nlc.hu
Sztárok

Aiko japán hercegnő élete

A 19 éves Aiko japán hercegnőben minden megvan, hogy uralkodó lehessen, mégsem engedik neki

Ő a japán császár lánya, de Aiko mégsem ülhet a trónra, ha minden úgy marad, ahogy most van.

A 19 esztendős Aiko, Tosi hercegnő Naruhito japán császár és felesége, Ovada Maszako egyetlen gyereke. Rajonganak érte a japánok, mégsem ülhet soha a trónra. 

A nő, akik kétszer kosarazta ki a trónörököst

Maszako, mint diplomata szülők gyereke számos országban élt, és tanult, a Harvardon szerzett diplomát és négy nyelven beszél folyékonyan. Több száz pályázó közül nyert felvételt a külügyminisztériumba, ám amikor már a karrierje sínre került volna, Maszako egy rendezvényen megismerkedett Japán akkori trónörökösével, Naruhitóval. Eddig olyan romantikus történetnek tűnik az egész, ám a nő számára nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. Szerette a civil életét, és nem tudta, hogyan tudna helyet állni a császár menyeként. Állítólag a koronaherceg leánykérésére kétszer is nemet mondott, mert ódzkodott attól, hogy a szabályokkal teli családban élje az életét. A herceg viszont nem adta fel. Rajongott a nőért, akinek harmadszor is megkérte a kezét, és végül az első találkozásuk utáni hetedik évben hivatalosan is összekötötték az életüket. Mindez még 1993-ban történt.

Aranykalitkában él a 19 éves Aiko japán hercegnő

Naruhito japán császár és felesége, Ovada Maszako esküvőjük előtt készült fotón, tradicionális öltözetben, 1993-ban (Fotó: Imperial Household Agency/Getty Images)

„A személy, aki szeret másokat”

Az évek teltek, és úgy tűnt, hogy Maszako megtalálta a helyét, és a feladatait az uralkodói családban. Ám sokan mégis csak egyet vártak tőle: szüljön egy gyereket a koronahercegnek. Hogy ez mennyire nyomasztó egy nő számára, azt talán részleteznünk sem kell. Maszako először hat évvel az esküvő után lett várandós, azonban szörnyű tragédia érte őt és férjét, amikor váratlanul elvetélt. Két évvel  később, 2001 decemberében született meg Aiko Tosi hercegnő. A gyerek két neve jelentése pedig: „a személy, aki szeret másokat”, valamint „a személy, aki tisztel másokat”. Ám az önfeledt ünneplés elmaradt, mert a népnek és a császári családnak nem volt elég az, hogy Aiko egészséges. Japánban ugyanis szigorúan tartják magukat ahhoz, hogy nincs nőági öröklés.

Depresszió és kardoskodó politikusok

Bár pont Aiko születése kapcsán újra elővették ezt az évtizedek óta vitatott törvényt, és rövid ideig úgy tűnt, hogy a politikusok nyitottak egy törvénymódosításra, ami megmenti a császári ház jövőjét, ahol évtizedek óta sorra születtek a lányok. Már a konzervatívabb politikusok is nyitottak voltak a párbeszédre, amikor Naruhito öccsének, Akisino hercegnek 2006-ban fia született, aki a Hiszahito herceg nevet kapta, és Naruhito, valamint apja után harmadik lett a trónörökösi sorban.

A történtek azonban nagyon megviselték az akkori császár menyét és fiát. Maszako számára nem adatott meg az, ami a legtöbb édesanyának, vagyis hogy önfeledten tudjon örülni egészséges gyerekének. Több évre eltűnt a nyilvánosság elől, úgy tartják, ki sem mozdult a palotából, annyira megviselte, hogy pusztán azért mutogatnak rá ujjal az emberek, mert lánya van.

Aranykalitkában él a 19 éves Aiko japán hercegnő

Naruhito japán császár és felesége, Ovada Maszako kislányukkal Aiko hercegnővel (Fotó: The Imperial Household Agency via Getty Images)

Támadások az iskolában

Közben Aiko szépen cseperedett, a szülők igyekeztek védeni, több-kevesebb sikerrel. Eleinte nem is a gyereket, hanem Maszakót érték a támadások, később már magát a hercegnőt pécézték ki maguknak a rosszindulatú emberek. A helyzet odáig fajult, hogy az általános iskolából három hónapra kivették a szülei, mert a többiek zaklatták. Aiko csak úgy mert visszatérni az intézménybe, hogy a tanórákon ott ült a terem végén az édesanyja is. A mama megpróbált beszélgetni a többiekkel, kerti bulikat rendezett otthon, ahová a lánya osztálytársait is elhívta.

