nlc.hu
Sztárok

Grease sztárjai akkor és most

Így néznek ki a Grease sztárjai 42 évvel a premier után

Szinte hihetetlen, de már 42 év eltelt azóta, hogy John Travolta és Olivia Newton-John főszereplésével bemutatták a Grease-t.

„Nem véletlen, hogy a Grease-nek 42 év elteltével sem készült még remake-je” – mutat rá a nyilvánvalóra a halhatatlanná vált musical egyik főszereplője, Olivia Newton-John. A 71 éves színésznő neve mára gyakorlatilag összeforrt Grease-beli szerepével, Sandy Olssonnal, épp ezért igencsak furcsa arról olvasni, hogy annak idején úgy kellett rábeszélni őt, hogy igent mondjon a szerepre.

„Jó ideig hezitáltam a szerepet illetően: féltem, hogy túl öreg vagyok ahhoz, hogy eljátsszak egy 18 éves lányt és nem volt amerikai akcentusom sem. Szóval őrlődtem. Végül a stúdió átküldte hozzám a leendő partneremet, John Travoltát, hogy beszéljen rá a dologra. Hát képes bárki nemet mondani azoknak a kék szemeknek?”

42 év telt el azóta, hogy Sandy Olsson és Dany Zuko a Grease végén a levegőbe emelkedett azzal a bizonyos autóval, és hát legyünk őszinték: az elmúlt négy évtized nyomott hagyott nem csak az alkotáson, de a karaktereket megformáló színészeken is.

1.       Sandy Olsson – Olivia Newton-John

A 71 éves Olivia Newton-John, aki évtizedeket tagadhat le a korából, három éve, 2017-ben jelentette be, hogy 1992 és 2013 után, harmadszor is kénytelen megküzdeni a mellrákkal. A gyógyulás érdekében a színész-énekesnő teljesen visszavonult a nyilvánosságtól és jelenleg egy vidéki farmon lábadozik, miközben minden létező idejét családjával és imádott állataival tölti. „A legtöbb korombeli kész tragédiának éli meg az öregedést, én viszont minden percét élvezem. Számomra minden szülinap igazi öröm, a kor pedig ajándék” – nyilatkozta korábban.

Olivia Newton-John, mint Sandy Olsson

Olivia Newton-John, mint Sandy Olsson

Ami a szerepléseket illeti, a színésznő egy-egy igazán különleges alkalom kedvéért igenis hajlandó megszakítani a világtól való elvonulását. Többek között ott volt a Grease 40. születésnapi ünnepségén, sőt, még arra is vállalkozott, hogy John Travoltával karöltve ismét magára ölti a filmbeli jelmezeit.

A négyszeres Grammy-díjas énekesnő egyébként mindig szívesen gondol vissza a Grease forgatására. „Varázslatos időszak volt az: ott voltunk mi, a hetvenes évek gyermekei, akik az 50-es évekről igyekeztek filmet forgatni. Fogalmam sincs, hogyan működhetne egy ilyen forgatás ma” – mondta a színésznő, aki elárulta azt is, hálás, hogy akkor és úgy élhetett, ahogy és amikor. „Mindent elértem, amiről valaha álmodtam.”

2.       Danny Zuko – John Travolta

John Travoltáról tudni lehet, hogy hatalmas rajongója nemcsak a parókáknak és a repülésnek, de a legvadabb Grease-teóriáknak is. Így például azt az elméletet is előszeretettel emlegette, mely szerint az egész film nem mást, mint egy hallucináció, amit a fuldokló Sandy lát közvetlenül a halála előtt. „Az egész teória azon alapszik, hogy a film elején Sandy és Danny elbeszélése nem teljesen egyforma – már ami megismerkedésüket illeti. Nyilvánvaló, hogy Danny túlzott egy kicsit a fiúknak” – vallotta be a közelmúltban Travolta, aki 23 éves volt, mikor eljátszhatta a szerepe szerint 18 éves Danny Zukót.

John Travolta, mint Danny Zuko

John Travolta, mint Danny Zuko (Fotó: IMDB)

A tehetséges színészt, aki egy személyben ígéretes táncos és énekes is volt, Danny szerepe egy csapásra az ünnepelt filmcsillagok közé emelte, és bár a 80-as években a fénye kissé megkopott, a 90-es években a Ponyvaregénynek hála ismét felfedezte magának Hollywood: és ismét egyik szerepet kapta a másik után.

Travolta a magánéletben már egyáltalán nem volt ennyire szerencsés. 2011-ben 16 éves korában feleségével, Kelly Prestonnal elveszítették imádott fiukat, Jettet, akit kétéves korában Kawasaki-szindrómával diagnosztizáltak az orvosok. Travolta a mai napig nehezen beszél fia elvesztéséről, 2020-ban ráadásul egy újabb tragédia érte családját: kétévnyi küzdelmet követően, mellrák miatt elveszítette feleségét, Kelly Prestont is.  

View this post on Instagram

Happy birthday Ben, we adore you!

A post shared by John Travolta (@johntravolta) on

 

„Sosem felejtjük el Kellyt; az iránta érzett szeretetünk és hálánk halhatatlan” – írta Travolta az Instagramra töltött búcsúposztjában, melyben utalt arra is, hogy egy időre most eltűnik a nyilvánosság elől, hogy az őt ért veszteséget legszűkebb családja és barátai körében dolgozhassa fel.

3.       Betty Rizzo – Stockard Channing

„Gyakorlatilag a semmiből kaptam meg annak idején a szerepet, minden bizonnyal csak azért, mert a rendező (Randal Kleiser) emlékezett rám egy korábbi filmemből” – idézi az aol.com Stockard Channinget, akinek Betty Rizzo végül élete egyik legfontosabb szerepének bizonyult. „Csak azért mondtam igent, mert egy fillérem se volt, és tele voltam adóssággal” – vallotta be, majd hozzátette, egyáltalán nem számított arra, hogy a musical ekkora siker lesz majd.

Stockard Channing a Greaseben

Stockard Channing, mint Betty Rizzo

Az Oscar-díjra jelölt, kétszer Emmy- és Tony-díjas színésznő, aki annak idején történelem és irodalom szakon kezdte az egyetemet, azt mondja, mindössze 19 éves volt, mikor egyszer és mindenkorra eldöntötte, hogy színésznő lesz. „Olyan nevekkel jártam egy egyetemre, mint Tommy Lee Jones és Jimmy Woods. Hálás vagyok ennek az intézménynek, mert itt tanultam meg, hogy olvassak gyorsan és hogyan hozzak meg fontos döntéseket. Mikor elegem lett a tudományból, megszöktem és egyszerűen csatlakoztam a cirkuszhoz.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🐶 ♥

Stockard Channing (@stockard_channing) által megosztott bejegyzés,

Stockard Channing egyébként a közelmúltban bevallotta, az elmúlt 42 év alatt mindössze kétszer nézte végig a Grease-t: egyszer a premier alatt, egyszer pedig 20 évvel később. Mikor megkérdezték tőle, miért, nemes egyszerűséggel azt válaszolta: „Van más dolgom is.”

Olvass még többet a 42 éves Grease-ről az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top