nlc.hu
Sztárok

Férfi magazinok

Csöcsmagazinoknak gúnyolták őket, de húsz éve ez a három lap még sztárcsináló volt Magyarországon

CKM, FHM, Playboy. Férfimagazinok, de sokan csak csöcsmagazinnak hívták őket. Tizenöt-húsz éve még sztárokat csináltak, vagy egykori sztárok másodvirágzását hozták el. Az általuk kreált celebek még ma is ismert neveknek számítanak, miközben a férfimagazinok elsüllyedtek a feledés homályában.

2020-ban egészen hihetetlennek tűnik, hogy volt idő, amikor férfiak több száz forintot fizettek azért, hogy egy színes magazinban bikinis, vagy merészebb esetben félmeztelen képeket nézegessenek egy ismertebb celebről. Ma csak rákattintunk az Instagramra, és egyenesen a sztároktól nagybani mennyiségben kapjuk ugyanezt, ráadásul teljesen ingyen.

2001 nyarán épp diákmunkásként dolgoztam a Kunigunda útján található Révai nyomdában, ahol akkoriban a hazai lappiac apraját-nagyját nyomták. Éjszakai tizenkét órás műszakban épp a Playboy később legendássá vált Zalatnay Saroltás lapszámát nyomtattuk és raklapoztuk egész éjjel. Amikor a műszak reggel hat előtt véget ért, azt vettem észre, hogy a gépész fog egy békát, felemel egy fél raklapnyi Playboyt az egészen a magasban lévő, nyitott ablakig, ahol egy létrán álló fiatalember segítségével pakolták le a kötegezett magazinokat egy lent parkoló platós autóba. Másnap megtudtam, hogy a gépész azzal szerzett magának némi mellékest, hogy az így kicsempészett trendi magazinok az alternatív terjesztőknél kötöttek ki. A kinyomtatott, de kicsempészett lapokat a gépész természetesen selejtként papírozta le. Hogy ezt miért mesélem el? Mert ma már egészen hihetetlennek tűnik, hogy 19 évvel ezelőtt egy nyomtatott magazin akkora értéket képviselhetett, hogy saját feketepiaca alakulhatott ki.

Hihetetlen népszerűség

Ma már képtelenségnek tűnhet, de a CKM-ből a csúcspontján több mint ötvenezer példány fogyott, ami egy nyomtatott havilap esetében egészen elképesztő eredmény. Ráadásul ezek az újságok nagyrészt kézről kézre jártak, egy magazin simán megfordult 4-5 embernél is, vagyis egy megjelenéssel a csúcsponton akár több százezres olvasótábort is el lehetett érni. Rövidtávon akadtak más szereplők és próbálkozók is a piacon, de sem a Maxim, sem az Absolute Man nem tudta igazán megvetni nálunk a lábát, így a CKM-FHM-Playboy trió uralta nálunk a piacot, ami nagyjából a 2008-as gazdasági válságig tartotta magát. Ebben az időben a férfimagazinok megkerülhetetlenek voltak. Szinte nem volt olyan műsor, melynek csinos női résztvevőjéről vagy műsorvezetőjéről ne készült volna legalább egy visszafogottan erotikus, még ruhás, de kissé alulöltözött képsorozat, és ez alól még az olyan, ma már szent tehénnek számító médiamunkások sem voltak kivételek, mint például a híradósok. Az FHM első lapszámának címlapján például egyenesen Erős Antónia volt látható sokat sejtetően kivágott pulóverben.

 

Erős Antónia az első FHM címlapján

Erős Antónia az FHM-ben

Ha a CKM-ben, az FHM-ben vagy a Playboyban megjelent valakiről egy erotikus fotósorozat, az hatalmas eseménynek számított. Egyrészt mentek a pletykák arról, hogy az illető milyen összeget kaphatott érte – ha jól tudjuk, ebben Liptai Claudia tartotta a rekordot, aki az egyik Playboy fotózásáért hárommillió forintról állíthatott ki számlát – , majd készült egy riport az RTL Klub Fókuszában vagy a TV2 Aktívjában magáról a fotózásról. Aztán beetetésként itt-ott ízelítőnek megjelent egy-egy kép, majd végül megjelent maga a magazin a fotósorozattal.

