Sztárok

Ikertestvér, túlsúly, utolsó üzenet: 25 elképesztően különös tény Elvis Presley-ről

Kevés emberről kering annyi legenda és mendemonda, mint Elvis Presley-ről, pedig azok a történetek is érdekesek, amelyek csak a tényeket mesélik el a zenészről.

1935. január 8-án született Elvis Aaron Presley, akiből élete során a 20. század egyik legjelentősebb kulturális ikonja lett, és akit sokan nemes egyszerűséggel csak A Király néven emlegetnek. A legenda a Mississippi állambeli Tupelo városában jött világra, majd 13 éves korában Memphisbe költözött a család, ahol 1954-ben elindult a zenei karrierje.

A róla szóló történetekkel valószínűleg több kötetet meg lehetne tölteni, halálával pedig csak tovább sokasodtak a sztorik. Ami azt illeti, egyesek szerint Elvis ma is él, és sokszor látni is vélték már különböző helyeken (a legvadabb feltételezés szerint például a Reszkessetek, betörők!-ben is ott statisztált), de a vadabbnál vadabb történetek helyett mi most csak tényeket szedtünk össze róla, amelyek éppen olyan érdekesek, mint a róla szóló mesék és mendemondák.

1. Ő készítette a világ egyik legrosszabb rock and roll albumát

Azért, hogy eleget tegyen a kiadójával kötött szerződésnek, és elegendő albumot jelentessen meg, Presley kiadta a Having Fun with Elvis on Stage című albumot, amely skálázásból, viccelődésből, hangolásból áll, dalok nincsenek is rajta. 1991-es könyvükben Jimmy Guterman és Owen O’Donnell a lemezt minden idők legrosszabb rock and roll albumának nevezték, amelyben gyakorlatilag nincs is valódi „rock and roll”. Egyébként Presley maga is utálta a lemezt, és később kérésére vissza is vonták a piacról. Az AllMusic oldalon pedig Mark Deming azt írta, hogy „néhányan egyenesen hallgathatatlannak tartják a Having Fun with Elvis on Stage albumot, de valójában sokkal rosszabb ennél: olyan hallgatni, mint látni, ahogyan egy autó belerohan a karneváli felvonulásba, és a szemtanúk egyszerre túlságosan rémültek és túl zavarodottak ahhoz, hogy elforduljanak”.

2. Elvis Presley imádta megtréfálni a rajongóit

Ha egy rajongó minden Elvis-fellépést látott volna, akkor sem kapja ugyanazt az élményt minden alkalommal, és nemcsak azért, mert mindenhol más volt a közönség, de azért is, mert Elvis imádott a saját szórakoztatására rögtönözni a színpadon, és változtatni a dalok szövegein. 1969-ben egy Los Angeles-i fellépése során például az Are You Lonesome Tonight? szövegét írta át: a „Do you gaze at your doorstep and picture me there?” („Nézel-e az ajtódra, és odaképzelsz-e engem?”) sor helyett azt énekelte, hogy „Do you gaze at your bald head and wish you had hair?” („Nézel-e a kopasz fejedre, és kívánod-e, hogy bár lenne hajad?”). Bár valóban nagy a különbség, az ilyen vicceit sokszor észre sem vették a hallgatói – mások viszont jót derültek rajtuk.

3. Néha túl messzire ment a tréfával

Az 1970-es években különös, törvénybe ütköző dolgot tett Elvis Presley: hamis rendőrjelvényt és szirénákat szerzett, majd villogó fényjelzésekkel járt-kelt, és rendőrnek adta ki magát. Mi több, megállította a gyorshajtókat is, és büntetések helyett aláírásokat osztogatott nekik.

Elvis Presley rendőrmotoron A világvásáron történt című filmben (Fotó: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images)

4. Elvisnek volt egy ikertestvére

Presley-nek volt egy ikertestvére, aki 35 perccel előtte jött világra, de halva született. A kicsi a Jesse Garon Presley nevet kapta, és egy nappal később temették el a szülők. Elvis gyakran emlegette a testvérét, és több interjúban elmondta, hogy úgy érzi, hiányzik egy része Jesse nélkül. Ebben közrejátszott az is, ahogyan az édesanyja bánt vele, miközben az egyik gyerekét még gyászolva kellett gondoskodnia a másikról. Elvisnek sosem született másik testvére, és egész életében bűntudat gyötörte, amiért csak ő maradt életben, a bátyja pedig nem, sőt néha egyenesen saját magát okolta Jesse haláláért. Azóta már kutatások bizonyítják, hogy azok, akiknek halva született az ikertestvérük, sokkal inkább zavartak, és hajlamosabbak a depresszióra, illetve a viselkedési rendellenességekre is, mint azok, akik ismerték az ikertestvérüket, mielőtt elveszítették volna. Elvishez hasonlóan sokan magukat okolják a testvérük haláláért, sőt azt gondolják, hogy a szülők gyilkosnak tartják őket, mert elvették a táplálékot az ikertestvérük elől. A sztár egyébként sokszor beszélt is Jesse-hez, mintha imádkozna, és a jelöletlen sírból Gracelandbe vitette a maradványait, hogy a közelében legyen a testvére végső nyughelye.

