nlc.hu
Sztárok

63 éves lenne Zámbó Jimmy

„Nem volt könnyű ember. Ez tény. De öröm volt vele élni” – Zámbó Jimmy 63 éves lenne

Január 20-án ünnepelné születésnapját Zámbó Jimmy, aki húsz éve, egy tragikus balesetben hunyt el. Régi fotókat, és még régebbi, de nagyon beszédes interjúkat, idézeteket hoztunk nektek, amelyek segítenek megérteni, miért is volt ilyen szenvedélyes és elhivatott ember.

Zámbó Jimmy megcáfolta azt a régi „szabályt”, hogy az éjszakai bárokban, lokálokban éneklő művészek soha nem kerülhetnek be igazán a showbizniszbe. Nehéz, akadályokkal teli út volt, de a 90-es évekre a legünnepeltebb és legtermékenyebb hazai előadó lett. A dalaiért megőrültek az emberek, az újságok pedig eladási rekordot döntöttek, ha Jimmyt és a családját tették a címlapokra. „Igen, lokálokban kezdtem és énekeltem nagyon sokáig. Láncreakcióban adták át az emberek egymásnak az infót, hogy menjünk és hallgassuk meg azt a srácot, mert azt mondják, nagyon jó. És én erre nagyon büszke vagyok, mert elmondhatom, hogy ha van ebben a szakmában zenei ranglétra, akkor azt végigjártam” – mondta egy interjúban.

Zámbó Jimmy fiatalon

Zámbó Jimmy (Fotó: Smagpictures.com / Nők Lapja x Archívum)

Az elismerésről

„Engem már nem érdekel, hogy a szakmában veregetik a vállamat és azt mondják: Jaj, nagyon jó vagy, Jimmykém. Engem az érdekel, hogy az utcán megyek és megállítanak, vagy levelet írnak az emberek, és azt mondják, hogy amit én a szívemből éneklek, az igaz, azt elhiszik” – mondta Szilágyi Jánosnak egy 2000-es interjúban, egy hónappal a halála előtt.

Korda György, Pataky Attila és Zámbó Jimmy

Korda György, Pataky Attila és Zámbó Jimmy (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Maradás és világsztárság

„Nagy hobó voltam. Három évig éltem az Egyesült Államokban, de dolgoztam Finnországban és Norvégiában is. De már nem akarok elmenni itthonról, a család miatt sem és magam miatt sem. Ez nem demagóg duma, de jól érzem magam itthon… Engem nem fog teljesen megvenni egy amerikai menedzser, ahhoz már nincs kedvem” – ecsetelte 1995-ben egy szlovákiai koncert előtt Jimmy, aki évekkel később arra a kérdésre, hogy mit kérne egy aranyhaltól az egészség és a boldogság mellett, ezt felelte: „Ez persze nagy álom, de magyar számmal, magyar nyelven énekelve felkerülni az amerikai toplistára, na az hatalmas élmény lenne.”

Zámbó Jimmy házimunka

Jimmy házimunka közben (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Mit akar a nő?

„Rengeteg levelet kapok, többnyire nőktől. A dalaim által kapják meg azt, amit hallani szeretnének a férjüktől… Az én életemben is volt olyan pillanat, amikor meginogtam. Nehéz, amikor egy szép hölgyet látok. Nehéz ilyenkor azt mondani, hogy nem. De mindig arra gondolok, hogy az az 1-2 óra boldogság, amit az a lány tudna nekem adni, az milyen nagy fájdalmat okozna a feleségemnek” – mondta a TV2 egyik műsorában Jimmy még a 90-es években. Amikor pedig megkérdezték tőle, hogy volt-e olyan alkalom, hogy lebukott, azt válaszolta, hogy sajnos előfordult. „Akkor írtam az Egyszer megjavulok én című dalomat.”

Zámbó Jimmy

Zámbó Jimmy a kertben (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

A feleségéről

Jimmy felesége, Edit jogász végzettségű. Amikor Jakupcsek Gabriella 1999-es műsorában, a nézők megkérdezték a zenészt, hogy dolgozik-e a neje, az énekes így válaszolt: „Edit a legnehezebb munkát végzi, neveli a gyermekeinket… A mi életünknek rendeli alá magát. Én nem hordom a kalapot otthon. Szerintem ez közös döntés volt, hogy így alakult az életünk.”

