nlc.hu
Sztárok

Meghalt Sir Tom Moore

Belehalt a koronavírusba Sir Tom Moore, a hős veterán

Százévesen érte a halál a veterán lovagot.

Vasárnap szállították kórházba, kedden érkezett a hír: meghalt Sir Tom Moore, a brit veterán, akit II. Erzsébet is lovaggá ütött jótékonysági akcióját látva. Moore-t légzési elégtelenséggel vitték be a Bedfordi kórházba. Halálhírét megerősítette családja is – írja a The Sun. Hálásak, hogy vele lehettek utolsó óráiban, órákig beszélgettek gyerekkorukra, csodálatos édesanyjukra emlékezve – közölték Moore lányai. Éppen hogy nem érte meg 101. születésnapját.

Moore tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött az állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére.

Thomas Moore

A 100. kör teljesítése pillanatában, még 99 évesen (fotó: Joe Giddens/PA Images via Getty Images)

A Captain Tom, vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katona a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le. Tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést. Sikerült neki, miután naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Vilmos herceg is az adományozók közt volt, Erzsébet királynő pedig Boris Johnson soron kívüli javaslatára lovaggá ütötte. Szeptemberben bejelentették: film készül az életéről.

További cikkek Tom Moore-ról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top