Elvis Presley szüleivel, Vernon és Gladys Presley vel (Fotó: Hulton Archive / Getty Images)

5. Nagy sikerét egy tragédiának köszönhette

Első nagy slágerét, a Heartbreak Hotelt egy újságcikk ihlette, amely egy férfiról szólt, aki kiugrott egy floridai szálloda ablakából. Az öngyilkos férfi utolsó üzenetében ezt írta: „magányos utakon sétálok”.

6. Talán Lance Armstrong is lehetett volna belőle

Néha a sorsunk egy apróságon múlik. Annak idején a kis Elvis mindennél jobban vágyott egy biciklire, ezt kívánta például a tizenegyedik születésnapjára is – végül azonban nem kapta meg, ami nagy csalódást okozott neki. Helyette a szülei egy gitárral lepték meg, amit egy ideig nem is volt hajlandó a kezébe venni, de aztán unalmában csak elkezdett rajta játszani. 

7. Amihez Elvisnek nem volt kedve, arról aztán mindenki tudott

Elvis legendás volt arról, hogy megszerezte magának, amit akart, de igazán csak akkor volt kiállhatatlan, ha valamihez nem volt kedve. A halat például annyira utálta, hogy feleségének, Priscillának azt sem engedte meg, hogy a birtokukon található tóba telepítsen néhányat. Ennek megfelelően természetesen a konyhában is tilos volt halat készíteni, sőt azt sem szerette, ha valaki halat evett, mielőtt vele találkozott.

8. Egy falat Elvis

Mogyoróvajas, banános szendvics sült baconnel – az Egyesült Államokban ez egy népszerű étel, amit gyakran Elvis-szendvicsként is emlegetnek. Még az anyja készítette a sztárnak az első ropogós szalonnából, zúzott, karamellizált banánból és mogyoróvajból készült szendvicset, a kenyeret pedig a bacon zsírján grillezték meg hozzá.

Elvis-szendvics a New York-i Colorado Mining Company étteremben (Fotó: Karl Gehring / The Denver Post via Getty Images)

9. Nem csak zenében volt nagy

Aki csak a sztár utolsó éveire emlékszik, talán nehezen tudja elképzelni, hogy Elvis fantasztikus sportoló volt, és a színpadon is látványos show-t tudott nyújtani, éneklés közben végig mozogva, amihez bizony kellett az erőnlét. Pedig az énekes fekete öves karatés volt, és Mr. Tigris néven versenyzett is – eredetileg akkor kezdett ezzel foglalkozni, amikor a sereggel Németországban állomásozott, és sok edzés után végül megnyitotta a maga karateközpontját, a Tennessee Karate Institute-ot is. 

10. Az egész világon ismerik, de…

Talán meglepő, hogy Elvis Presley nevét az egész világon ismerik, de Észak-Amerikán kívül nem koncertezett a sztár. Ennek az egyik oka a menedzsere, Colonel Parker volt, aki visszautasított minden külföldi fellépést, mivel illegális bevándorló volt, és félt, hogy egy turné után már nem engednék vissza az Egyesült Államokba. Elvis így 636 telt házas koncertet adott Las Vegasban, de Európában soha nem lépett fel élőben.

11. Lenyűgöző adatok

Elvis nevéhez 150 album és kislemez köthető, és több mint 700 dalt vett fel az élete során.

12. Elvis és a magyarok

Az 1956-os forradalom idején Elvis kiállt a magyarok mellett: 1957 januárjában egy műsorban a Peace In The Valley című dal éneklésekor arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat. 2011-ben emiatt Budapest díszpolgára lett.

13. Saját állatkertje volt

Nem Michael Jackson az egyetlen híres zenész, aki megvalósította a gyerekkori álmát. Elvis különböző állatokat fogadott be a birtokára: nála élt Bowtie (Csokornyakkendő), a pulyka, valamint öt kutya, sok ló, szamár, páva, kacsa, csirkék, disznók, csimpánz és még egy pókmajom is a nem hivatalos állatkertjében.

Elvis Presley a birtokán lovagol (Fotó: Magma Agency / WireImage)

14. Már híresen állt csatasorba

Elvis 1957 decemberében lépett be a hadseregbe, amikor már hatalmas sztár volt. Néhány szülő azonban nem rajongott azért, hogy egy szexuálisan túlfűtött előadásairól ismert énekes lesz katona, mert féltek, hogy rossz hatással lesz a társaira, és zülleszti majd a közösséget.

Elvis az amerikai Hadsereg egyik német bázisán (Fotó: Hulton Archive / Getty Images)

15. Nem volt természetes

A képeit elnézve látható, hogy a sztár fekete haja egyáltalán nem természetesen csillogott – ami nem is meglepő annak fényében, hogy Elvis eredetileg szőke volt, és két-három hetente festette a frizuráját. Korábban még a fekete cipőpasztát is kipróbálta, hogy azzal lője be a séróját.

