nlc.hu
Sztárok

Vér kell a rákos Forgács Gábornak

A rákbeteg Forgács Gábor újabb műtétre vár – frissítve

Sokkolta orvosa kijelentése a 73 éves színészt, akinek most rengeteg vérre van szüksége.

Egy komoly helyreállító műtét vár rá, így február elején újra műtőasztalra fekszik a prosztatarákkal küzdő Forgács Gábor, aki emiatt kéri az emberek segítségét. A színész az orvosával beszélgetve jött rá, mennyire fontos, hogy egy operáció során elegendő mennyiségű vér álljon rendelkezésre, ezért egy felhívást tett közzé közösségi oldalán az irányított véradásáról, amire nagyon sokan jelentkeztek – írja a Bors.

Forgács Gábor

Forgács Gábor 2018-ban a Hogy volt?! című tévéműsor felvételén (Fotó: MTVA / Zih Zsolt)

„Az orvosom megkért, hogy ha tudok, szerezzek vért és ösztönözzek másokat. Nem is értettem először, hogy mire gondol – vallotta be a betegsége miatt 24 kilót fogyó Forgács Gábor, akit meghatott, milyen sokan jelentkeztek a felhívására. Mint mondja, egy 2–6 órás beavatkozás vár, amihez rengeteg vérre lesz szüksége.

Frissítés:

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) NLC-hez eljuttatott közleményében azt írja:

A cikk kapcsán határozottan leszögezni kívánjuk, hogy az irányított véradás semmilyen körülmények között nem lehet feltétele egy beteg megfelelő ellátásának.Az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan teljesíti az egészségügyi ellátó intézmények vérkészítmény-igényeit, biztosítja a betegellátáshoz szükséges mennyiséget, vagyis minden transzfúzióra szoruló beteget ellát, köszönhetően az önzetlen, ismeretlen, önkéntes véradóknak.Az irányított véradás elsődleges célja a hozzátartozók, barátok, tisztelők megszólítása, amely során törődésüket, szeretetüket kimutatva egy konkrét betegnek adományoznak.Az OVSz ebben az esetben – a szakmai szabályok figyelembevételével – kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el a vérkészítményt, akit a véradó megjelöl. Irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges. Amennyiben nem egyezik a vércsoportjuk, akkor az adományt a hagyományos véradás rendszerének megfelelően egy vérkészítményre szoruló, ismeretlen beteg kapja meg. Minden véradót, aki irányított véradás formájában jelentkezik véradásra, az OVSZ kivizsgáló orvosa tájékoztat arról, hogy amennyiben a vércsoportja nem azonos a beteg vércsoportjával, az irányított véradás nem lehetséges, a levett vért „becserélni” nem tudjuk. Ezt követően a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradás keretében vért adni. Az irányított véradás a teljes véradás kb. 14 %-át teszi ki országos szinten, ez az arány jól mutatja, hogy ma Magyarországon a véradók túlnyomó többsége nem egy adott személy számára, hanem általánosságban, a rászoruló honfitársai számára ad vért, és ez az önzetlen cselekedet biztosítja, hogy minden betegnek szükségletei alapján biztosítani tudjuk a kellő mennyiségű vérkészítményt.Természetesen mindenkit, aki egészségesnek és alkalmasnak érzi magát, várjuk véradásra, és reméljük, ha az “irányított véradás” vércsoport-különbözőség miatt meghiúsul, akkor önzetlen véradására az ismeretlen rászoruló betegek is számíthatnak.

Olvass még Forgács Gáborról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top