Szabadidő

Jennifer Aniston 15 évvel a Jóbarátok után újra sorozatban játszik – megnéztük, milyen eredménnyel

A Morning Show nemcsak sztárparádét (Aniston, Witherspoon, Carell) kínál, hanem egy nagyon 21. századi #metoo sztorit is, és egy olyan szerepet, amiben Jennifer Aniston végre kiteljesedhet színészként.

300 millió dollár. Ennyibe kerül két évadnyi Morning Show az Apple-nek. Ez epizódokra lebontva 15 millió dollárt jelent, ami simán vetekszik az HBO-s Trónok harca büdzséjével. Csak míg az utóbbiban sárkányok, várak, élőhalott seregek és óriási csatajelenetek voltak, addig a Morning Show nagyrészt egy tévéstúdióban, és néhány látványos luxuslakásban játszódik, és nagyrészt emberek beszélgetnek benne. Felmerül a kérdés: mire ment el ennyi pénz? Elsősorban a sztárokra. Amikor egy új csatorna/streamingszolgáltató elindul, a színészeknek vastagon fog a tolla: ekkor még a cégnek nagyobb szüksége van rájuk, mint fordítva, így jó eséllyel Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell és a mellékszereplők is jócskán áron felül számláztak a most induló Apple TV+-nak, tudván, hogy a vállalat akkora vagyonon ücsörög, aminek a birtokában egy új szolgáltatás felfuttatásáért semmi sem drága. Azonban az Apple így sem tett velük rossz lóra, ugyanis a Morning Show-ban tényleg a főszereplő filmsztárok a legjobbak.

A sztori

Kétségtelen, hogy a Jóbarátok főszereplői közül Jennifer Aniston futotta be a leglátványosabb filmes karriert, jó néhány sikerfilmet fel tud mutatni az elmúlt két évtizedből a színésznő, de a rendezők mindig is inkább a sztárkvalitásáért és a komikusi képességeiért szerződtették, nem pedig a színészi talentumáért. Ez nem jelenti azt, hogy ennek híján volna, pusztán csak azt, hogy nem sűrűn kapott olyan lehetőségeket, ahol megmutathatta volna. A veterán reggeli tévés műsorvezető, Alex Levy szerepe azonban pont olyasmi, ami láttán egy Anistonhoz hasonló színésznő megnyalná mind a tíz ujját.

Kezdjük azzal, hogy Levy nem vicces, cseppet sem komikus karakter, ami máris egy új színt jelent Anistonnál. Ráadásul pont egy krízishelyzetben ismerhetjük meg: 15 éve vezeti társával, Mitch Kesslerrel (Steve Carell) a legnépszerűbb amerikai reggeli tévéshow-t, amikor egyik hajnalban arra megy be a munkahelyére, hogy társát a tévétársaság azonnali hatállyal elküldte, mivel többen is azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatta őket. Levy pont a szerződése meghosszabbításáról tárgyal a vezetőséggel, és az eset aduászt ad a kezébe: társ híján nélkülözhetetlenné vált a csatorna számára, egy ekkora nézettségű műsor pedig nem engedheti meg magának, hogy egyszerre elveszítse mindkét arcát. Csakhogy a górék nem akarnak behódolni a műsorvezetőjüknek, így inkább odahoznak egy névtelen, de tehetséges riporternőt, Bradley Jacksont (Reese Witherspoon), és belengetik, hogy ő lehet Levy utódja, ha a nő túl sokat akar. Ami pedig ezután következik… maradjon meglepetés.

Steve Carell és Jennifer Aniston a Morning Show-ban

Nehéz szülés

A Morning Show megszületése nem volt egyszerű. Az alapot Brian Stelter könyve szolgáltatta a reggeli tévéműsorok különös világáról, de a széria készítői inkább csak inspirációként használták, és nem adaptációt készítettek. 2017 őszén azonban, amikor már javában fejlesztették a sorozatot, mindent felkavart a #metoo: olyan amerikai sztártévések buktak meg nagyon rövid idő alatt, mint Matt Lauer vagy Charlie Rose. Az Apple-nél úgy érezték, nem tehetik meg, hogy a tévéműsorok kulisszák mögötti világáról egy olyan sorozattal állnak elő, ahol mindezt megkerülik, ezért kirúgták a showrunnerüket, és szerződtettek egy újat, akinek mindössze fél évet adtak, hogy nulláról felépítse a szériát, beépítve azokat a napvilágot látott sztorikat is, amik a fent említett tévésekről a médiában megjelentek.

Így került bele a Morning Show-ba például az a Matt Lauer ihlette jelenet is, amiben Jennifer Aniston karaktere talál egy rejtett gombot egykori műsorvezetőtársa öltözőjében, amivel távolról tudta bezárni, illetve kinyitni az ajtaját, hogy a mocskos ügyeire ne nagyon derüljön fény. Ezek a valóság ihlette történetek kétségkívül erős alapot is adnak a Morning Show-nak, de sajnos (valószínűleg a megírásra szánt nagyon rövid idő miatt) nem sikerült az ebben rejlő lehetőségeket teljesen kihasználni, és a sorozat időnként kissé zavaros lett – mintha túl sok témát és nézőpontot próbált volna egyszerre feldolgozni.