„Amikor elkezdek egy dalt, csak demóban és még nagyon kezdetlegesen, akkor azt senki nem hallhatja. Amikor úgy érzem, hogy ott tart a dal, hogy nem feltétlenül fogok égni a nejem előtt, akkor megmutatom neki. Ez valóban egy rituálé nálunk. Nekem a legjobb zsűrim a feleségem, mert ismeri a lelkemet, és tudja, hogyan kell megmondani, ha valami nem annyira jó. A nejemnek a tekintetéből érzem, hogy egy dallal meg tudtam-e piszkálni a lelkét…” – mondta Jimmy 1998-ban Borbás Marcsinak adott interjúban. „Azt hiszem a feleségemmel mindketten neveljük a gyermekeinket és egymást is… Nem sokan csinálnák végig azt, amit ő velem az elmúlt években.”

Zámbó Jimmy és felesége

 Zámbó Jimmy és felesége (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Jimmy, az apa

„A három fiam életéért vagyok felelős, és nekem ez minden boldogságomat kielégíti… Mindegyikük szereti a zenét, és hallgatják is a slágereimet. Talán fognak zenélni, de ezt az őrült berögződést nem látom bennük” – magyarázta az ezredfordulón az énekes, akinek ma már mindhárom fia felnőtt lett. 

Krisztián, Szebasztián és Adrián szerint apjuk mindig úgy nevelte őket, hogy lehetnek barátok, haverok, feleségek, de ők hárman, testvérek, mindig legyenek ott egymásnak. „Apánk tartott össze minket” – mondták a Mokkában néhány éve a fiúk.

Zámbó Jimmy első unokája Noel, akinek Szebasztián az édesapja.

Zámbó Jimmy és fiai

Zámbó Jimmy és fiai: Krisztián, Sebastián és Adrián (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Szabadidő, ha van

„Ha szabadidőhöz jutok, akkor az a családé. Ilyenkor bepótolom egy nap alatt az összes fenyítést, a nevelést. Persze viccelek. De ilyenkor mindig az a legfontosabb, hogy együtt legyünk. Hajózunk, lovagolni megyünk, horgászni megyünk, nagy kedvencem ladikkal harcsára menni” – részletezte Jimmy, aki a vízparton érezte mindig a legjobban magát. Mindegy volt neki, hogy a Duna mellett egy kempingben, vagy a tengernél töltheti az idejét. 

Zámbó Jimmy nyaraláson

Jimmy a családi nyaraláson (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Pofonok és sikerek

Nem jött könnyen a siker és a hírnév. Ahogyan ő fogalmazott, álltak nála sikeresebb, viszont kevésbé tehetséges emberek a színpadon, de az életben mindennel igyekezett megharcolni. „Az elmúlt negyven évben nagyon sok pofont kaptam az élettől, de azt gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Az egyetlen, ami fáj, ha ez a pofon a családtól jön, de minden mással megküzdök” – mondta, de mindig hozzátette, hogy az Istentől mindig, mindent megkapott az élettől. 

Zámbó Jimmy a színpadon

Zámbó Jimmy a Story randevú című műsorban vendégként (Fotó: Smagpictures.com / Kata x Nehéz-Posony)

Jimmy más szemével

Egy évvel Jimmy halála után a felesége úgy fogalmazott, hogy egyszerűen azokat a dalokat kereste, azokat a dalokat szerette a legjobban, amelyek tele voltak kihívással. „Amikor egy másfél órás koncertjét telepakolta ilyen nehezen énekelhető, a torkát nagyon igénybe vevő dalokkal, én próbáltam mondani neki, hogy ne csináld, nem fogod bírni, de ő csak annyit mondott: csak így tudom, mert nem csaphatom be a közönséget” – mondta férjéről Edit asszony, akinek meggyőződése, hogy Jimmy úgy született, hogy neki a zene volt az első, és ő ezt maximálisan elfogadta. „Nem volt könnyű ember. Ez tény. De öröm volt vele élni” – mondta az özvegye 2002-ben az akkori közszolgálati csatornának.

Zámbó Jimmy bőrben

Zámbó Jimmy saját televíziós műsorában (Fotó: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

Zámbó Jimmy életének egy tragikus baleset vetette véget. Az énekes saját fegyverével főbe lőtte magát 2001. január 2-án. Néhány órával később belehalt a sérüléseibe. 43 éves volt.

Sorsok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top