A helyzet rendeződni látszott, de 2016-ban a gimnáziumból ismét két hónapot hiányzott az iskolából a hercegnő. A palota akkor közleményt adott ki, melyben arról írtak, hogy a hercegnő gyomorproblémákkal küzd, gyakran szédül és nehezen viselte a vizsgákkal járó stresszt. A 15. születésnapján készült felvételeket látván megannyi ember kezdett aggódni érte, olyan vékonynak és gyengének tűnt a fotókon.

Amikor az apjából 2019. május 1-én lett az ország császára lett, a kamasz hercegnő több életveszélyes fenyegetést is kapott. Egy évvel később Aiko egyetemista lett, ahol irodalmat kezdett hallgatni. Emellett spanyol és angol nyelvet is tanul és egészségtudományi képzésekre is jár.

Aranykalitkában él a 19 éves Aiko japán hercegnő

Aiko hercegnő 18. születésnapján (Fotó: Handout / IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY / AFP)

Küszöbön a változás?

2020 decemberében a törvényhozók újra elővették az öröklési rendről szóló vitát. „Japán fontolóra veszi a stabil birodalmi öröklési biztosításának módjáról szóló megbeszélések folytatását, mivel a császári ház a nem is olyan távoli jövőben akár ki is fogyhat az örökösökből… Míg a társadalom egyre szélesebb köre támogatja, hogy női leszármazott is örökölhesse a trónt, addig a konzervatív törvényhozók és bizonyos akadémikusok a férfiági öröklés fenntartása mellett érvelnek” – adta hírül néhány hete a The Japan Times. A cikkben felidézik, hogy Naruhito után a most 55 éves öccse, valamint annak fia, a 14 esztendős Hiszahito készül átvenni a trónt. Mivel idén októberben választást tartanak az alsóházban, és a kényes kérdést senki nem szeretné addig újra felszínre hozni, így valószínű, hogy idén sem születik végső döntés a trónöröklési rend esetleges megváltoztatásáról. Amennyiben elutasítják, hogy nők is örökölhessék a trónt, úgy feltehetőleg visszahívják a „hivatalos feladatok elvégzésének sorába” az uralkodói család azon hölgy tagjait, akik a közemberrel kötöttek házasságot, így elveszítették a királyi státuszukat. Erre azért lehet szükség, mert már nincs, akit csatasorba állítsanak ezekre a feladatokra.

Mert nem egyszerűen arról van szó, hogy a család női tagjai nem örökölhetik a trónt. Ha például Aiko hercegnő egy közemberbe szeret bele, és megy feleségül, akkor mindent elveszít, amiben eddig élt. A címét, a palotáját, tulajdonképpen a korábban ismert életét. Éppen ezért sokan tartják úgy, hogy a császár egyetlen lányaként Aiko két világ közt rekedt. Egyrészt soha nem lehet uralkodó – a jelenlegi törvények értelmében –, másrészt normális élete sem igazán lehet, vagy igen, de luxus nélkül. Persze megoldás lehet, ha beleszeret egy nemes emberbe, vagy szerelem nélkül házasodik, megmarad mindene, de boldogtalan lesz. 

Aki kilépett

Aiko nagynénje, Sayako egykor szintén a császári család tagja volt. Ám elveszítette hercegnői rangját és mindenét, amikor 2005-ben feleségül ment egy közemberhez. Sayako kiköltözött a palotában, Tokióban egy lakásban kezdett új életet férjével. Megtanult vezetni, és a számára addig ismeretlen szupermarketek világát, na meg a bevásárlást is felfedezte.

„A világ legmagányosabb hercegnője” – a legtöbb külföldi cikk így mutatja be Aikót. Azt gondolnánk, hogy még sok az ideje, hiszen 19 éves, de ez nem igaz. Amikor idén decemberben húszesztendős lesz, Aiko hivatalosan eléri a felnőttkort, és a császári család tagjaként meg kell kezdenie hivatalos feladatait.

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top