően elméletben ugyan mindent tud a szexről, a gyakorlatban azonban még szűz. Az elméleti tudása azonban sokat ér a suliban: a gimi rosszlányával karöltve pénzért tart szexterápiákat az arra rászorulóknak, ami egy gimnáziumban nagyjából mindenkit jelent. Pompás kamaszkaraktereket, jópofa helyzeteket és még egy kis drámát is kapunk, de a lényeg a központi szerelmi szál Otis és Maeve között, amit az alkotók szándékosan nem fejeznek be az évad végére, hogy jusson kakaó a januárban induló második szezonra is. A legjobb John Hughes- (Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra…) pótlék a nyolcvanas évek tinifilmjeiért rajongóknak.

A tett

Ahol megtalálod: HBO GO

Hossz: 8 epizód

A Hulu sorozata is része az idén tetőző true crime mániának, és egy nagy nyilvánosságot kapó esetet dolgoz fel. Dee Dee Blanchard egész életében úgy nevelte egyetlen lányát, Gypsyt, mint aki súlyos beteg, és akármelyik pillanatban meghalhat. Olyan érzékletesen tudta előadni kettejük sanyarú sorsát, hogy a segélyek mellett adományokat is kapott, nem is akármilyeneket: egyszer például egy komplett családi házat. Csakhogy Gypsy egyáltalán nem volt beteg: zsarnokoskodó anyjával egy komplett hazugsághálót építettek maguk köré, hogy fenntartsák a látszatot, és senkit nem engedtek túl közel, nehogy lebukjanak. Csakhogy Gypsynek egy idő után elege lett, és a titkos pasija segítségével megölte a saját anyját… Döbbenetes látni, ahogy két ember képes egy hazugságnak szentelni az egész életét, és a sorozat addig igazán jó, míg ennek a dinamikáját visszaadja. A színészek lenyűgözők, Patricia Arquette átalakulása bámulatos, az egyetlen gond, hogy két résszel hosszabb, mint amennyit ez elbír.

Egy házasság helyzete

Ahol megtalálod: HBO GO

Hossz: 10 epizód

Egy házasság helyzete (2019)

A tízepizódos hossz itt egy kissé félrevezető, lévén ezek a részek darabonként csak tízpercesek, és a sorozat teljes játékideje összesen száz perc, ami egy tök átlagos nagyjátékfilm játékidejének felel meg. Ha valamit lehet darálni, akkor ezt biztosan. A Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok, Philomena) rendezte, és Nick Hornby (Pop, csajok satöbbi) írta miniszériában egy válságba jutott házasságba kaphatunk bepillantást: Louise és Tom egy párterapeuta segítségével próbálják megtalálni a kiutat a bajból. Csakhogy ez a sorozat nem egyenlő a Terápiával, a terapeutát egyszer sem látjuk, és a részeket kettejük beszélgetései teszik ki egy kis pubban, mivel mindig találkoznak a terápiák előtt egy gyors sörre, hogy átbeszéljék a dolgaikat. Történés nem sok, duma viszont annál több van az Egy házasság helyzetében, a dialógusok ráadásul szuperek, szóval azok számára ajánlott elsősorban, akik szeretik a remek színészeket (Rosamund Pike és Chris O’Dowd) és a szellemes szófosást.

Csernobil

Ahol megtalálod: HBO GO

Hossz: 5 epizód

Ha csak egyetlen meghatározó új sorozatot kellene kiemelnem a 2019-es évből, biztosan ez lenne az. A Csernobil premierje körül nem volt nagy felhajtás vagy gigászi reklámhadjárat. Senki sem várta igazán, hiszen a vezető írója korábban Horrorra akadva-filmeket írt, a rendezője meg inkább volt ismert kilencvenes évekbeli popsztárként, mint filmrendezőként, és főszereplőként is csak jó nevű karakterszínészeket tudott felmutatni (pl. Stellan Skarsgårdot, aki nem néz sorozatokat), nem pedig nagy sztárokat. Aztán bemutatták az első részt, és mindenki erről beszélt. Lélegzetállító volt az a részletgazdagság, ahogy bemutatták nekünk az atomtragédia részleteit, és az utat, ami odáig vezetett, de még ennél is rosszabb volt látni az eltussolást, és azt, hogy néhány kormány valószínűleg máig hasonlóan kezelne egy ilyen problémát. Ráadásul egy szállóigét („Nem jó, de nem is tragikus”) is köszönhetünk neki. Megrázó, mély, szemfelnyitó alkotás. Második évadra remélhetőleg sosem lesz szükség.

The Boys

Ahol megtalálod: Amazon Prime

Hossz: 8 epizód

A streamingcsatornák tudják, hogy látványban nem tudják felvenni a versenyt a Marvel és a DC mozis szuperhősfilmjeivel, így amikor úgy döntenek, hogy ennek ellenére mégis belevágnak a dologba, megpróbálnak a történetmesélés szintjén valami újat, valami mást nyújtani. A The Boys nemcsak abban különbözik a moziban található társaitól, hogy hipererőszakos és iszonyatosan véres, hanem abban is, hogy komoly társadalomkritikát fogalmaz meg. Tényleg komolyan veszi a feladatát, és azt próbálja meg feltérképezni, milyen lenne egy olyan világ, amiben valóban szuperhősök élnének köztünk. Márpedig ezek a hősök a képességeiket leszámítva nagyon is emberiek: kicsinyesek, frusztráltak, mohók, bizonytalanok, és teli vannak kivagyisággal. Szóval egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy rájuk bízzuk a Földet. Már javában készül a második szezon.

