nlc.hu
Sztárok

Bálint György és Németh Lajos barátsága

Németh Lajos szerint Bálint György igazi sztár volt, annak a legjobb értelmében

Németh Lajos 40 évvel ezelőtt ismerte meg Bálint Györgyöt, akivel sokat beszélgettek az időjárásról, a természetről és a mezőgazdaságról. Ám volt olyan is, hogy Bálint gazda tréfálta meg a fiatalabb kollégáit. Ezekről is mesélt az időjós.
Bálint Györgyre emlékezett Németh Lajos

Sokunk emlékében él még a Magyar Televízió 1981-ben debütáló, péntekenként jelentkező, élő műsora, az Ablak.  Ebben az évben volt 31 éves Németh Lajos, aki ekkor ismertette a nézőkkel először az időjárást. “A kamerák mögött rögtön elkezdtünk beszélgetni Gyuri bácsival.  Kérdezte, hogy honnan jöttem, mit csináltam. Kiderült, hogy a nagyszüleim parasztemberek voltak, akik együtt éltek az időjárással. Az időjárás pedig úgy volt Gyuri bácsi szakterülete, hogy a mezőgazdaság, a növénytermesztés, nagyon ki van téve az időjárásnak. Azonnal megtaláltuk a közös hangot. Bár ő akkor 62 éves volt, én pedig 31, soha nem éreztem őt bácsinak. Olyan kisugárzása volt, ami lenyűgözött. Ő sztár volt. A 80-as években ez a szó, nem celebet jelentett. Ő sztár volt”– emlékezett vissza a vasárnap elhunyt Bálint Györgyre Németh Lajos hétfőn a Mokkában.

Az időjós szerint élete egyik legnagyobb élménye volt az Ablak, és a közös munka a kertészmérnökkel. “A kisugárzásán kívül, volt benne egy megnyugtató jelleme…Az utolsó percig készült a műsorra, még az adás előtt is olvasta a leveleket”– folytatta Németh Lajos, aki szerint azért Gyuri bácsiban ott volt a csipkelődésre való hajlam is, és olykor ugratta a kollégáit, amin mindenki jól nevetett.

A 2019-ben az  év emberének választott Bálint gazdával, a 100. születésnapján forgattunk. Ezt a videót itt nézhetitek meg:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top