Szimpatizálni egy zaklatóval

Például a kollégáit szexuálisan zaklató tévés, Mitch Kessler (Steve Carell) harmadik főszereplővé emelése biztosan ilyen hiba. A Morning Show nem róla, hanem arról szól, hogy milyen káoszt hagyott maga után, és az egykori kollégái hogyan küzdenek meg azzal az árnyékkal, amit rájuk vetített. Ennek ellenére mégis túl sokat látjuk az ügyvédei és menedzserei körében dühöngő, majd az otthona magányában összeomló egykori tévést, és nem nagyon értjük, hogy miért. Az a minimum, hogy orrba-szájba csalta a feleségét, és szinte minden beosztottjával lefeküdt, akivel csak le tudott – ezt ő is nyilvánosan bevallja a sorozatban –, ha pedig igazak az ellene felhozott vádak, több kollégáját kényszerítette is a szexre.

Miért érdekes az, hogy egy ilyen férfi hosszas önsajnáltatását nézzük hosszú perceken át? Mi a célja a harmadik rész egyik jelenetének, amikor elkezdi relativizálni a saját tettei súlyát egy súlyos szexuális ragadozó társaságában ülve? Ráadásul Amerika egyik legkedvelhetőbb színésze, Steve Carell kelti életre Kesslert, és bár a színész talán szándékosan nem törekszik rá, mégis érzünk valamiféle sajnálatot/szimpátiát Kessler iránt, pedig a hallottak alapján ezt egyáltalán nem érdemli meg. Az ő történetszála az első három rész alapján egyértelműen a Morning Show leggyengébb pontját jelenti.

A minta: Aaron Sorkin

Szerencsére a másik oldalon már sokkal jobb a helyzet. A reggeli tévéműsor kulisszák mögötti világa valóban él és lélegzik, az azt benépesítő figurák izgalmasak és hihetők. Nyilvánvaló az Aaron Sorkin-i (Az elnök emberei) ihletettség, hiszen a szereplők itt is nagyrészt menet közben beszélgetnek egymással, és igyekeznek osztani a szellemes (vagy annak szánt) sziporkákat. Az, hogy ezek a dumák nem érik el a sorkini szintet, nem akkora baj: ő amúgy is hajlamos túlírni ezeket, a szereplői már-már sci-fibe illően intelligensek. A Morning Show karakterei ennél azért hétköznapibbak és valósághűbbek.

Jennifer Aniston és Reese Witherspoon a londoni bemutatón (Fotó: Ian West / PA Images / Profimedia)

A sorozat legnagyobb erénye azonban a tévétársaság és a sztárműsorvezetőjük közti, színfalak mögötti párharc magabiztos bemutatása. Mindkét fél olyan ügyesen kavarja a dolgokat, hogy ezáltal mindig kapunk meglepetéseket: a Morning Show ezen szintje cseppet sem kiszámítható. Az általában inkább jófiúkat játszó Billy Crudup zseniális a kígyószerűen simulékony tévés vezér, Cory Ellison szerepében, aki férfiként még képes azt a narratívát is megetetni az alkalmazottaival, hogy az ő műsoruk egy női műsor, amit nők találnak ki nőknek, miközben valójában a háttérből egy férfi – ő maga – irányítja a dolgokat.

Aniston mindent visz

A vidéki, feltörekvő tévés csillag szerepében Reese Witherspoon a szokásos vehemenciával játszik, de ezzel most akad egy kis gond. Witherspoon igazi sztáralkat, már legalább két évtizede ismeri a nevét a világ, és ez a sztárság itt is sugárzik róla: én nehezen vettem be, hogy ő csak egy vidéki riporter, aki negyvenéves koráig nem sokra vitte az életben. Látom az igyekezetet, hogy próbálták őt kissé szürkébbé tenni, de a kisugárzását nem tudták elnyomni, én pedig e kisugárzás láttán nem tudtam elhinni a karakterét.

Vele szemben Aniston nagyon is önazonos. A karakterét mintha testre szabták volna: itt van egy középkorú nő, aki az évtizedes sikerei ellenére még mindig nem kapja meg azokat a szakmai elismeréseket, amik járnának neki, ezért úgy dönt, hogy az asztalra csap, és megmutatja mindenkinek, hogy mire képes. Ugyanezt könnyedén rá lehet vetíteni Aniston karrierjére is: a színésznő, aki ugyan rengeteg pénzt hozott Hollywoodnak, most végre kiáll, és megmutatja mindenkinek, hogy mire képes, ha megbíznak benne. Nyoma sincs maníroknak: ha ez az alakítás nem teszi fel Anistont a drámai színésznők A-ligájába, akkor tényleg semmi. Akár karrier-újraformálásnak is lehet nevezni a Morning Show-t, de ez talán túl korai kijelentés – azért ne feledjük, hogy a színésznő alig pár hónapja még Adam Sandlerrel parádézott a netflixes Gyagyás gyilkosságban…

Az Apple TV+ zászlóshajójának szánt Morning Show nem forradalmi sorozat, sok hasonlót láttunk már, és időnként a fókusza és a mondanivalója is zavaros kissé, de olyan ritmusa és lendülete van, hogy mégis daráltatja magát a hibái és kiegyensúlyozatlanságai ellenére is. Egyelőre az Apple TV+ három résszel jelentkezett, és ezután minden héten kapunk egy újat, egészen a tizedik epizódig, a második évadot pedig már berendelték, szóval további tíz rész még garantáltan várható. Nem állítom, hogy nincs most ennél jobb sorozat, de akit érdekelnek a tévés kulisszatitkok, a #metoo, vagy egyszerűen csak szeretné Jennifer Anistont csúcsformában látni, az ne menjen el mellette.

A Morning Show az Apple TV+ streaming szolgáltatónál nézhető meg, magyar feliratos változatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top