The Morning Show

Ahol megtalálod: Apple TV+

Hossz: 10 epizód

Novemberben két új streaming szolgáltató indult, és ugyan a Disney+-ra nekünk, magyaroknak még várni kell egy évet, az Apple TV+ már nálunk is elérhető. Az ő húzócímük pedig a Morning Show, egy dráma a reggeli televíziózás elég egyedi és színes világából, ami azt mutatja meg, mi történik egy szerkesztőség és egy tévécsatorna életében, ha a sztárműsorvezetőjükről kiderül, hogy több kolléganőjét szexuálisan zaklatta. A széria elsőre a sztárjaival (Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carell) próbálja behúzni a nézőit, de szerencsére nem éri be üres csillogással. A tévén belüli hatalmi játszmák és rivalizálások legalább annyira izgalmasak benne, mint az, hogy bár nem valós esetet dolgoz fel, rengeteget merít az utóbbi évek amerikai televíziós zaklatási botrányaiból, és ügyesen dolgozza bele azok részleteit a cselekményébe. Már biztos, hogy lesz második évad is.

Love, Death & Robots (Netflix)

Ahol megtalálod: Netflix

Hossz: 18 epizód

Manapság nem igazán szokás antológia-sorozatokat készíteni, szinte a Black Mirror az egyetlen, ami ezzel a koncepcióval igazán sikeres tudott lenni az elmúlt években. A Netflix ráadásul animációs területen mártózott meg egy antológiával: a Love, Death & Robots részeit nagyjából az köti össze egymással, hogy így vagy úgy mind fantasy- vagy science fiction történetek, de nemcsak az animációs stílusuk, a hangnemük vagy a műfajuk különbözik egymástól, hanem a hosszuk is: itt egy negyedórás rész már viszonylag hosszúnak számít. Ennek köszönhetően a színvonal is ingadozó: az egészen zseniális agymenéstől a kissé fárasztóig széles a skála, de a többség meglepően jó és élvezetes, és tényleg akad köztük néhány egészen bátor és egyedi darab. Bónusz, hogy magyar alkotók által készített epizódokat is kapunk a csomagban.

További ajánlott néznivalók röviden:

A mandalóri (Disney+)

A mandalóri az első élőszereplős Star Wars-sorozat. Pazar, űrwesternes hangulat, Baby Yoda, vagány zene, de a kő egyszerű sztori helyett kiizzadhattak volna magukból valami ütősebbet a készítők.

A legharsányabb hang (HBO GO)

A sorozat, amiben nem ismersz rá Russell Crowe-ra. Egy csomó műhájjal játssza a Fox News alapítóját és vezérét, Roger Ailest, aki az amerikai konzervatív média ura volt, miközben tömegesen zaklatta női alkalmazottait.

Alkonyzóna (Hulu)

A hazánkban jelen lévő streaming szolgáltatók sajnos nem vették át a legendás sci-fi antológiasorozat újjáélesztését, pedig ezek a sokszor csattanóra építő okos kis erkölcsi mesék még ma is szórakoztatók, és kellemesen sötétek. Black Mirror light kiadásban.

Én vagyok az éjszaka (HBO GO)

Klasszikus film noir történet egy lecsúszott, alkoholista nyomozóról, aki természetesen egy nő miatt kerül bajba a hatvanas évek Los Angelesében. Atmoszférában erősebb, mint sztoriban, de vannak nagyon jó pillanatai.

Napkelte (Netflix)

Annyi zombis film és sorozat készült már, hogy már nehezen kapjuk fel a fejünket bármire is a témában, de az még eredeti ötletnek tűnt, hogy a John Hughes-féle tinivígjátékot vegyítsék a zombikkal és a világvégével.

A mi fiaink (HBO GO)

Hagai Levi a világ egyik legjobb showrunnere, aki a Terápia mellett A viszony megszületésénél bábáskodott. Ezúttal a 2014-es gázai konfliktus gyökereit és hatását kutatja, és azt, hová vezet az állandó bosszúállás, és hogyan mérgezi meg az extrém politika a lelkünket és az életünket.

Végtelen matrjoska (Netflix)

Az Idétlen időkig alapkoncepcióját (egy bizonyos időszak az életedből rengetegszer megismétlődik veled, míg meg nem töröd az átkot) már rengetegen másolták, de ezek közül az egyik legélvezetesebb a Netflix új sorozata, amiben a főhősnő folyton meghal egy New York-i házibuli éjszakáján.

When They See Us (Netflix)

Amerikában Central Park Five-ként ismerik őket. Öt fekete fiatalember, akiket ártatlanul megvádoltak, meghurcoltak és börtönbe vetettek egy nő megerőszakolásáért és súlyos testi bántalmazásáért. A minisorozat kissé hatásvadász, de így is teli van egy csomó fájdalmas részlettel, amitől ökölbe szorul a kezed.

A 22-es csapdája (HBO GO)

Joseph Heller regényét mindig is megfilmesíthetetlennek tartották, és bár ez a sorozat sem lett tökéletes, még mindig sokkal izgalmasabb adaptáció, mint a korábbi filmváltozat.

SPOILER 

A Halott vagy sorozatban akkor jön a csavar, amikor kiderül az, hogy a különc nő volt, aki az autójával elütötte, majd cserbenhagyta az új barátnője férjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top