Liptai Claudia a Playboy címlapján

Liptai Claudia a Playboy címlapján

A sztárfotós, akit a férfimagazinoknak köszönhetünk

Ma már sokkal szélesebb a repertoárja, de Ördög Nóra férjét, Nánási Pált a szexis képek császárakéntismerhette meg az ország annak idején. Ő volt az, akinek a kamerája előtt a legtöbb magyar celebnő bátran levetkőzött, és aki tökélyre fejlesztette itthon a sejtelmesen erotikus celebfotózást. Egy idő után Nánási már akkora márkanév lett, hogy a hír, hogy ő készítette a fotósorozatot legalább akkora jelentőséggel bírt, mint az, hogy ki vetkőzött le a kamerája előtt. A fotós a Playboy tavalyi megszűnése után azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, ha a nyuszis magazin szellemisége feledésbe kerülne, és az a terve, hogy egykori fotóalanyait újra megkeresi, és aki belemegy, arról készít egy friss fotósorozatot.

A vetkőző celeb három fajtája

Nagyjából háromféle ember vetkőzött le a férfimagazinoknak. Az egyik kategóriába tartoztak a szép ismeretlenek, akiknek az elsődleges céljuk az volt, hogy a vetkőzés által váljanak ismert glam-modellekké és celebekké, ami sokaknak sikerült is, elég, ha csak olyan nevekkel dobálózunk, mint Zimány Linda, Bódi Sylvi, Ripli Zsuzsi, Dundika, Hargitai Bea vagy épp Voksán Virág, akiknek a karrierjéhez és ismertségéhez a férfimagazinok komoly segítséget nyújtottak. A második kategóriába tartoztak azok, akik leginkább a promóció kedvéért vetkőztek. Énekesnők, akiknek épp volt egy új lemezük, színésznők, akiknek épp volt egy új filmjük vagy sorozatuk, és szerették volna elérni, ha az erotikus fotók által a fő tevékenységük is kaphat némi extra promóciót. A harmadik kategóriába pedig az igazi nagyvadak tartoztak, azok az ismert magyar nők, akik erotikus fotózás nélkül is vitathatatlanul A-kategóriás celebritásnak számítottak hazánkban, de vagy a felajánlott, a fénykorban még nagyon szépnek számító gázsiért, vagy a kihívásért, vagy pusztán azért, hogy újra többet beszéljenek róluk az emberek, úgy döntöttek, hogy odaállnak a kamera elé egy erotikus töltetű fotósorozat erejéig.

Zimány Linda és Dukai Regina az FHM bombázói

Zimány Linda és Dukai Regina a 2007-es FHM Party-n (Fotó: smagpictures.com)

El sem hinnéd, kik vetkőztek nekik

A Barátok közt szexi sztárjai például célkeresztben voltak a férfimagazinok szerkesztőinél. Kiss Ramónát például a CKM-nek fotózták, és a címlap jól mutatja, mennyire más világ volt még akkoriban, hogy a Barátok közt Zsófijaként hivatkoztak rá a címoldalon, és nem a saját nevén. Hasonló sorsra jutott Szabó Erika is, aki csak a Barátok közt Tildájaként került címlapra, a saját nevének már csak az apró betűs részben jutott hely a 2005-ös FHM-ben, de nagy esemény volt az is, amikor a szintén BK-s Konta Barbara erotikázott egyet az FHM címlapján, sőt még Farkasházi Rékát is be tudták szervezni egy fotózásra. Szintén nagy örömmel fotózták a Való Világ játékosait (ebben a kategóriában Nádai Anikó és VV Gigi közös fotózása volt az etalon, amit a műsor részévé tettek), sőt még a műsorvezető Nócit is lencsevégre kapták.

VV Anikó és Gigi fehérneműben pózol

Nádai Anikó és VV Gigi a Valóvilág villában pózol a CKM magazin fotósának (Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Hajnal András)

A szerkesztők imádták a megboldogult VIVA műsorvezetőit is, Pintér Adrienn „Ada” például közkedvelt címlaplány volt, aki megfordult a Playboy és az FHM hasábjain is, de Kisóról is készültek szexin visszafogott képek akkoriban. Nemrég maga Lilu emlékezett meg a közösségi média oldalán arról, hogy 2002-ben róla is készültek szexi bikinis képek a CKM részére, és a címlapon a Bombázó a képernyőről jelzővel illették.