16. Legendás szerelem

Nehéz elhinni, mert annyira meseszerűen tálalták, de Elvis tényleg első látásra beleszeretett a nála tíz évvel fiatalabb kamaszlányba, akit aztán élete végéig imádott. Presley 24 évesen, Németországban állomásozva találkozott az akkor 14 esztendős Priscilla Beaulieu-val, és nyolc évvel az első találkozásuk után vette feleségül.

Elvis és Priscilla esküvője 1967-ben (Fotó: Hulton Archive / Getty Images)

17. Az Elvis-imitátorokat négy kategóriába sorolják

Amikor Elvis még élt, kevesebb mint 170 imitátora dolgozott szerte a világban, a halála után viszont ez a szám megugrott megközelítőleg 250 ezerre – az első jól ismert figura Carl „Cheesie” Nelson volt Texarkanából, aki fel is lépett Elvisszel. A Király hasonmásait négy kategóriába szokták sorolni: megkülönböztetik azokat, akik úgy néznek ki, mint ő, azokat, akiknek a hangjuk olyan, mint az övé, azokat, akik ezt a kettőt együtt tudják, és azokat, akik még dalokat is írnak Elvis-stílusban. 

18. Elképesztő, milyen hatása volt más zenészekre

Egy férfi négy hónapig ült a börtönben, miután elkapták gumiabroncslopásért. A cellájában gyakran hallgatta Elvis Now or Never című slágerét – ez inspirálta arra is, hogy a szabadulása után zenekart alapítson. A korábbi fogoly nem más volt, mint a háromszoros Grammy-díjas Barry White.

19. Legendás barátság 

Elvis Presley jó barátságot ápolt Johnny Cash-sel, és gyakran inspirálták is egymást – ezt egy apró jelenet erejéig a Johnny Cash életéről szóló filmben is láthattuk. A nyughatatlan készítésekor sok dokumentumot bányásztak elő a film alkotói a két zenész barátságáról. 

20. Orvosa leszedálta

Elvis orvosa George Nichopoulos, akit csak Feelgood dokinak hívtak. 1977-ben, abban az évben, amikor a sztár meghalt, nagyjából kizárólag csak nyugtatót, barbiturátot és egyéb bódultságot okozó szereket írt fel Elvisnek.

21. Utolsó szavai

Utolsó szavai ezek voltak: „Oké, nem fogok.” A válasz barátnője, Ginger Alden kérésére érkezett, aki rászólt, hogy ne aludjon el a fürdőkádban, miközben olvas. Néhány órával később Elvist eszméletlenül találták a fürdőszobában, és bár kórházba szállították, már nem tudták megmenteni az életét. Halálának oka szívritmuszavar volt, melyet vélhetőleg a vényköteles gyógyszerek túladagolása okozott.

A király halála a The Commercial Appeal címlapján (Fotó: Blank Archives / Getty Images)

Az HBO Elvis Presley: The Searcher című dokumentumfilmjében Priscilla Presley azt mesélte, hogy a túladagolás közel sem volt baleset. Elvis a katonaságban rászokott az altatókra, és nem engedte, hogy bárki is segítsen neki megszabadulni a függőségétől: azt gondolta, ez neki egyedül is megy. Az, hogy 42 évesen szívinfarktust kapott, Priscilla szerint tervezett öngyilkosság volt, mert maga vette be a gyógyszereket, és pontosan tudta, hogy mit tesz. A dokumentumfilmben az özvegy a nemrég előkerült búcsúlevelekről annyit mondott: Elvis véget akart vetni az életének. Az írásokból az is kiderült, hogy Elvis bánta, és élete legnagyobb hibájának tartotta felesége elvesztését. 

22. Az utolsó olvasmánya

A könyv, amit magával vitt azon a végzetes napon a fürdőbe, Frank O. Adams egyik kötete, az A Scientific Search For The Face Of Jesus volt, amely a torinói lepel történetét dolgozza fel. 

23. 160 kilósan halt meg

Elvis alig volt 42 éves, amikor meghalt, egyes hírek szerint azonban ekkor már 160 kilót nyomott alatt a mérleg. Naponta 12 ezer kalóriát evett, és senki nem tudott neki megálljt parancsolni neki, mert aki ilyesmivel próbálkozott, azt azonnal kirúgta a házból. 

Elvis Presley és barátnője, Linda Thompson (Fotó: Tom Wargacki / WireImage)

24. Nicolas Cage olyat látott, amit csak kevesen

Elvis lányának, Lisa Marie Presley-nek a mozisztár Nicolas Cage volt a harmadik férje. A színész hatalmas rajongója Elvisnek, éppen ezért Lisa megengedte neki, hogy megnézze a legenda egykori hálószobáját Gracelandben – a család ezt rajta kívül soha senkinek nem engedélyezte, még Bill Clinton egykori amerikai elnök kérését is visszautasították.

25. Elvis Presley ma is milliókat ér

2017-ben Elvis a negyedik volt azon hírességek listáján, akik haláluk után is sokat kerestek. A néhai énekes után 35 millió dolláros éves bevételt kapnak az örökösei.

Nyitókép: Elvis Presley kétszer a Dupla baj című filmben (Fotó: American Stock / Hulton Archive / Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top