nlc.hu
Sztárok

Enyedi Ildikó felmondott

Enyedi Ildikó is felmondott Színház-és Filmművészeti Egyetemen

Enyedi Ildikó a diákjaitól búcsúzik a felmondó posztjában.

Az utóbbi időben többen is felmondtak a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, hiszen sokaknak nem tetszik, hogy az új vezetés a megkérdezésük nélkül hoz olyan szabályokat, amelyek nem biztos, hogy az iskola fejlődését szolgálják. Mióta átvette a kuratórium elnökségét Vidnyászky Attila, egyre több tanár búcsúzik el az egyetemtől, olyanok is, akik évtizedek óta tagjai voltak a gárdának. Most éppen Enyedi Ildikó jelentette be, hogy pár nappal ezelőtt felmondott – legutóbbi posztjában a diákjaitól búcsúzik.

ENYEDI ILDIKÓ ÜZENETE

,,Augusztus 28-án felmondtam a Színház és FIlmművészeti Egyetemen. Azóta fogalmazom nektek ezt a levelet. Elsősorban nektek tartozom magyarázattal” – kezdte a bejegyzését Enyedi Ildikó, majd hosszan taglalja, hogy mennyit gondolkozott azon, hogyan lehetne megoldani ezt az új helyzetet, ám nem talált választ erre.

,,Nem volt jó az elmúlt években folyamatosan érzékelni, hogy ellenszélben dolgozunk, hogy ezen az elvonásokkal mesterségesen csontig éheztetett egyetemen a sok energiával elkészített fejlesztési tervek zöme fiókban marad, ami pedig megvalósul, azt hatalmas energiákkal, szakmai szívességekkel tudjuk fenntartani. Nem volt jó érezni, hogy egyfajta büntetésben vagyunk.
Riasztó volt a bő egy éve kezdődött és szisztematikusan fokozódó rágalom és szidalom hadjáratot átélni, a közös munkánk, teljesítményünk eredményét látatlanban becsmérlő, lesajnáló, semmibe vevő tendenciózus, objektív véleménynek álcázott kirohanásokat hallani, olvasni. Mint, amikor megindulnak a hajtók az őszi vadászaton. A vad megfeszül, fülel, vár. Aztán kitör…” – írja a világhírű filmrendező, majd hozzáteszi, még vissza lehetne fordítani a folyamatot, ám ehhez a vezetőség segítsége is szükséges. 

,,Talán még mindig nem késő. Talán mégis van annyi becsület a kuratórium tagjaiban, hogy nem akarják, hogy a nevükhöz tapadjon egy ilyen értékes hagyomány megtörése. Talán nekik sem mindegy, hogy a szavuknak milyen hitele van. Talán nem mindegy, hogy hogyan fognak rájuk emlékezni. Ha az egyetemi autonómia feltételei csorbítatlanul teljesülnek, boldogan és azonnal visszatérnék” – zárta szavait Enyedi Ildikó.

enyedi ildikó

Enyedi Ildikó (Fotó: Gettyimages)

Mi folyik a Színház-és Filmművészeti Egyetemen?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top