Az énekesek közül a műfaj legnagyobb sztárjainak a Fresh zenekar tagjai számítottak, akik már-már ismertebbek voltak glam-modellként, mint énekesnőként, de a Babysisters zenekar tagjait is nagy örömmel fotózták.

Szintén divatos volt a tévés időjósok levetkőztetése is, Barta Sylvia például FHM címlapon szerepelt, de a műfaj legnagyobb sztárjának egyértelműen Gaál Noémi számított, aki megfordult a CKM és az FHM címlapján is. Külön kategóriának számítottak még az egykori szépségkirálynők, akik közül talán Horváth Éva és Bálint Antónia számítottak a férfimagazinok legnagyobb sztárjainak.

Amikor a férfimagazinok sztárcsinálók voltak
Megnézem
Összes kép (14)

A nagyágyúk

A legnagyobb durranást azonban mindig azok a magyar sztárok produkálták, akikről elsőre nem gondoltuk volna, hogy vállalnak lightosan erotikus fotózást, és ilyen téren a három magazin közül leginkább a Playboy állt az élen, ami Liptai Claudiával és Zalatnay Saroltával óriásit robbantott a szakmában. Vetkőzött még a nyuszis magazinnak a Família kft sztárja, Xantus Barbara, Gregor Bernadett, Bíró Ica, Fésűs Nelly vagy épp az olyan fitness-sztárok, mint Rubint Réka és Béres Alexandra, akik aztán a konkurencia címlapjain is megfordultak.

Persze a többieknek is voltak nagy fogásai. A CKM-ben címlapon szerepelt például Ábel Anita, Keresztes Ildikó vagy Szinetár Dóra, de megfordult náluk a borítón Dér Heni, Pokrivtsák Mónika, Gombos Edina és Malek Andrea is. Az FHM-ben pedig Csisztu Zsusza, Görög Zita, Labancz Lilla, Király Linda vagy épp Köllő Babett jelentett még nagy durranást.

Xantus Barbara a látszat ellenére nehezen adta magát a Playboynak

Xantus Barbara a Playboyban (fotó: smagpictures.com)

A kimúlás

2005 után a gyors internet rohamos terjedésével párhuzamosan elkezdett csökkenni a férfimagazinok népszerűsége, ám a kegyelemdöfést a gazdasági válság hozta el. 2009-ben a Sanoma beszántotta az FHM-et, és ezzel lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta a konkurens CKM-et és Playboyt, melyek végül ebben a sorrendben szűntek meg. Legtovább a nyuszis magazin húzta, melynek utolsó lapszáma tavaly decemberben jelent meg itthon. A magazinok egykori kiadói/szerkesztői elsősorban azzal magyarázták a megszűnéseket, hogy a férfiak megváltoztak, és ma már nemcsak szép nőkről, gyors autókról, száguldó vitorlásokról és menő karórákról akarnak olvasni, hanem olyan témák is érdeklik őket, mint a párkapcsolatban való szerepük, vagy az, hogyan lehetnének jó apák, és ez a koncepció nem illett a bikinis/félmeztelen fotós image-be.

Ennél azonban nagyobb problémát jelenthetett, hogy első körben a fotóik olyan gyorsan felkerültek az internetre, hogy aki csak azokért vásárolta volna meg a magazint, a dolognak már nem sok értelmét látta, miután már megnézhette a képeket, másrészt pedig az internet – főképp az Instagram befutása után – megtelt erotikus, fürdőruhás és szexi fehérneműs képek tömkelegével, és még a legnagyobb sztárok is örömmel közölnek ilyeneket magukról teljesen ingyen, bálás mennyiségben. Persze szokás azt mondani, hogy a férfimagazinokat az emberek nemcsak a pikáns fotókért, hanem mondjuk az igényes nagyinterjúkért vagy az izgalmas riportokért is vásárolták, és én készségesen elhiszem, hogy létezett ilyen ember, de előbb, kérem jelentkezzen, hadd láthassam.

Történetek a világ leghíresebb férfimagazinjáról, a Playboyról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top