nlc.hu
Sztárok

Ernyey Béla magyar állampolgársága

Ernyey Béla 44 év után ismét magyar állampolgár lett

Ernyey Béla a külföldi karrierje miatt miatt mondott le a magyar állampolgárságáról még 1976-ban, de most visszavette.
Ernyey Béla

Talán kevesen tudták, hogy Ernyey Béla bár Budapesten született, 1976 óta nem magyar állampolgár. Külföldi karrierje miatt mondott le a magyar állampolgárságról, korábban azt mondta, nem ő akarta így, az akkori politika döntött.

A 78 éves színész továbbra is Bécs és Budapest között ingázik, de most büszkén árulta el a Borsnak: 44 év után az osztrák mellé visszavette a magyar állampolgárságot is.

Ernyey Béla azt mondta a lapnak, hogy miután Ausztriában kezdte építeni a karrierjét, minden hírt letiltottak róla itthon. Úgy érzi, az elmúlt évtizedekben egyedül vívta meg a forradalmait, és szerinte ezért senkinek nem tartozik hálával.

„Az viszont tagadhatatlan, hogy magyarnak születtem, és itt lettem azzá, aki ma vagyok – mondta Ernyey Béla. – Ezért is volt annyira fontos a számomra, hogy még a szégyenteljes tria­noni országcsonkítás száz­éves évfordulója előtt visszakapjam a magyar állampolgárságot. Hogy magyarként térhessek vissza oda, ahol minden elkezdődött.”

(Kiemelt kép: MTI/Beliczay László)

Még több cikk Ernyey Béláról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top