nlc.hu
Sztárok

Sissy volt Romy Schneider végzete

Sissy volt Romy Schneider végzete

A sors sokféleképpen próbálta megmutatni Romy Schneidernek, hogyan teljesíthetné be életfeladatát, hogyan találjon rá a harmóniára. A gyönyörű színésznő azonban csak a filmvásznon, Sissyként tudta tökéletesen alakítani a neki szánt szerepet, a való életben letért karmikus útjáról.

Romy Schneider – hála szüleinek, az osztrák filmgyártás két befolyásos alakjának – tizennégy évesen kezdett filmezni, és már az első filmjeivel jelentős sikereket ért el. Szép volt, fiatal és tehetséges, de a világhírt mégis az első Sissy-filmnek köszönhette.

A végzet útjára lépett

A siker elképesztő volt. Lassan a vízcsapból is Sissy folyt, még a gyufásdobozok címkéit is Romy kosztümös fotója díszítette. Nem csoda hát, hogy az emberek a szereppel azonosították a fiatal színésznőt. Rajongói elvárták, hogy a magánéletében is az a finom, romantikus lény legyen, mint a filmvásznon.

Romy Schneider és  Karlheinz Böhm  a Sissi forgatásán

Romy Schneider és Karlheinz Böhm a Sissi forgatásán. (fotó: Profimedia)

Ő viszont valami egészen másra vágyott… Nagy volt a felháborodás Ausztriában, amikor egy francia filmben erotikus jeleneteket vállalt. A szeplőtlen, romlatlan Sissy helyett végre egy hús-vér embert alakíthatott, tele erotikával, vágyakkal.  Aztán hamarosan elkészült két újabb film Erzsébet királynőről, és Romyra ismét úgy tekintettek, mint a tisztaság és a romantika megtestesülésére. Szinte Sissy reinkarnációjaként kezelték szülőhazájában.  Talán éppen emiatt nem került sor a negyedik film elkészítésére. Már a forgatókönyvet is megírták, de a színésznő kategorikusan kijelentette, többé nem hajlandó a szépséges Erzsébet szerepébe bújni. Ettől kezdve mindent elkövetett, hogy szakítson addigi életével, elhagyta a szülői otthont, a családját, a hazáját, Párizsba költözött, és ezzel rálépett a tragikus végzete felé vezető útra.

A magyarok kedvenc királynéja

Sissy, azaz Erzsébet magyar királyné 15 évesen találkozott Ferenc Józseffel, a Habsburg-birodalom örökösével. Eredetileg a nővérét szánták a trónörökösnek, de  a fiatalok egymásba szerettek, és egy évvel később össze is házasodtak. Erzsébet három kislány és a trónörökös, Rudolf édesanyja lett. Legkisebb gyermekét, Mária Valériát magyar gyermeknek nevezték az udvarnál, hiszen Magyarországon született, és magyarul is oktatták.

Alain Delon, a kísértés

Párizsba szerződött, és itt találkozott először élete nagy szerelmével, Alain Delonnal, akivel hamarosan el is jegyezték egymást. Ekkor mondta egy interjúban: „Minden hidat felégettem magam mögött. Meg kellett szabadulnom anyám és nevelőapám befolyásától, hogy végre tudjam, ki is vagyok tulajdonképpen, és mi az, amit akarok. De nyugalmat nem találtam, mert két világ közt hányódtam. Az egyik, amit otthagytam, a polgári felfogás és a gondoskodás légköre, a másik – ahova vágytam – a párizsi színház, a francia intellektuális film és a szabad ifjúság világa. Ettől azonban féltem. Úgy éreztem, hogy két világ között lebegek.”

Romy Schneider és Alain Delon

Romy Schneider és Alain Delon Franciaországban. (fotó: Benainous /Allpix Press,Image, Profimedia)

A párizsi élet és a végzet

Vajon Romy Schneider gondolatain valaha is átvillant, hogy a párizsi élet, amely oly sok munkát és sikereket hozott, egyenes út volt a végzetbe? Az első súlyos csapás az volt a számára, amikor az újságokból értesült arról, hogy szerelme, Alain Delon más nőtt vett feleségül. Berlinbe utazott felejteni, ahol megismerkedett egy német rendezővel, akihez hozzáment feleségül, és akinek hamarosan fiút szült. „Csak feleség és anya akarok lenni” – nyilatkozta akkoriban, talán ösztönösen megérezve
a karmáját.  Két évig élt berlini otthonában feleségként és anyaként, amikor ismét feltűnt a színen Alain Delon. A férfi kérésére elhagyta a családját, és szerelméhez költözött Franciaországba. Ezután évekig csak a munkájának élt. Sikert sikerre halmozott, díjakat, kitüntetéseket, csodálatos filmszerepeket kapott. De a magánélete maga volt a pokol.  Végül Alain is elhagyta, családját – melynek megőrzése, harmóniájának megteremtése volt a karmája – elveszítette, romba döntötte.

Elvált a férjétől, majd ismét férjhez ment, és kislánya született. A válást az első férje nem tudta feldolgozni és öngyilkos lett. Romy hamarosan kórházba került, ahol vesetumort állapítottak meg nála, kivették a jobb veséjét, és közölték, hogy ezután csak fájdalomcsillapítókkal tud majd élni. Végül következett a legsúlyosabb tragédia: 14 éves kisfia fönnakadt a kertkapu hegyes vasán, és többórás műtéttel sem tudták megmenteni az életét. Fia halála után egy évvel Romy felhívta telefonon a fivérét, akinek azt mondta: „nem bírom tovább”, és másnap hajnalban, 43 éves korában valóban meghalt. A halál oka, szívelégtelenség.

Romy Schneider és fia David

Romy Schneider és fia David 1968-ban Londonban. (fotó: Profimedia, Courtesy Everett Collection)

A karmikus feladat

Romy Schneider horoszkópja és az életében történő események is világosan mutatják, hogy karmikus feladata volt az otthon, a családi élet, a házasság harmóniájának a biztosítása.

Ezzel szemben először a tágabb értelemben vett otthont, a hazáját, majd később a férjeit és élettársát is elhagyta. Életének utolsó öt évében egymást érték a sorscsapások.

Romy Schneider karmikus feladata lett volna pontosan azt az életet élni, amit a Sissy-filmekben alakított, és amitől annyira irtózott. Pedig érezte ő, hogy mi az életfeladata. Ezt azonban csak a kisfia születését követő két éven át tudta teljesíteni. Soha nem találta az összhangot, a harmóniát.

A horoszkópok összehasonlítása szerint Alain Delon játszotta az életében a kísértést, hiszen ő volt az, aki azt mondta, amit hallani akart, és aki segített neki letérni a karmikus útjáról.

Romy lánya

Romy Schneider fiának tragikus haláláról sokszor írtak már, ám mi történt a népszerű színésznő lányával? Sarah Biasini 1977-ben született. Ötéves volt, amikor anyját elveszítette. Először Párizsban tanult történelmet, majd Los Angelesbe utazott, ahol színészképzésen vett részt. 2004-ben szerepelt először egy francia minisorozatban, amit azonnal Emmy-díjra jelöltek. Negyvenévesen adott életet első gyermekének. Párja, Gil Lefeuvre koreográfus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top